1 - Resmi Gazete’de yayınlanarak, Mecburi Uygulamaya konulan “TÜRK GIDA KODEKSİ-Siyah Çay” yayını tarihinden itibaren üretim ve satış safhalarında mecburi olarak uygulanacaktır.
2 - TÜRK GIDA KODEKSİ-Siyah Çay kapsamına giren malı üreten ve satanların bu hükümlere uymaları gerekmektedir.
3 - Bu bölüme ait hükümler, 4128 sayılı Kanun ve 560 ve 441 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre Bakanlığımızca uygulanacaktır.
4 - TS 4600 "Siyah Çay Standardı” Mecburi Uygulamadan kaldırılmıştır.
Türk Gıda Kodeksi-Siyah Çay
1 - Kapsam:
Bu bölüm siyah çayın tanımını ve özelliklerini kapsar. Kafeini alınmış siyah çay, poşet siyah çay ve aroma verici maddeler katılmış siyah çayı kapsamaz.
2 - Tanımlar:
2.1. Siyah Çay:
Siyah çay, Camellia sinensıs (Lınnaeus) O.Kuntze türünün farklı varyetelerinin yaş çay yaprağı (ikibuçuk yaprak), tomurcuk ve bunlara bitişik taze sap kısımlarının uygun yöntemlerle işlenmesiyle elde edilen üründür.
2.2. Yabancı Madde:
Yabancı Madde, çay dışındaki bütün maddelerdir.
3 - Özellikleri:
3.1. Duyu Özellikleri;
Siyah çay kendine has görünüş, renk ve kokuda olmalı..., yabancı koku ihtiva etmemelidir. Gözle görülebilen yabancı madde bulunmamalıdır.
3.2. Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri;
Siyah çayın fiziksel ve kimyasal özellikleri çizelge 1’e uygun olmalıdır.
3.3 - Diğer Özellikler,
3.3.1. Siyah çayın; katkı maddesi, bulaşan, pestisit rezidü limitleri, hijyen, ambalajlama, etiketleme, taşıma ve depolama kuralları ile numune alma ve analiz metodlarına İlişkin Hükümler Türk Gıda Kodeksinin ilgili bölümlerine uygun olmalıdır.
3.3.2. Ambalaj büyüklüğü, ambalaj içindeki çayın net miktarına göre; 50 g., 100 g„ 125 g„ 200 g„ 250 g„ 400 g., 500 g., 800 g., 1 kg. olmalıdır.
| ÇİZELGE: 1 | |
| Siyah Çayın Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri: | |
| Özellikler | Değerler |
| Toplam Toz Çay Miktarı (m/m) % | en çok 14 |
| Okside Olmamış Parça (m/m) % | en çok 8 |
| Toplam Kül (Kuru Maddede), (m/m) % | en az 4 |
| Su Ekstraktı (Kuru Maddede) (m/m) % | en az 29 |
| Ham Selüloz (Kuru Maddede) (m/m) % | en çok 16,5 |
| Suda Çözünen Külde Alkalilik (KOH cinsinden) % | en çok 1,5 |
| % 10’luk Hidroklolik Asitte Çözünmeyen kül (Kuru maddede) (m/m) % | en çok 1 |
| Kafein (Kuru maddede) (m/m) % | en az 1,5 |
| Suda Çözünen Kül (Toplam küle göre) (m/m) % | en az 45 |