Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 16/04/2020 tarihli toplantısında; 18 01/2018 tarih ve 7651 sayılı Kurul Kararıyla kabul edilen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Tarafından Yürütülen Taşınmaz Temini İşlemlerine İlişkin Usul ve Esaslarda değişiklik yapılması amacıyla hazırlanan ve ekteki Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Tarafından Yürütülen Taşınmaz Temim İşlemlerine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar’ın kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanmasına,

karar verilmiştir.

EK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Tarafından Yürütülen Taşınmaz Temini İşlemlerine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar

MADDE 1

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 18/01/2018 tarihli toplantısında karara bağlanan ve 02/02/2018 tarihli ve 30320 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Tarafından Yürütülen Taşınmaz Temini İşlemlerine İlişkin Usul ve Esasların 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

”f) İlgili Bakanlık; Çevre ve Şehircilik Bakanlığını.

g) EPDK Başvuru Sistemi: Kurum nezdinde önlisans ve lisanslara ilişkin başvuruların elektronik ortamda yapılmasını sağlayan sistemi,

h) E-başvuru Yetkilisi; Önlisans ve lisans sahibi tüzel kişilerce, önlisans ve lisans bazında, EPDK Başvuru Sistemi üzerinden taşınmaz temini işlemlerine ilişkin başvuru yapmak üzere yetkilendirildiği yazılı olarak Kuruma bildirilen ve Kurum tarafından EPDK Başvuru Sisteminde gerekli yetki tanımlaması yapılan kişiyi.

ı) E-başvuru: Önlisans ve lisanslara dayalı taşınmaz temini işlemlerine ilişkin olarak EPDK Başvuru Sistemi üzerinden yapılan başvuruyu,”

MADDE 2

Aynı Usul ve Esasların 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 4

(1) Bu Usul ve Esaslar kapsamındaki taşınmaz temini işlemlerine ilişkin talepler için önlisans/lisans sahibi tüzel kişilerin e-başvuru yetkilisi tarafından EPDK Başvuru Sistemi üzerinden Kuruma başvuruda bulunulur. EPDK Başvuru Sistemine erişim e-devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imza ile sağlanır. EPDK Başvuru Sisteminde başvuru, başvuru türüne göre öngörülen bilgilerin girilmesi, seçeneklerin işaretlenmesi, gerekli bilgi ve belgelerin yüklenmesi ve sonunda başvurunun elektronik imza veya mobil imzayla imzalanması suretiyle yapılır. EPDK Başvuru Sistemi üzerinden sunulamayacak biçimdeki bilgi ve belgeler, önlisans/lisans sahibi tüzel kişiler tarafından, yazılı olarak ilgili e-başvuru numarası belirtilerek ayrıca Kuruma sunulur.

(2) Yazılı başvurular ile e-başvuruya ilişkin yazılı olarak sunulacak dilekçe örnekleri, e-başvuruda yüklenecek ve Kuruma yazılı olarak sunulacak bilgi ve belgeler ile e-başvuru yetkilisinin öıılisans/lisans sahibi tarafından Kuruma bildirilmesine ilişkin hususlar Kurum internet sitesinden ilan edilir.

(3) Tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişiler e-başvuru yetkilisi olarak yetkilendirilebileceği gibi üçüncü kişiler de e-başvuru yetkilisi olarak yetkilendirilebilir. Önlisans/lisans için birden fazla e- başvuru yetkilisi bildirilebilecegi gibi bir kişi birden fazla önlisans/lisans için e-başvuru yetkilisi olarak da bildirilebilir.

(4) E-başvuru yetkisi tanımlamaları önlisans/lisans bazında ve EPDK Başvuru Sistemi kapsamındaki taşınmaz temini işlemlerinin tümü için yapılır. E-başvuru Yetkilisi, işlemleri münferiden gerçekleştirir.

(5) E-başvuru Yetkilisinin usulüne uygun olarak Kuruma bildirilmesini takıp eden beş iş günü içerisinde Kurum tarafından EPDK Başvuru Sistemine gerekli erişim yetkisi tanımlanır.

(6) E-başvuru Yetkilisi tarafından EPDK Başvuru Sistemi üzerinden yapılan taşınmaz teminine ilişkin bütün işlemlerin hukuki sorumluluğu ilgili Önlisans/lisans sahibi tüzel kişisine aittir.

(7) EPDK Başvuru Sistemi kapsamında elektronik ortamda yapılması gereken başvuruların yazılı olarak yapılması durumunda, işlem tesis edilmeksizin evraklar iade edilir."

MADDE 3

Aynı Usul ve Esasların 7 nci maddesinin birinci fıkrasında geçen “Maliye Bakanlığına” ifadesi "ilgili bakanlığa” şeklinde değiştirilmiş; ikinci fıkrasında geçen "acele el koyma teklifiyle alınmış lüzum,” ifadesinden "lüzum,” ibaresi çıkarılmıştır.

MADDE 4

Aynı Usul ve Esasların 8 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin son cümlesindeki “on gün” ifadesi “bir ay” olarak değiştirilmiş ve “önlisans/” ibaresi çıkarılmış; aynı fıkranın (d) bendinin birinci cümlesinden sonra gelmek üzere “Pazarlıkla satın alma işlemlerini yürütmek ve sonuçlandırmak amacıyla, Kanunun 8 inci maddesine göre, Başkan tarafından Kurum bünyesinde en az üç kişiden oluşan bir veya birden fazla Uzlaşma Komisyonu görevlendirilir.” cümlesi eklenmiş ve fıkranın son cümlesi “Bu tutanak lisans sahibi tüzel kişiye, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilir.” şeklinde değiştirilmiştir. Aynı fıkranın (f) bendindeki “Kurum tarafından bu tutanak” ifadesinden sonra gelmek üzere “ilgili avukat ve” ifadesi eklenmiştir.

MADDE 5

Aynı Usul ve Esasların 9 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki “lüzum, kamulaştırma, kamu yararı” ifadesi “kamu yararı veya kamulaştırma” olarak ve son cümlesindeki “lüzum kararı, kamulaştırma kararı,” ifadesi “kamulaştırma kararı veya” olarak değiştirilmiş; aynı maddenin üçüncü fıkrasının birinci cümlesindeki “acele kamulaştırma kararı alınan taşınmazlar” ifadeleri, “acele kamulaştırmaya ilişkin karar alınan taşınmazlar” şeklinde ve mezkur fıkranın (b) bendi de aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) El koyma kararı alınmış olan taşınmaz hakkında, mahkeme tarafından tayin edilen bilirkişilerce belirlenen tahmini kamulaştırma bedelinin bankaya yatırılması ve mahkeme tarafından el koyma kararının verilmesini müteakiben, Kanunun 27 nci maddesine göre tapu siciline şerh verilir."

MADDE 6

Aynı Usul ve Esasların 10 ncu maddesinin ikinci fıkrasının ilk cümlesinde geçen “Maliye Bakanlığına” ifadesi “ilgili bakanlığa”, son cümlesinde geçen “Maliye Bakanlığı” ifadesi “ilgili bakanlık” ve dördüncü fıkrasının (a) bendinde geçen “Defterdarlıklardan” ifadesi de “ilgili bakanlığın il müdürlüğünden” ifadeleri ile değiştirilmiştir.

MADDE 7

Aynı Usul ve Esasların 11 ncı maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde geçen “Maliye Bakanlığına” ifadesi “ilgili bakanlığa” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8

Aynı Usul ve Esasların 12 nci maddesindeki “Maliye Bakanlığına” ifadesi “ilgili bakanlığa” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9

Aynı Usul ve Esasların 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında geçen “Gıda Tarım ve Hayvancılık” ifadesi "Tarım ve Orman” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10

Aynı Usul ve Esasların 14 üncü maddesinin ilk cümlesindeki “belgeler" ifadesi “işlemler" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 11

Aynı Usul ve Esasların 15 nci maddesinin üçüncü fıkrasındaki “Komutanlığı” ifadesi “Müdürlüğü” olarak değiştirilmiş; beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış; altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin onuncu fıkrasında geçen “Gıda Tarım ve Hayvancılık” ifadesi, “Tarım ve Orman” olarak değiştirilmiştir.

“(6) Hidrolik enerjiye dayalı elektrik üretim tesislerine ait kamulaştırma planlarında: Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen maksimum su kotu ve kuyruk suyu kotu esas alınır.”

MADDE 12

Aynı Usul ve Esasların 17 nci maddesinin ikinci fıkrasının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Önlisans/lisans sahibi özel hukuk tüzel kişileri tarafından; 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununa göre yürütülen dağıtım faaliyetleri hariç olmak üzere diğer faaliyetler, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununa göre yürütülen faaliyetler. 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 19 uncu maddesine göre üretim tesisleri yönünden yürütülen faaliyetler ile aynı Kanunun Geçici 16 ncı maddesine göre üretim tesisleri için yapılan taşınmaz teinini işlemlerine mahsus olmak üzere: bu Usul ve Esasların 7 nci, 8 inci, 9 uncu ve 10 uncu maddeleri kapsamında gerçekleştirilen işlemlerde, önlisans/lisans sahibi tüzel kişilerin önlisans/lisans konu üzerinde faaliyetlerini yürüttüğü taşınmazlar ile ilgili olarak, Kurum ve/veya kamulaştırma işlemlerini yürüten diğer kamu kuruluşu aleyhine açılan dava ve icra takiplerinde oluşabilecek zararı karşılamak, taşınmazların kamulaştırma bedeli, devir bedeli, acele el koyma bedeli ile diğer kamulaştırma ve tescil giderlerini temin etmek üzere: kamulaştırma teknik ve idari hazırlık giderleri, tahmini kamulaştırma ve devir bedelleri, talimini dava masrafları, avukatlık asgari ücretleri ve tescil masrafları toplamı dikkate alınarak belirlenen tutara tekabül eden nakdi teminat, Kurum kasasına istenen süre içinde depo edilir veya içeriği Kurul tarafından belirlenen teminat mektubu istenen süre içinde Kuruma teslim edilir."

MADDE 13

Aynı Usul ve Esasların 18 inci maddesinin ikinci fıkrasında geçen “isans" ifadesi “lisans” olarak düzeltilmiştir.

MADDE 14

Aynı Usul ve Esasların 19 ucu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde geçen “lüzum" ifadesi “kamu yararı" ve üçüncü fıkrasında geçen “Maliye Bakanlığı" ifadesi “ilgili bakanlık” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 15

Aynı Usul ve Esaslara 19 ncu maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki Geçici Madde 1 eklenmiştir.

“Yazılı Başvuruların Alınacağı Geçiş Dönemi

GEÇİCİ MADDE 1

(1) EPDK Başvuru Sisteminde aktif hale gelmemiş bir işlem türüne ilişkin başvurular, yazılı olarak alınmaya devam edilir.

(2) E-başvuru imkânının sağlanmasından itibaren hem yazılı hem de e-başvuru yapılabilir. E- başvurunun başlayacağı ve yazılı başvurunun kabul edilmeyeceği tarihler en az bir ay öncesinden Kurum internet sitesinden ilan edilir.”

MADDE 16

Bu Usul ve Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 17

Bu Usul ve Esasların hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

Usul ve Esasların Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi Sayısı
02/02/2018 30320