Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

31/8/2016 tarihli ve 29817 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 1 inci maddesinin birinci fıkrasında, 2 nci maddesinin birinci fıkrasında ve 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde yer alan “Yüzüncü Yıl Üniversitesine” ibareleri “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine” olarak, 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) ve (k) bentleri ile 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Yüzüncü Yıl Üniversitesi" ibareleri "Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi" olarak, 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ö) bendinde yer alan “Yüzüncü Yıl Üniversitesini” ibaresi “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesini” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(3) Tez çalışması niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.”

“(8) İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılacak yüksek lisans tez çalışmalarında; tez öneri formu enstitüye sunulmadan önce, ilgili etik kurullarından Çalışma İzin Belgesi alınır ve enstitüye sunulur. Tez çalışmasının tamamlanmasını takiben ve tez savunması için enstitüye sunulmadan önce yine ilgili etik kurullardan Çalışma Kesin Sonuç Onay belgesi alınır ve tez ile birlikte enstitüye sunulur. Çalışma Kesin Sonuç Onay belgesi olmayan tezler savunmaya alınmaz.

(9) Doğrudan/dolaylı olarak insan ve/veya hayvan ile ilişkili olmayan çalışmalar veya bitkilerle ilgili olan çalışmalarda; çalışmanın etik kurul onay belgesi gerektirip gerektirmediği Birim Anabilim Dalı Kurulu ile Enstitü Yönetim Kurulunca karar verilir.”

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Tezli yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu enstitü anabilim/ anasanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.”

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden ve 60 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje vermek zorundadır. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.”

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiş ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

“(2) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi dört kredi olacak şekilde sekiz ders ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla seminer, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için ise en az kırk beş kredi olacak şekilde on beş dersten az olmamak koşuluyla, seminer, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.”

“(3) Tezli yüksek lisans derecesi ile doktora programına kabul edilen öğrenciler için doktora programında en fazla alabileceği ders ve kredi üst sınırı otuz dokuz kredi olacak şekilde on üç ders; lisans derecesi ile doktora programına kabul edilen öğrenciler için ise yüz yirmi kredi olacak şekilde kırk ders olur.”

MADDE 6

Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Diş hekimliği, eczacılık, tıp ve veteriner fakülteleri anabilim dalları hariç doktora programlarında öğretim üyelerinin tez yönetebilmesi için, başarıyla tamamlanmış en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olması gerekir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.”

MADDE 7

Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesine aşağıdaki beşinci fıkra eklenmiş, diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

“(5) İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılacak doktora tez çalışmalarında; doktora tez öneri formu enstitüye sunulmadan önce, ilgili etik kurullarından Çalışma İzin Belgesi alınır ve enstitüye sunulur. Tez çalışmasının tamamlanmasını takiben ve tez savunması için enstitüye sunulmadan önce, yine ilgili etik kurullarından Çalışma Kesin Sonuç Onay belgesi alınır ve tez ile birlikte enstitüye sunulur. Çalışma Kesin Sonuç Onay belgesi olmayan tezler savunmaya alınmaz.”

MADDE 8

Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(6) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilir. Bu karar, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç işgünü içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tez sınavına ret kararı verilmesi durumunda, ret gerekçeleri bir raporla enstitüye bildirilir. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunmada da başarısız bulunan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Lisans derecesi ile doktoraya kabul edilmiş olanlardan tezde başarılı olamayanlar için talepleri halinde 18 inci maddenin beşinci fıkrasına göre tezsiz yüksek lisans diploması verilir.”

MADDE 9

Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Doktora diploması üzerinde enstitü anabilim/anasanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.”

MADDE 10

Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiş ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

“(2) Sanatta yeterlik programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi dört olacak şekilde sekiz ders ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla, uzmanlık alan dersi, uygulamalar ile seminer, tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için ise en az kırk beş kredi olacak şekilde on beş dersten az olmamak koşuluyla, uzmanlık alan dersi, uygulamalar ile seminer, tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 300 AKTS kredisinden oluşur.”

“(3) Tezli yüksek lisans derecesi ile sanatta yeterlik programına kabul edilen öğrenciler için doktora programında en fazla alabileceği ders ve kredi üst sınırı otuz dokuz kredi olacak şekilde on üç ders; lisans derecesi ile doktoraya kabul edilen öğrenciler için ise yüz yirmi kredi olacak şekilde kırk ders olmalıdır.”

MADDE 11

Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı, her öğrencinin ders ve uygulama seçimi ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalarının yürütülmesinde Üniversite öğretim üyeleri ile doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip öğretim görevlileri arasından bir ay içerisinde enstitüye bir danışman önerir ve enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Sanatta yeterlik çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı Üniversite kadrosu dışından da doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden olabilir. Sanatta yeterlik tez önerisi toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır. Sanatta yeterlik çalışmasının etik kurul onay belgesi gerektirip gerektirmediği Birim Anabilim Dalı Kurulu ile Enstitü Yönetim Kurulunca karar verilir.”

MADDE 12

Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(6) Sınavın tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak, öğrencinin tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışması hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi ve sanatta yeterlik çalışması kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilir. Bu karar, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca sınavı izleyen üç işgünü içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi ve sanatta yeterlik çalışması başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Sanatta yeterlik çalışması hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışmasını aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak sanatta yeterlik çalışması kabul edilmeyen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programına kabul edilmiş olanlardan tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik çalışması başarılı olamayanlar için talepleri halinde 27 nci maddenin beşinci fıkrasına göre tezsiz yüksek lisans diploması verilir.”

MADDE 13

Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Sanatta yeterlik çalışmasında başarılı olan öğrenciye, diğer koşulları da sağlamak kaydıyla YÖK tarafından onaylanan sanat dalının özelliğine göre alanı belirleyen bir diploma verilir. Mezuniyet tarihi tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.”

MADDE 14

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 15

Bu Yönetmelik hükümlerini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi Sayısı
31/8/2016 29817
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi Sayısı
1- 30/7/2017 30139
2- 11/7/2018 30475