Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

11/7/2021 tarihli ve 31538 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesine bağlı Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü tarafından yürütülen lisansüstü eğitim ve öğretime ilişkin esasları düzenlemektir.”

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesine bağlı Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsünde yürütülen lisansüstü eğitim ve öğretime ilişkin hükümleri kapsar.”

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“aa) Anabilim/anasanat dalı kurulu: Enstitüye bağlı ilgili anabilim/anasanat dalında görevli öğretim üyeleri ve doktora derecesine sahip öğretim elemanlarından oluşan kurulu,”

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Birinci öğretimde tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik; ikinci öğretimde tezli ve tezsiz yüksek lisans; uzaktan eğitimde ise tezli ve tezsiz yüksek lisans programları yürütülür. Uzaktan öğretime ilişkin hususlar, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.”

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) İlgili ABD/ASD bünyesinde açılacak yeni programlara ilişkin öneriler; ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi, EK ve Senato kararları ile birlikte YÖK’e sunulur ve yeni program YÖK kararı ile açılır. Disiplinlerarası programlar, açılacak programla ilişkili ve birbirinden farklı alanlarda uzmanlığı bulunan ve program açma yeterliğine sahip sayıda öğretim elemanının önerisi üzerine aynı yöntemle açılır.”

MADDE 6

Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Lisansüstü eğitim-öğretim programlarının özelliklerine göre ön kayıt ile ölçme değerlendirme faaliyetlerinin; niteliği, yürütülmesi, yapılması, değerlendirilmesi ve sonuçlarının ilanına ilişkin esaslar; ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK’nın kararı üzerine Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.”

MADDE 7

Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Lisansüstü programlara başvurulara ilişkin işlemler; ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK’nın kararı üzerine Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslar çerçevesinde yürütülür. Başvurular, ilan edilen tarihler arasında Üniversitenin resmî internet sitesi aracılığıyla yapılır.”

MADDE 8

Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hükümler; ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK’nın kararı üzerine Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslar çerçevesinde belirlenir.”

MADDE 9

Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Üniversitedeki veya diğer bir yükseköğretim kurumundaki bir lisansüstü programda en az bir yarıyılını başarı ile tamamlamış öğrenciler, Enstitünün lisansüstü akademik takviminde belirlenen tarihlerde lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş kontenjanları; ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK’nın kararı üzerine Senato tarafından onaylanır.

(2) Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabul edilen eğitim-öğretim programlarının özelliklerine göre ön kayıt ile ölçme değerlendirme faaliyetlerinin; niteliği, yürütülmesi, değerlendirilmesi ve sonuçlarının ilanına ilişkin esaslar, ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK’nın kararı üzerine Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslar çerçevesinde belirlenir.”

MADDE 10

Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Değişim programlarına ilişkin uygulamalar; ilgili mevzuat hükümleri kapsamında ilgili ABD/ASD Başkanlığının görüşü ve EK’nın önerisi üzerine Senatonun belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde yürütülür.”

MADDE 11

Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Bilimsel hazırlık alacak öğrenciler; ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EYK kararı ile belirlenir.”

“(4) Bilimsel hazırlık programının kapsamı ve uygulama şekli; ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK’nın kararı üzerine Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslarda belirtilir. Belirtilen esaslara göre uygulanan bilimsel hazırlık programında başarılı olamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.”

MADDE 12

Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Enstitü programlarında öğretim dili Türkçedir. Ancak YÖK kararları ve ilgili mevzuat uyarınca farklı bir dilde eğitim yapılabilmesi durumunda ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi, EK ve Senato kararlarıyla, önerilen dillerden birinde ders verilebilir, sınavlar ve seminerler bu dillerde yapılabilir, tezler de bu dillerde yazılabilir.”

MADDE 13

Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci, üçüncü, dördüncü, altıncı, sekizinci ve dokuzuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) İlgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi, EK ve Senato kararlarıyla lisansüstü programlara yeni ders eklenmesi veya derslerin ad, tür (zorunlu-seçmeli), kredi ile AKTS değerlerinde değişiklik yapılması ve derslerin tamamen müfredattan çıkartılması mümkündür.

(3) Bir programda ilk kez açılacak yeni dersler; ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü ve ABD/ASD Başkanlığının önerisi üzerine EK ve Senato kararları ile belirlenir. İlgili programın müfredatında olan derslerden bir yarıyılda eğitime açılacak olanlar, ders görevlendirmeleri ve danışmanlık önerileri, ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü ve ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi üzerine EYK tarafından kararlaştırılır.

(4) Lisansüstü programlarda açılan bir dersin AKTS kredisi; ilgili programda öğrenim gören öğrencilerin kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinliklere dersin katkısı, teorik veya uygulamalı ders saati sayısı ve öğrenciler için öngörülen diğer etkinliklerin çalışma saatleri göz önünde bulundurularak hesaplanır.”

“(6) Lisansüstü eğitim programlarında, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir zorunlu ders bulunur.”

“(8) YÖK kararları ve ilgili mevzuat çerçevesinde ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi, EYK ve Senato kararları ile dersler uzaktan öğretim ya da hem uzaktan hem de örgün öğretim yoluyla yürütülebilir.

(9) Değişim programları kapsamında yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan lisansüstü derslerin intibakları; ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EYK'nın kararı ile yapılır.”

MADDE 14

Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 16

(1) Lisansüstü programlara kayıtlı olan öğrenciler; her yarıyıl için Enstitünün lisansüstü akademik takviminde belirtilen tarihlerde varsa adlarına tahakkuk eden öğrenim katkı payını ödemek ve ders kayıt işlemlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

(2) Ders kaydını Enstitünün lisansüstü akademik takviminde belirtilen süreler içinde yaptıramayan öğrenciler, lisansüstü akademik takvimdeki derslerin başlangıç tarihinden itibaren dört hafta içinde mazeretlerini yazılı olarak ilgili ABD/ASD Başkanlığına sunar ve kayıt yaptırma talebinde bulunabilir. Bu durumdaki öğrencilerin kayıtları, mazeretlerinin EYK tarafından uygun görülmesi ve varsa kanuni gecikme faizi ile birlikte ödeyecekleri katkı payı veya öğrenim ücretini yatırmaları durumunda yapılır.

(3) Yabancı uyruklu öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin (b) fıkrası hükümleri uyarınca kayıtlı oldukları lisansüstü öğretim programlarına ait Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ücretleri ödemek ve Enstitü Müdürlüğünce istenen kayıt işlemlerini yerine getirmek zorundadırlar.

(4) Katkı payı, ders ücreti, ikinci öğretim ve benzeri ücretlerini ödemeyenlerin ders kayıt işlemleri yapılamaz; kendilerine öğrenci belgesi, staj yazısı, askerlik belgesi gibi belgeler verilmez ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Ayrıca, kayıt süresi içinde ders kaydını yapmayan öğrencinin kayıtlı olmadığı bu süre azami öğrenim süresine sayılır.

(5) Tez/proje aşamasındaki öğrenciler de dâhil olmak üzere lisansüstü eğitim programlarına kayıtlı olan tüm öğrenciler, her dönem kayıt yenilemek zorundadır. Tez aşamasındaki öğrencilerden bu Yönetmelikte ve Enstitünün lisansüstü akademik takviminde belirtilen süreler içinde tez konu önerisi sunmayanlar, tezle ilgili derslere kayıt yaptıramazlar. Bu durumlarda geçen süreler, programlar için öngörülen azami öğrenim süresinden sayılır.

(6) EYK’nın geçerli kabul ettiği mazeretler dışında mazeretsiz olarak bir yarıyıl kaydını yenilemeyen veya varsa katkı payını ödemeyen öğrenciler; ilgili yarıyıl için ders alamazlar, yeterlik sınavına giremezler, tez aşamasında bulunan öğrenciler ise tez izlemelerinden başarısız sayılırlar. Bu durumlarda geçen süreler, programlar için öngörülen azami öğrenim süresinden sayılır.

(7) Enstitünün lisansüstü akademik takviminde belirtilen ders kayıt süresi içinde, danışman onayının alınması koşulu ile Enstitü bünyesindeki farklı bir lisansüstü programdan seçmeli ders seçilebilir. Ders kayıt süresi sonunda seçilmiş halde olunan dersler kesinleşir.

(8) Programlarda zorunlu olarak belirlenen derslerden başarısız olunması durumunda bu dersler tekrar alınır. Başarısız olunan seçmeli dersler de tekrar alınabilir veya danışman onayı ile bunların yerine eşdeğer kabul edilen başka seçmeli dersler de seçilebilir. Yeni alınan seçmeli ders başarısız olunan bir önceki seçmeli dersin yerine sayılır.

(9) Yatay geçiş veya lisansüstü programlar arası geçiş ile ilgili programa kayıt yaptıran veya aynı programdan daha önce ilişiği kesilip tekrar kayıt hakkı kazanan öğrencilerin daha önce aldığı ve başarılı olduğu lisansüstü derslerin ya da diğer faaliyetlerin/uygulamaların muafiyet işlemlerinde, üzerinden beş yıl geçmemiş olması koşulu aranır ve muaf tutulacak bu dersler, ilgili programda asgari olarak alınması gereken kredili derslerin %50’sini geçemez.

(10) Muafiyet başvuruları Enstitünün lisansüstü akademik takviminde belirtilen ders kayıt tarihlerinden önce şahsen veya resmî vekiller aracılığıyla ilgili ABD/ASD Başkanlığına yapılır. Başvuru dilekçesi ekine daha önce öğrenim görülen yükseköğretim kurumu tarafından onaylanmış ders içerikleri ve öğrenim belgesi (transkript) eklenir. Muafiyet talebi, ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü ve ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi üzerine EYK tarafından karara bağlanır. Yüksek lisans derecesiyle kabul edilen doktora/sanatta yeterlik öğrencileri, yüksek lisans öğrenimi sırasında aldıkları dersler için muafiyet talebinde bulunamazlar.

(11) Muafiyet işlemlerine ilişkin uygulamalar ve diğer hususlar, ilgili mevzuat ve Senatonun belirlediği esaslar çerçevesinde yürütülür.”

MADDE 15

Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci, üçüncü, altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrencilerin lisansüstü eğitim programlarındaki derslerin dönem sonu sınavlarına katılabilmeleri için her bir dersin yarıyıl içindeki toplam ders saatinin %75’ine devam etmiş olmaları gerekir. Bu şartı sağlamayan öğrenciler, ilgili derslerden başarısız sayılırlar.”

“(3) Derslerin sınav ve değerlendirme şekilleri ile sınavların ders başarısına etkisi ders bilgi paketlerinde belirtilir. Değişiklik yapılması durumunda ilgili değişiklikler, dönemin ilk haftasında duyurulur. Dönem sonu sınavına girmeye hak kazanmış olduğu halde sınava girmemiş ya da dönem sonu sınavından başarısız olmuş öğrenciler için bütünleme sınavı yapılır.”

“(6) Sağlık raporu ile belgelenmiş hastalık durumları veya mücbir sebepler ile bütünleme sınavlarına katılamayan öğrenciler, durumlarını kanıtlayan belgeler ile Enstitü Müdürlüğüne başvuruda bulunarak ek sınav hakkı talep edebilirler. Talepler, EYK tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır.

(7) Lisansüstü eğitim programlarında sınavların uygulama şekilleri; YÖK kararları ve ilgili mevzuat çerçevesinde ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK'nın kararı üzerine Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslara göre yürütülür.”

MADDE 16

Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18

(1) Engelli öğrencilerin eğitimlerine ilişkin esaslar, genel esaslarla aynıdır. Engellilik durumu ve derecesi sağlık raporu ile kanıtlanmış olmak kaydıyla herhangi bir dersin gerekliliklerini yerine getirmekte güçlük çeken öğrenciler, söz konusu güçlüklerin giderilmesine ilişkin olarak ilgili ABD/ASD Başkanlığından ve Enstitü Müdürlüğünden talepte bulunabilir. Söz konusu talepler, dersin öğretim elemanının görüşü alınarak EYK tarafından karara bağlanır.”

MADDE 17

Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci, beşinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Bir dersteki başarı durumu, ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, ara sınavlar, uygulamalı çalışmalar, ödevler gibi çalışmalarda gösterilen başarı ve genel sınavın birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Bir dersten başarılı sayılmak için yüksek lisans programlarında en az CB, doktora ve sanatta yeterlik programlarında ise en az BB notu almış olmak gerekir.”

“(5) Ders başarı notlarının harf notu karşılıkları ve 4’lük sistem katsayıları aşağıda gösterilmiştir:

Harf Notu Puan Katsayı
AA 90-100 4.00
BA 80-89 3.50
BB 75-79 3.00
CB 70-74 2.50
CC 60-69 2.00
DC 55-59 1.50
DD 50-54 1.00
FF 0-49 0.50
FD Devamsız 0.00
G Başarılı -
K Başarısız -

(6) Başarısızlığı gösteren ve 100’lük sistemde puan karşılığı olmayan harf notları aşağıda tanımlanmıştır:

a) FF: Dersin gereklerini yerine getirip dönem sonu sınavına girmeye hak kazandı, ancak sınava girmedi veya bu sınavdan başarısız.

b) FD: Derse devam şartını yerine getirmedi, başarısız. Bu not, yarıyıl ve genel akademik başarı not ortalaması hesaplanırken (FF) notu olarak işleme alınır.

c) G: Kredisiz derslerde başarılı.

ç) K: Kredisiz derslerde başarısız, süresinde gelmeyen tez izleme komitesi raporları için de başarısız.”

MADDE 18

Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Yarıyıl akademik başarı not ortalaması; bir yarıyılda alınan her bir dersten elde edilen notun katsayısının o dersin kredi değeri ile çarpılması ve her ders için ayrı olarak elde edilen sonuçların toplanarak bu sayının derslerin kredi değerleri toplamına bölünmesi ile hesaplanır. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki basamak yürütülür ve yuvarlanır.

(4) Genel akademik başarı not ortalaması; yarıyıl akademik başarı not ortalaması hesabındaki yöntemle ve lisansüstü programda derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır. Tekrar edilen dersler için alınan en son not ortalamaya dâhil edilir.”

MADDE 19

Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Lisansüstü programlara kaydı yapılmış olan öğrencilere, Üniversite Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından Üniversite uzantılı bir e-posta adresi verilir. Üniversite veya ilgili birimlerdeki eğitim-öğretime ilişkin duyurular, bu e-posta adresine yapılabilir. Bu e-posta adresine gönderilen duyuru ve bilgilendirmeler, öğrenciye tebliğ edilmiş sayılır.”

MADDE 20

Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) İlgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EYK kararı ile öğrencilere ders dönemi öncesinde bilimsel hazırlık programı uygulanabilir. Bilimsel hazırlık kapsamında alınacak dersler, kredisizdir ve tezsiz yüksek lisans programına dâhil edilmezler. Bilimsel hazırlık programının kapsamı ve uygulama şekli ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK’nın kararı üzerine Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslarda belirtilir. Belirtilen esaslara göre uygulanan bilimsel hazırlık programında başarılı olamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.”

MADDE 21

Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin ikinci, yedinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuran yabancı ülkelerdeki lisans programlarından mezun olan adayların, YÖK’ten alacakları denklik veya tanınma belgesi ile ilgili olarak Senato tarafından belirlenen lisans mezuniyet not ortalamasına sahip olmaları gerekir.”

“(7) Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, İcra Sanatları Fakültesi ve Sanat ve Tasarım Fakültesinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitüdeki anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puan şartı aranmaz. Ancak ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi, EK ve Senato kararları ile ALES şartı konulabilir. ALES şartı aranması durumunda taban puanlar, Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslarda belirtilir.

(8) Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, İcra Sanatları Fakültesi ve Sanat ve Tasarım Fakültesinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden, öğretim dili Türkçe olan programlarının Enstitüdeki anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde, Devlet hastanesi veya Devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık raporu ile belgelenmesi şartıyla;

a) Düzeltilmemiş engeli en az %70 veya düzeltilmiş engeli en az %40 ve üzeri olan işitme engelli adaylarda,

b) Engel düzeyi %50 ve üzeri olmak üzere zihin yetersizliği bulunan engelli adaylarda,

c) Engel düzeyi %40 ve üzeri “yaygın gelişimsel bozukluk” (Otizm spektrum bozukluğu/çocukluk otizmi/atipik otizm, Rett Sendromu, Asperger Sendromu) tanısı bulunan engelli adaylarda,

başvuru yapabilmeleri için yabancı dil puanı aranmaz. Bu adaylar yabancı dil puanı olarak Üniversite tarafından aranan yabancı dil taban puanı şartını sağlamış sayılır.”

MADDE 22

Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezsiz yüksek lisans programında kayıtlı olan öğrenciler, en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Senato tarafından tezli yüksek lisans için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler; ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EYK’nın kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir.”

MADDE 23

Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin beşinci, altıncı, yedinci ve dokuzuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, İcra Sanatları Fakültesi ve Sanat ve Tasarım Fakültesinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitüdeki anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puan şartı aranmaz. Ancak ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK ve Senato kararları ile ALES şartı konulabilir. Enstitü bünyesindeki disiplinlerarası programlara öğrenci kabulünde ALES puan şartı aranıp aranmayacağı ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK ve Senato kararları ile belirlenir. Herhangi bir programda ALES şartı aranması durumunda taban puanlar, Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslarda belirtilir.

(6) Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, İcra Sanatları Fakültesi ve Sanat ve Tasarım Fakültesinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden, öğretim dili Türkçe olan programlarının Enstitüdeki anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde, Devlet hastanesi veya Devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık raporu ile belgelenmesi şartıyla;

a) Düzeltilmemiş engeli en az %70 veya düzeltilmiş engeli en az %40 ve üzeri olan işitme engelli adaylarda,

b) Engel düzeyi %50 ve üzeri olmak üzere zihin yetersizliği bulunan engelli adaylarda,

c) Engel düzeyi %40 ve üzeri “yaygın gelişimsel bozukluk” (Otizm spektrum bozukluğu/çocukluk otizmi/atipik otizm, Rett Sendromu, Asperger Sendromu) tanısı bulunan engelli adaylarda,

başvuru yapabilmeleri için yabancı dil puanı aranmaz. Bu adaylar yabancı dil puanı olarak Üniversite tarafından aranan yabancı dil taban puanı şartını sağlamış sayılır.

(7) Tezli yüksek lisans programlarına başvuran adayların bilimsel/sanatsal değerlendirme sınavları ve başarı için asgari puan koşulları ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK’nın kararı üzerine Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslar çerçevesinde belirlenir.”

“(9) ALES puanı koşulu aranan tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanı ve bilimsel/sanatsal değerlendirme sınavına ek olarak lisans mezuniyet not ortalaması ve yabancı dil puanı da değerlendirilebilir. Değerlendirme şekli; ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK’nın kararı üzerine Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslarda belirtilir.”

MADDE 24

Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezli yüksek lisans başvurularını değerlendirmek ve bilimsel değerlendirme sınavı yapmak üzere, ilgili anabilim/anasanat dalında görevli öğretim üyeleri ya da doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip öğretim elemanları arasından en az üç asıl ve iki yedek üyeden oluşan bir jüri görevlendirilir. Jüri, ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü ve ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi üzerine EYK tarafından belirlenir.”

MADDE 25

Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 37

(1) Tezli yüksek lisans programına kayıtlı her öğrenci için kayıt yaptırmalarından itibaren en geç ders kaydına kadar ders seçme-bırakma işlemlerini yönlendirme ve onaylama sürecinde rehberlik etmek amacıyla tez danışmanı atanıncaya kadar ilgili ABD/ASD Başkanı danışman olarak atanır.

(2) Yüksek lisans tez çalışması hazırlayan öğrenciye bilimsel ve/veya sanatsal açıdan rehberlik etmesi amacıyla en geç birinci yarıyılın sonunda, ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü ve ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi üzerine EYK tarafından Üniversite kadrosunda bulunan öğretim üyeleri arasından bir danışman atanır. İlgili ABD/ASD Başkanlığı, her öğrenci için öğrencinin danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Tez konusu EYK onayı ile kesinleşir. Tez konusu değişiklikleri, ilk tez önerisi ile aynı usulde yapılır. Öğrencinin tez dönemine geçişini izleyen yarıyılın ders ekleme bırakma son tarihinden sonra tez konusunda değişiklik yapılamaz.

(3) EYK, tez konusu ve tez uygulamaları için etik kurul onayı isteyebilir. Etik kurul onayı gerektiren uygulamaları kapsayan tez çalışmaları, söz konusu onayın alındığı tarihten sonra sunulur. Sona ermiş çalışmalar için etik kurul raporu alınamaz. Hangi tür çalışmaların etik kurul onayı gerektirdiği Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslarda belirtilir.

(4) Üniversitede belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması durumunda, Senatonun belirlediği ilkeler çerçevesinde EYK tarafından başka bir yükseköğretim kurumundan öğretim üyesi danışman olarak atanabilir.

(5) Yüksek lisans tezi çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi üzerine, EYK tarafından Üniversite içindeki aynı veya farklı bir ABD/ASD’den, yurt içi/yurt dışı bir başka yükseköğretim kurumundan ya da kadrosu yükseköğretim kurumları dışından olan en az doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip bir kişi ikinci danışman olarak atanabilir.

(6) Tezli yüksek lisans programlarında öğretim üyesi başına düşen lisansüstü öğrenci danışmanlığının üst sınırı 14’tür. Bir öğrenciye tez için birden fazla danışman atanması durumunda, iki adet ikinci danışmanlığı bulunan öğretim üyesi, bir adet danışmanlığa sahip sayılır.

(7) Gerekli durumlarda öğrenci veya danışmanın talebi doğrultusunda ilgili ABD/ASD Başkanlığının gerekçeli kararına dayanarak EYK tarafından danışman değişikliği yapılabilir. Ancak önceki danışmanın yazılı oluru olmaksızın yeni danışman tarafından öğrenciye aynı konuda lisansüstü tez çalışması yaptırılamaz.

(8) İstifa eden, altı aydan fazla süreyle yükseköğretim kurumları dışında başka bir kurumda görevlendirilen öğretim üyesinin danışmanlığı kendiliğinden sona erer. Ancak tez aşamasındaki öğrenciler için öğrencinin ve danışmanın birlikte talebi halinde üç aya kadar EYK kararıyla danışmanlık görevi uzatılabilir.

(9) Emekliye ayrılan veya yükseköğretim kurumları arasında yer değiştiren öğretim üyelerinin başlamış olan danışmanlıkları, öğrencinin ders aşamasında olması halinde sona erer. Ancak öğrenci tez aşamasında ise öğrencinin ve danışmanın birlikte talebi halinde, süreç tamamlanıncaya kadar EYK kararıyla danışmanlık devam eder.

(10) Danışmanların görev ve sorumlulukları, ilgili mevzuat hükümleri ve EK’nın önerisi doğrultusunda hazırlanan ve Senato tarafından onaylanan esaslara göre düzenlenir.”

MADDE 26

Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(8) İlgili anabilim/anasanat dalında tezsiz yüksek lisans programının bulunması ve bu programın ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla yüksek lisans tezi reddedilip tezsiz yüksek lisans diploması talep eden öğrencilere tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Bu durumdaki öğrencilerin tezsiz yüksek lisans diploması almasına ilişkin şartlar, Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslarda belirtilir.”

MADDE 27

Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin ikinci, beşinci, onuncu ve on birinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Lisans derecesiyle doktora programına başvuran adayların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 3.00 veya eşdeğeri bir puan ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 80 puandan az olmamak koşuluyla Senato tarafından kabul edilen bir puana sahip olmaları gerekir. Lisans derecesiyle doktora programına başvuran adaylara ilişkin koşullar, ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK'nın kararı üzerine Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslara göre belirlenir.”

“(5) Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, İcra Sanatları Fakültesi ve Sanat ve Tasarım Fakültesinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitüdeki anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puan şartı aranmaz. Ancak ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK ve Senato kararları ile ALES şartı konulabilir. Enstitü bünyesindeki disiplinlerarası programlara öğrenci kabulünde ALES puan şartı aranıp aranmayacağı ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi ve EK ve Senato kararları ile belirlenir. Herhangi bir programda ALES şartı aranması durumunda taban puanlar, Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslarda belirtilir.”

“(10) Doktora programlarına başvuran adayların bilimsel/sanatsal değerlendirme sınavları ve başarı için asgari puan koşulları; ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü, ilgili ABD/ASD başkanlığının önerisi ve EK’nın kararı üzerine Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslar çerçevesinde belirlenir.

(11) Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, İcra Sanatları Fakültesi ve Sanat ve Tasarım Fakültesinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitüdeki anabilim/anasanat dallarına öğrenci alımı haricinde doktora programına öğrenci kabulünde, ALES puanı ve bilimsel/sanatsal değerlendirme sınavına ek olarak lisans ve/veya yüksek lisans mezuniyet not ortalaması ile yabancı dil puanı da değerlendirilebilir.”

MADDE 28

Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Doktora başvurularını değerlendirmek ve bilimsel değerlendirme sınavı yapmak üzere, ilgili anabilim/anasanat dalında görevli öğretim üyeleri ya da doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip öğretim elemanları arasından en az üç asıl ve iki yedek üyeden oluşan bir jüri görevlendirilir. Jüri, ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü ve ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi üzerine EYK kararı ile belirlenir.”

MADDE 29

Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Doktora tezi çalışması hazırlayan öğrenciye bilimsel ve/veya sanatsal açıdan rehberlik etmesi amacıyla en geç ikinci yarıyılın sonunda, ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü ve ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi üzerine EYK tarafından Üniversite kadrosunda bulunan öğretim üyeleri arasından bir danışman atanır. İlgili ABD/ASD Başkanlığı, her öğrenci için öğrencinin danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu Enstitüye önerir. Tez danışmanı ve tez konusu EYK’nın onayı ile kesinleşir. Tez konusu değişiklikleri ilk tez önerisi ile aynı usulde yapılır. Doktora sürecinin yedinci yarıyılının ders ekleme bırakma son tarihinden sonra tez konusunda değişiklik yapılamaz.

(3) Tez danışmanı ve öğrencinin birlikte yürüteceği tez çalışmasının konusu ve başlığı EYK’nın kararıyla kesinleşir. EYK tez çalışmalarının konularını değerlendirerek etik kurul onayı isteyebilir. Etik kurul onayı gerektiren uygulamaları kapsayan tez çalışmaları, söz konusu onayın alındığı tarihten sonra sunulur. Sona ermiş çalışmalar için etik kurul raporu alınamaz. Hangi tür çalışmaların etik kurul onayı gerektirdiği Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslarda belirtilir.”

MADDE 30

Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin on birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(11) Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, İcra Sanatları Fakültesi ve Sanat ve Tasarım Fakültesinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden, öğretim dili Türkçe olan programlarının Enstitüdeki anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde, Devlet hastanesi veya Devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık raporu ile belgelenmesi şartıyla;

a) Düzeltilmemiş engeli en az %70 veya düzeltilmiş engeli en az %40 ve üzeri olan işitme engelli adaylarda,

b) Engel düzeyi %50 ve üzeri olmak üzere zihin yetersizliği bulunan engelli adaylarda,

c) Engel düzeyi %40 ve üzeri “yaygın gelişimsel bozukluk” (Otizm spektrum bozukluğu/çocukluk otizmi/atipik otizm, Rett Sendromu, Asperger Sendromu) tanısı bulunan engelli adaylarda,

başvuru yapabilmeleri için yabancı dil puanı aranmaz. Bu adaylar yabancı dil puanı olarak Üniversite tarafından aranan yabancı dil taban puanı şartını sağlamış sayılır.”

MADDE 31

Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Tez/sanat çalışması hazırlayan öğrenciye bilimsel ve sanatsal açıdan rehberlik etmesi amacıyla en geç ikinci yarıyılın sonunda, ilgili ABD/ASD Kurulunun görüşü ve ilgili ABD/ASD Başkanlığının önerisi üzerine EYK tarafından Üniversite kadrosunda bulunan öğretim üyeleri arasından bir danışman atanır. İlgili ABD/ASD Başkanlığı, her öğrenci için öğrencinin danışmanıyla birlikte yürüteceği tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmaların konusunu ve başlığını Enstitüye önerir. Tez danışmanı ve tez/sanat çalışması konusu EYK’nın onayı ile kesinleşir. Tez/sanat çalışması konusu değişiklikleri ilk tez önerisi ile aynı usulde yapılır. Sanatta yeterlik sürecinin yedinci yarıyılının ders ekleme bırakma haftası son tarihinden sonra tez/sanat çalışması konusunda değişiklik yapılamaz. EYK tez çalışmalarının konularını değerlendirerek etik kurul onayı isteyebilir. Etik kurul onayı gerektiren uygulamaları kapsayan tez çalışmaları, söz konusu onayın alındığı tarihten sonra sunulur. Sona ermiş çalışmalar için etik kurul raporu alınamaz. Hangi tür çalışmaların etik kurul onayı gerektirdiği Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslarda belirtilir.”

MADDE 32

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 33

Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü yürütür.