Kapsam
Bu Yönetmelik Ziraat İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı Tarımsal Mekanizasyon Araştırma ve Deney Enstitüsü Müdürlüğünün kuruluş, görev ve çalışma yöntemlerini kapsar.
Dayanak
Bu Yönetmelik 3203 sayılı Ziraat Vekâleti Vazife ve Teskilât Kanununun 6. ve 7. maddeleri ile 930 sayılı Tarım Bakanlığı Kuruluşlarına Döner Sermaye Verilmesine Dair Kanuna göre hazırlanmıştır.
Deyimler
Aksi belirtilmedikçe bu Yönetmelikte geçen;
a) «Bakanlık» deyiminden Tarım ve Orman Bakanlığı;
b) «Genel Müdürlük» deyiminden, Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü;
c) «Tarımsal Araştırma» deyiminden, Tarım Bakanlığı Araştırmalar Yönetmeliğinin 2. maddesinde tanımı yapılmış bulunan tarım araştırmalarından Ziraat İşleri Genel Müdürlüğüne verilmiş olan görevler;
d) «Tarımsal Mekanizasyon Aracı» deneyiminden tarım işletmelerinde tarımsal üretim ve değerlendirme için kullanılan her türlü enerji kaynağı, iş makinaları ve tesisleri;
e) «Enstitü» deyiminden, Tarımsal Mekanizasyon Araştırma ve Deney Enstitüsü;
f) «Araştırma Projeleri» deyiminden, tarımsal araştırma hizmetlerine ait çalışma programlarının bilimsel, teknik ve ekonomik yöntemlere göre düzenlenmiş şekli anlaşılır.
İKİNCİ BÖLÜM
Amaç, Görev ve Kuruluş
Amaç
Enstitünün amacı, ülke tarımında üretim yöntemlerine uygun olarak tarımsal mekanizasyon araçlarının birim alanda nitelik ve nicelikli üretimini destekleyecek biçimde geliştirilmek için araştırmalar yapmak ve mekanizasyon araçlarının deneylerini yapmaktır.
Görevler
Enstitünün görevleri şanlardır:
a) Çeşitli ekoloji ve üretim koşullarına uygun mekanizasyon sistemlerini araştırmak;
b) Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerinin gereği olan, yeni mekanizasyon araç tiplerini geliştirmek amacıyla araştırmalar yapmak;
c) Mekanizasyon araçlarının üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ya da adaptasyonu üzerinde araştırmalar yapmak;
d) Bakanlığın tarımsal üretim hedeflerine uygun mekanizasyon planlamaları için araştırmalar yapmak;
e) Kalkınma planları ve yıllık programların hazırlanmasında Bakanlık için gerekli verileri toplamak ve bu verileri değerlendirmek;
f) Üniversitelerin ilgili birimlerinde geliştirilen bilimsel verilerin uygulamaya yönelik bir teknoloji biçimine dönüştürülmesi için araştırmalar yapmak;
g) Kamu ve özel kesimde sanayici ve uygulayıcı kuruluşlarla işbirliği yapmak;
h) Tarımsal mekanizasyon araçlarıyla ilgili standardizasyon çalışmalarında T.S.E. ile işbirliği yapmak;
i) Tarımsal mekanizasyon konusunda dokümantasyon hizmetlerini yürütmek;
j) Tarımsal mekanizasyon araçlarının deney ve denetimlerini yapmak;
k) Tarımsal mekanizasyon konusunda araştırma ve deney çalışmaları sonuçlarını yayınlamak;
l) Görevlerin daha iyi yürütülmesi amacıyla mevzuat içinde ait istasyonlar kurmaktır.
Kuruluş
Enstitü; bir müdür yönetiminde,
- Araştırma ve Deney Kurulu
- Müdür Yardımcıları
- Başmühendisler
- Malî ve İdarî İşler bürolarından oluşur.
Başmühendislikler:
- Tarımsal Güç Kaynakları Başmühendisliği
- Enerji ve Elektrifikasyon Başmühendisliği
- Tarla Tarımı Mekanizasyonu Başmühendisliği
- Bahçe Tarımı Mekanizasyonu Başmühendisliği
- Hayvansal Üretim Mekanizasyonu Başmühendisliği
- İşletme Tekniği Mekanizasyonu Başmühendisliği
- Ürün Değerlendirme ve Tesisler Başmühendisliği
- Onarım Teknolojisi Başmühendisliği
- Ölçme Tekniği Başmühendisliği
- Değerlendirme ve Dokümantasyon Başmühendisliği'nden oluşur.
Gerekli durumlarda Araştırma ve Deney Kurulunun Önerisi ve Makam Onayı ile bu Başmühendislikler yeniden düzenlenebilir. Her Başmühendislik içinde gerekli sayı ve nitelikte laboratuvar ve çalışma alanlarının kurulması Araştırma ve Deney Kurulunca kararlaştırılır.
Görev ve Sorumluluklar
Enstitü müdürü
Müdür, Tarımsal Mekanizasyon dalında bir program veya projeyi yürütme niteliği olan, yönetimde beceri kazanmış ve doktora yapmış Ziraat Yüksek Mühendisidir. Müdür tercihan Müdür Yardımcıları ve Başmühendisler arasından yürürlükteki mevzuata göre atanır.
Müdür, araştırma ve deneylerle ilgili görevlerle, tüm hizmetlerin mevcut kanun, yönetmelik ve mevzuata göre düzenlenmesi, yürütülmesi ve denetlenmesinden, personel arasında görev ve iş dağıtımı yapılmasından ve koordinasyonun sağlanmasından, görev ve hizmetlerin gerektirdiği iş gücü planlarının hazırlanmasından sorumludur.
Araştırma ve deney kurulu
Enstitüce tarımsal mekanizasyon konusunda yapılacak araştırma ve deney çalışmalarını düzenlemek, yürütmek ve denetlemek amacıyla Müdür başkanlığında bir Araştırma ve Deney Kurulu oluşturulur.
Kurul üyeleri; Müdür Yardımcıları ile Başmühendislerden ibaret olup, Kurul toplantılarına gerekli hallerde üniversite temsilcileri ve Bakanlığın Araştırma, Etüd ve Planlama Başmühendisi davet edilebilir.
Kurul, Enstitünün görevleri ile ilgili plan, program ve projelerin ön çalışmalarını yapmak, yeni araştırma konuları ile proje önerilerinin hazırlanması için ilgili araştırıcılara görev vermek, projelerin; ara, yıllık ve sonuç raporlarını gözden geçirmek, incelemek, yeni teklif edilen projelerde öncelik sırasını saptamak, deney ilke ve ücretlerini tespit ederek Bakanlığa sunmak, araştırıcı personelin yetiştirilmesi ve işgücü planını yapmak toplantı, seminer ve fuarlar düzenlemek, Bakanlıkça verilecek diğer mekanizasyon konularını incelemek ve uygulamaya almak görev ve sorumluluğundadır.
Kurul yılda en az iki defa gündemli olarak toplanır, gerekli hallerde Müdürün çağırılmasıyla olağanüstü toplantılar yapar. Kurulun sekreterlik görevini Müdür Yardımcılarından biri yürütür. Kararlar salt çoğunlukla alınır.
Araştırma ve Deney Kurulunun deney sonuçlarını incelemek üzere Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında bir Deney Kurulu kurulur. Deney Kurulu üyeleri Araştırma ve Deney Kurulunca seçilecek ilgili 5 Başmühendisten ve deney sahibi Başmühendisten ibarettir. Deney Kurulu deneyler tamamlandıkça Müdür Yardımcısının çağrısıyla toplanır. Deney raporları bu Kurul üyelerinin salt çoğunluğuyla kabul edilerek Müdürünün onayına sunulur.
Müdür yardımcıları
Enstitüde iki Müdür Yardımcısı bulunur. Müdür Yardımcıları yönetimde beceri kazanmış tercihan Ziraat Yüksek Mühendisi Başmühendisler arasından yürürlükteki mevzuata göre atanırlar.
Müdür Yardımcıları, kendilerine bağlı bölümlerin koordinasyon içinde çalışmalarının sağlanmasından, araştırma, deney ve projelerle ilgili ihtiyaçların temininden, Müdürün görevlerinin ifasında Müdüre yardımcı olmaktan, danışmanlığını ve Müdür tarafından verilecek diğer işleri eksiksiz yapmaktan, Enstitünün teknik, idari, malî, iç ve dış hizmetlerini düzenlemek, yönetmek denetlemek, genel ve döner sermaye bütçelerini hazırlamak ve bütçe ödeneklerini bütçe formülleri içinde harcamaktan, sivil savunma ve seferberlik işlerini yapmaktan sorumludurlar. Müdür bulunmadığı zaman Müdürün vekil bırakacağı Müdür Yardımcılarından biri Müdüre vekâlet eder.
Başmühendisler
Başmühendisler, proje yürütme ve yöneticilik niteliği bulunan uzman Mühendisler arasından seçilirler. Başmühendisler, birimini temsil etmek, proje yürütmek, projelerin uygulama planını hazırlamak ve hazırlatmak, uygulamayı yönetmek, denetlemek ve koordine etmek, bilim, teknik ve yöntem bakımından uygulamada görülen aksaklık ve tıkanıklıkları yerinde ve zamanında gidermek, yetkisini aşanları Müdür Yardımcısına iletmek, birimi ile ilgili yıllık program ve bütçeyi önermekle sorumludurlar.
Uzman Mühendisler
Uzman Mühendisler, geçerli bir yabancı dili yeterince bilen, aday araştırıcılık süresini başarıyla tamamlamış araştırıcılardır. Uzman Mühendisler, Müdür önerisi ile Bakanlık tarafından atanırlar. Yeni proje önerilerinde bulunmak ve hazırlık çalışmalarına katılmak, Bakanlık izni ile doktora veya ihtisas çalışması için gerekli girişimlerde bulunmak, verilecek iş ve görevleri yapmaktan, yürüttükleri araştırmaların bilim, teknik ve yöntemine göre uygulamasından ve değerlendirilmesinden sorumludurlar.
Yüksek Mühendis ve Mühendisler
Enstitüde çalışacak Yüksek Mühendis ve Mühendisler tercihan tarımsal mekanizasyon dalında öğrenim görmüş olanlarından seçilir ve yürülülükteki mevzuata göre atanırlar. Bunların, yeni araştırmaların hazırlık çalışmalarına katılmak, konusu ile ilgili literatür çalışmaları yapmak, istendiğinde araştırıcılara yardımcı olmak, aday araştırıcılık süresi içinde kendisini bilim ve teknik bilgi yönünden geliştirmek, çalışmaları konusunda her altı ayda bir rapor vermek başlıca görevleridir. Yöneticileri tarafından verilecek işlerin tekniğine uygun olarak yapılmasından işi verene karşı sorumludurlar.
Diğer araştırıcı personel
Enstitü bünyesindeki birimlerde hizmete uygun olarak yürütülen ekonomi, matematik, fizik, vb. dallarda yüksek öğrenim teknik elemanlardır. Bunların görev ve sorumlulukları madde 12'de sayılanlarla aynıdır.
Başteknisyen, teknisyen ve benzeri teknik elemanlar
Tespit edilen işgücü planına ve yürürlükteki mevzuata göre atanırlar. Araştırmaların bilim, teknik ve yöntemine göre uygulanması değerlendirilmesi ve yayına hazırlanmasında verilen görevleri yerine getirmekten, üretim ve deney ünitelerinde görev almaktan, yöneticileri tarafından verilecek işleri tekniğine uygun olarak yapılmasından işi verene karşı sorumludurlar.
Araştırma Projeleri
Araştırma projeleri
Araştırmalar örnek bir forma göre hazırlanır. Projesi yapılmamış veya projesi onaylanmamış araştırma yapılamaz. Proje konuları; Bakanlık, araştırma ve çiftçi kuruluşları, uygulayıcı kamu ve özel kuruluşları, sanayiciler, yurt içi ve yurt dışı kamu ve özel kuruluşlardan gelebilir.
Tetkik mercileri
Konu nereden gelirse gelsin projeler görevlileri tarafından hazırlanır. Yöntemine göre Araştırma ve Deney Kurulunca incelenerek kabul edildikten sonra Bakanlık, onayı ile uygulamaya konulur.
Proje tipleri
Projeler bilimsel, teknik ve ekonomik değer ve genişliğine göre, tez projeleri ve uygulama projeleri olarak hazırlanır.
Projelerin genişlik kapsamı
Projeler ele alınırken, proje konusu olan bir sorunun öncelikle yurt ölçüsünde çözümlenmesi esası kabul edilir. Bu bakımdan benzer sorunun bulunduğu yer veya kuruluş projesinin kapsamı içine alınır.
Proje sorumlusu
Her araştırma projesi bir proje liderinin sorumluluğu altında örgütlenir, yönetilir, denetlenir, sonuçlandırılır ve rapora bağlanır. Uzman Mühendisinden Enstitü Müdürüne kadar her kademedeki araştırıcı proje lideri olabilir.
Çeşitli Hükümler
Araştırma ve deneylerde her kademe bir üst kademe tarafından proje esaslarına göre, bilimsel, teknik, mali ve idari yönden kontrol edilir ve denetlenir. Deney raporu almış imalâtçıların denetimi, bölgelerden gelecek uyarı ve Araştırma ve Deney Kurulunun Önerisi ile görevlendirilecek yetkili ve uzman araştırıcılar tarafından yapılır. Denetleme sonucu bir rapora bağlanır ve rapor ilgililerce değerlendirilir.
Araştırıcı personelin hizmet içi eğitimi Enstitüde ve Enstitünün uygun göreceği kuruluşlarda yapılır. Araştırıcı personelin yabancı dil öğrenme, bilgi tazeleme ve geliştirme ve üst kademelere hazırlama eğitimleri için adaylıkları Enstitü Müdürünce önerilir.
Her kademedeki araştırıcılarda (Müdür, Müdür Yardımcısı, Başmühendisler, Uzman Mühendis, Yüksek Mühendis ve Mühendisler) kuruluş döneminde doktora, belirli hizmet süresi vb. gibi koşullar aranmaksızın bu görevlere atanabilmeleri için en çok 10 yıllık bir geçiş devresi tanınmıştır. Belirtilen nitelikteki araştırıcılar yetiştirilinceye kadar mevcut elemanlar Enstitü ve araştırmaların her kademesinde görevlendirilebilirler.
Yürürlük
Bu Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Bu Yönetmeliği Tarım ve Orman Bakanlığı yürütür.