Amaç
Bu Tebliğin amacı, makarnanın tekniğe uygun ve hijyenik şekilde üretim, ambalajlama, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere bu ürünün özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
Bu Tebliğ Triticum durum buğdayından üretilmiş irmikten elde edilen iade makarnayı, tam buğday makarnasını, çeşnili makarnayı, zenginleştirilmiş makarnayı ve güçlendirilmiş makarnayı kapsar.
Bu Tebliğ içine et ve et ürünleri, süt ürünleri, sebze ve benzeri ürünler ile sarılarak yapılan yarı mamul ve mamul hazır yemekleri kapsamaz.
Hukuki dayanak
Bu Tebliğ 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği" ne göre hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Tebliğde yer alan terimlerin tanımları aşağıda belirtilmiştir.
a) Makama: Triticum durum buğdayından üretilen irmiğe su katılıp tekniğine uygun yoğrularak hazırlanan hamurun şekillendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir ürün olup; sade, lam buğday, çeşnili, zenginleştirilmiş ve güçlendirilmiş olarak adlandırılır.
b)Sade makama: Triticum durum buğdayından üretilen irmiğe su katılıp tekniğine uygun yoğrularak hazırlanan hamurun şekillendirilip kurutulması ile elde edilen bir üründür.
c) Tam buğday makarnası: Tam buğday irmiğine su katılıp tekniğine uygun yoğrularak hasırlanan hamurun şekillendirilip kurutulması ile elde edilen bir üründür.
d) Çeşnili makama: Triticum durum buğday irmiğinden tekniğine uygun olarak hazırlanan makama hamuruna ve/veyu kurutulmuş makarnaya et ve et ürünleri, yumurta ve yumurta ürünleri, süt ve süt ürünleri, sebze, baklagil ve unları, Triticum aestivum ve Triticum compactum buğday ürünleri dışında diğer tahıl ürünleri ve lifleri, baharat ile tat vericiler ve benzerlerinin ilave edilmesi ile elde edilen bir üründür.
e) Zenginleştirilmiş makarna: Triticum durum buğday irmiğinden tekniğine uygun olarak üretilen makarna hamuruna, tiamin, riboflavin, niasin, folik asit, demir karışımı ve/veya vitamin D ve/veya kalsiyum katılarak şekillendirilip, kurutulmasıyla elde edilen bir üründür.
f) Güçlendirilmiş makamı: Zenginleştirilmiş makarna için belirlenen vitamin ve minerallerin üst sınır değerlerine protein katılarak hazırlanan hamurun şekillendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir üründür.
Ürün özellikleri
Bu tebliğ kapsamındaki ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:
a) Makamı kendine has tat ve kokuda olmalıdır.
b) Makarnanın rutubet miktarı en çok % 13 olmalıdır.
c) Tam buğday makarnasının protein miktarı kuru madde de en az %11 olmalıdır (NX5.7).
d) Sade makarnada kül miktarı kuru maddede en çok %1 olmalıdır.
e) Side ve zenginleştirilmiş makarnanın protein mikarı kuru maddede en az %10.5 olmalıdır (N x 5.7).
f) Güçlendirilmiş makarnanın protein miktarı kuru maddede en az % 15.5 olmalıdır (N x5.7).
g) Tam buğday makarnasında kül miktarı kuru madde de en çok %2 olmalıdır.
h) Sade makarnada suya geçen madde miktarı kuru madde esasına göre en çok %10 olmalıdır.
ı) Sade makarnaya tuz katılmamalıdır.
i) Makarnalar biçimlerine göre uzun, kesme, şehriye vb. şekillerde üretilebilir.
j) Zenginleştirilmiş makarnayı aşağıda belirtilen miktarda karışım ve/veya vitamin ve/veya mineral katılabilir.
| 1-Tiamin (Vitamin B1) Riboflavin (Vitamin B2) Niasin (Niacinamide) Folik acid Demir (Fe) | 0.88-1.10 mg/100g 0.37-0.49 mg/100g 5.95 - 7.50 mg/100g 0.20-0.26 mg/100g 2.50 - 3.60 mg/100g karışımı. |
| 2- Vitamin D | 0.75-2.23 (ug/100g. |
| 3- Kalsiyum | 120-360 mg/100g, |
Katkı maddeleri
Bu Tebliğ kapsamında yer alan makarna üretiminde kullanılan katkı maddeleri “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Gıda Katkı Maddeleri bölümünde yer alan hükümlere uygun olmalıdır.
Bulaşanlar
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Bulaşanlar bölümüne uygun olmalıdır.
Pestisit kalıntıları
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde pestisit kalıntıları "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Pestisit Kalıntıları bülümünde verilen değerlere uygun olmalıdır.
Hijyen
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Gıda Hijyeni bölümünde yer alan genel kurallara uygun olarak üretilmelidir.
Ambalajlama ve etkiletleme-işaretleme
Bu Tebliğ, kapsamında yer alan ürünlerde kullanılacak tüm ambalaj malzemeleri ve etiketleme-işaretleme ile ilgili bilgiler "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Ambalajlama ve Etiketleme-İşaretleme bölümüne uygun olmalıdır. Buna ek olarak;
a)Makarna biçimleri etiket üzerinde belirtilmelidir.
b) Makarna isimleri tanımlarda belirtilen şekliyle ambalaj etiketinde yer almalıdır
c) Zenginleştirilmiş makarnada vitamin ve mineral ibaresi, güçlendirilmiş makarnada protein, vitamin ve mineral ibaresi, çeşnili makarnada çeşni maddesinin ismi ürün isminin yanında yer almalıdır.
Taşıma ve depolama
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin taşınması ve depolanmasında Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin Gıdaların Taşınması ve Depolanması bölümündeki kurallara uyulmalıdır.
Numune alma ve analiz melodları
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden, üretim hattından ve muhafaza, deposundan numune alınmasında Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Numune Alma ve Analiz Metodları bölümündeki kurallara uyulmalıdır. Numune uluslararası kabul görmüş metotlara göre analiz edilmelidir.
Tescil ve denetim
Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri; tescil ve izin, ithalat işlemleri, kontrol ve denetim sırasında bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. Bu hükümlere uymayan işyerleri hakkında 24/6/1995 tarihli ve 560 sayılı "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname" hükümlerine göre yasal işlem yapılır.
Denetim
Bu Tebliğe ait hükümler, 160 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığınca denetlenir.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
Bu Tebliğle; 4/10/1976 tarihti ve 15742 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan TS 1620 Makarna Standardı mecburi uygulamadan kaldırılmıştır.
Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamında yer alan sade makarna üreten ve satan işyerleri 1 yıl, sade makarna dışındaki ürünleri üreten ve şuan işyerleri için ise 2 yıl içerisinde bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. Bu süre içerisinde gerekli düzenlemeleri yapmayan işyerleri ve satış yerlerinin faaliyetine izin verilmez. Bu işyerleri hakkında 560 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yani işlem yapılır.
Yürürlük
Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakını ile Sağlık Bakanı yürütür.