BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak,Tanımlar
Amaç
Bu Yönetmeliğin amacı, taşınmaz malların kayıtlarının tutulması, saymanlık işlemlerinin yürütülmesi, bakım ve korunmalarının sağlanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
Bu Yönetmelik, Türk Silâhlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı hariç) ve Millî Savunma Bakanlığının yararlanması amacıyla 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanununun 23 üncü maddesi gereğince kullanma hakkı Millî Savunma Bakanlığına verilen taşınmaz mallara ait işlemleri kapsar.
Dayanak
Bu Yönetmelik 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu gereğince hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Yönetmelikte geçen;
a) Taşınmaz Mal: Arazi, bina ve sabit tesisleri,
b) Arazi: Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki kayıtlı ya da kayıtsız alanlardan askeri hizmetlerde kullanılmak üzere Türk Silâhlı Kuvvetlerine tahsis edilen, kullanım izni alınan ya da Türk Silâhlı Kuvvetlerince tahsissiz olarak kullanılan atış, eğitim ve tatbikat alanları, tahkim mevzileri, güvenlik alanları, şehitlikler, kaynaklar, ağaç ve ağaçlıklar, fidanlıklar ve benzeri yerleri,
c) Bina: Yeraltı ve yerüstü antrepolar, cephane, araç ve gereç depoları, sınır kule ve gözetleme yerleri, fabrikalar, atölyeler, iskan ve diğer hizmetler için yapılan binalar, konutlar, sosyal hizmet tesisleri, sığınak, mağara ve tabyalar ve bunlardan kira ile tutulanlar ve benzerlerini,
ç) Sabit Tesis: Arazi üzerine sonradan yapılan ve bina niteliği taşımayan radar ve telsiz istasyonları, pist, taksirut ve apronlar, alan iç yolları, alanları anayollara bağlayan özel yollar, demiryolu ve dekovil hatları, rampa, sabit iskele ve rıhtımlar, su kuyuları, kaptaj, açık trafo merkezi, atış poligonları, açık havuz ya da yüzme havuzları, durak yerleri, açık otoparklar, çevre tel çiti, çevre fens teli, çevre duvarı ve benzeri tesisleri,
d) Cins Tashihi: Arazinin kullanım amacının değiştirilmesi, araziye üzerindeki binaların işlenmesini ,
e) İskan İzin Sureti: Yapımı bitirilen inşaatın o bölge belediye başkanlığından o inşaatın kullanılabileceğine, elverişli olduğuna dair müsaade yazısını,
f) Tahsis Emri: Taşınmaz malın kullanımının Maliye Bakanlığı tarafından Millî Savunma Bakanlığına verildiğini belirten resmi yazıyı,
g) Bina Tesisatı: Yer altı ve yerüstündeki su, elektrik, doğalgaz, akaryakıt, sıcak ve soğuk hava, kalorifer, asansör tesisatı ile binanın yapısı tahrip edilmedikçe dışarıya çıkartılması olanağı bulunmayan ya da tahrip edilmeden çıkartıldığı takdirde taşınmaz malın kullanma fonksiyonunu değiştiren çeşitli makine ve aygıtlarla benzerlerini,
ğ) Mal Saymanı: Yönetmelikte mal saymanı olarak belirtilen ve taşınmaz malın teslim alınmasını, saklanmasını, mevzuat hükümlerine göre kullanıcılara verilmesi ya da verdirilmesini sağlamak ve bunlara ilişkin işlemleri yapmak ve yaptırmakla, hesaplarını vermek, kayıtlarını tutmakla sorumlu olan kişiyi,
h) Hesap Sorumlusu: (L - 101) Ordu Mal Yönetmeliğinde ve bu Yönetmelikte açıklanan esas ve usullere ve diğer mevzuat hükümlerine göre, taşınmaz malların hesabını tutmak, bu hesapları her an denetlemeye hazır bulundurmak ve hesabını vermek sorumluluğunda olan ve Yönetmelikte hesap sorumlusu olarak belirtilen kişiyi,
ı) Mal Sorumlusu: (L - 101) Ordu Mal Yönetmeliğinde ve bu Yönetmelikte belirtilen esas ve usullere ve diğer mevzuat hükümlerine göre, taşınmaz malları teslim alan, bu malların bakım, koruma, alım ve verim sorumluluğunu üzerinde taşıyan, taşınmaz mal mal saymanına karşı sorumlu olan ve Yönetmelikte mal sorumlusu olarak belirtilen kişiyi,
i) Taşınmaz Mal Sicil Dosyaları: Taşınmaz mal saymanlarınca, bina ve tesislerin geçici kabulleri esnasında ilgililerince kendisine teslim edilen bilgi, belge, döküm ve projeleri de içeren muhteviyatı EK-J'de belirtilen ve anılan bina veya tesislerin kayıtlarının silinmesine kadar muhafaza edilen dosyalarını,
j) Birlik Taşınmaz Mal Dosyası: Taşınmaz mal saymanlarınca, bina ve tesislerin geçici kabullerinde birlik taşınmaz mal sorumlularına verilmesi gereken bilgi, belge, doküman ve projelerden oluşan ve EK-J'de muhteviyatı belirten ve bina veya tesislerin kayıtlarının silinmesine kadar muhafaza edilen dosyalarını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sorumluluklar
Sorumlu Makamlar
Bu Yönetmeliğin uygulanmasından;
a) Millî Savunma Bakanlığı (İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı),
b) Kuvvet Komutanlıkları ile Harita Genel Komutanlığı,
c) Ordu, Kolordu, Tümen,Tugay ve Üs Komutanlıkları ile bunlara denk komutanlıklar,
ç) İnşaat Emlak Başkanlıkları,
d) Okul, Birlik ve Garnizon Komutanlıkları ile Kurum Amirlikleri,
e) Mal Saymanları ve Mal Sorumluları,
doğrudan doğruya sorumludurlar.
Bu maddede belirtilen makam ve kişiler, kanun, tüzük, yönetmelik ve genelgelerdeki görevlerinin gerektirdiği sorumluluğu taşırlar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Mal Saymanlarının Kadro, Kuruluş, Konuşları, Atanmaları ve Saymanlık Numaraları
Mal Saymanlıklarının Bağlı Bulunacağı Kadro ve Kuruluşlar
Mal saymanlıkları, mal saymanları ve hesap sorumlularından meydana gelir.
Mal saymanlıkları, İnşaat Emlak Başkanlıkları kadro ve kuruluşlarında bulunur.
Bunların kadroları, Millî Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanır ve bu yerlere yeteri kadar personel atanması sağlanır.
Mevcut mal saymanlıklarının teşkilatları, bağlantıları ve görev bölgesi sınırları, kadro, konuş ve kuruluş esaslarına göre Millî Savunma Bakanlığınca düzenlenir.
Mal Saymanlıklarının Konuş Yerleri, Barındırılmaları ve İhtiyaçları
Mal saymanlıklarının konuş ve barındırılma yeri, İnşaat Emlak Başkanlıklarıdır. Görev ve sorumlulukları ile ilgili her türlü ihtiyaçları bağlı olduğu İnşaat Emlak Başkanlıklarınca sağlanır.
Atanma ve Benzeri Hallerde Yapılacak İşler
Mal saymanları ve hesap sorumlularının atanmalarında yerine atanan gelmedikçe ve devir - teslimler tamamlanmadıkça eskileri görevinden ayrılamaz.
Ancak, herhangi bir nedenle mal saymanı ve hesap sorumlusu atanmadığı ya da atama yapıldığı halde atanan iki ay sonunda katılmadığı takdirde bu göreve saymanlığın, kadro ve kuruluşunda bulunduğu İnşaat Emlak Başkanlığından uygun nitelikte personel, emirle verilir.
Mal saymanlığı ya da hesap sorumluluğu görevi, idari emirlerle yürütülemez. Ancak, hastalık, izin, ölüm ve benzeri nedenlerle bu görevin boşalması hallerinde, sayman ya da hesap sorumlusu dönünceye ya da yerine yenisi atanıncaya kadar bu göreve bir başkası geçici olarak verilir.
Ölüm, sağlık ve sair mücbir sebeplerle hesap vermeye muktedir olmayan veya hesap vermekten kaçınan saymanların hesapları, Millî Savunma Bakanlığınca görevlendirilecek kurullar eliyle yeni saymana devredilir.
Saymanlık Numaraları
Her taşınmaz mal mal saymanlığına, Millî Savunma Bakanlığınca bir saymanlık numarası verilir. Bu numaralar tüm denetlemelerde, kart ve kayıtlarda kullanılır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Taşınmaz Malların Kullanılması, Sınırlandırılması, Bakım ve Korunması ile Bunlarda Değişiklik Yapılması, Bağlantılar ve Seferde Yapılacak İşlem
Taşınmaz Malların Kullanılması
Hiçbir taşınmaz mal, geçici de olsa tahsis amacı dışında kullanılamaz. Belli bir birliğin kullanımına ayrılan taşınmaz mal Millî Savunma Bakanlığının yazılı muvafakatı olmadan, bir başka birliğin kullanımına terk edilemez. Zorunlu görülecek değişiklikler, onay alınmak üzere, kullanıcı birliğin/Askeri kurumun teklifi veya görüşü ile birlikte Millî Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığına bildirilir. Uygun bulunan değişiklikler Millî Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığınca ilgili İnşaat Emlak Başkanlığına bildirildiğinde taşınmaz mal saymanınca kayıtlarda gerekli değişiklikler yapılır.
Taşınmaz Mallarda Değişiklik Yapılması
Bina ve tesislerin, kullanım şekillerinde ve bünyelerinde Millî Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığının yazılı muvafakatı olmaksızın değişiklik yapılamaz. Bina ve tesislerin kullanım şekillerinde ve bünyelerinde değişiklik yapılması gerektiği zaman, değişikliği teklif eden birlikçe, ilgili taşınmaz mal saymanlığının bağlı olduğu İnşaat Emlak Başkanlıklarınca hazırlatılacak teknik raporla birlikte komutanlık teklifi, komuta kanalı vasıtasıyla Millî Savunma Bakanlığına gönderilir.
Millî Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığının yazılı muvafakatı olmaksızın kullanış şekillerinde, tahsis yerleri, daire ve birlikleri ile bünyelerinde değişiklik yapanlar, yaptıranlar ve mal sorumluları hakkında yasal yollara başvurulur. Millî Savunma Bakanlığınca yazılı muvafakat ile yapılan değişiklikler, sicillerine işlenmek üzere silsileler yolu ile ve değişiklik plânları ile birlikte ilgili İnşaat Emlak Başkanlığına bildirilir. Yapılan ve İnşaat Emlak Başkanlığınca sicillere işlenen değişiklikler, Millî Emlak kayıtlarına işlenmek üzere, Millî Savunma Bakanlığınca bir ay içinde Maliye Bakanlığına bildirilir. Kiralık bina ve arazi için de bu madde hükmü uygulanır. Değişikliklerde kiralayanın yazılı muvafakatı alınmakla beraber, kira sözleşmesinin bitiminde, kiralandığı zamanki durum ve tutanağı ile aynen sahibine geri verilmesi ya da değişiklik bozulmadan aynen bırakılacaksa sözleşmeye bu hükmün de konması sağlanır.
Arazinin Sınırlandırılması
Askeri hizmetlerde kullanılmak üzere; kamulaştırma, satın alma, devir, trampa, bağış, dava yolu, irtifak hakkı tesisi ve benzeri yollarla hazine adına tescil edilerek tahsisi sağlanan arazi ve arsaların sınırları, mal saymanlıklarınca tespit edilerek mal sorumlularına teslim edilir. Daha sonra arazi sınırlarında meydana gelecek değişikler arazi ve arsalardan sorumlu birlik komutanlıkları veya kurum amirliklerince, mahalli kadastro teşkilleri ya da İnşaat Emlak Başkanlıkları ile koordine edilmek suretiyle araziye aplike ettirilir ve tel çiti, duvar, demir veya beton direk ya da başka şekil ve usullerle mutlaka belirtilir. Kiralanan ya da fiilen işgal edilmiş olan arazi için de bu madde hükmü uygulanır. Sınırlandırma için gerekli gereçler, kullanıcı ya da araziden sorumlu birlik komutanlığı tarafından sağlanır.
Taşınmaz Malların Korunması ve Bakımı
Fiili olarak kullanılan taşınmaz malların korunması ve bakımı ile ilgili tedbirler, mal sorumlusu ve kullanıcı birlik komutanlığı ya da kurum amirliği, fiili olarak kullanılmayan taşınmaz malların ise bağlı olduğu Komutanlık ya da kurum amirliği tarafından alınır. Bu konuya ilişkin esas ve usuller, Millî Savunma Bakanlığınca çıkarılacak yönergede belirlenir.
Taşınmaz Mallarda Bağlantı
Hiçbir taşınmaz mal, hiçbir nedenle mal saymansız ve mal sorumlusuz bırakılamaz.
Taşınmaz Mallara Seferde Yapılacak İşlem
Sefer görevi dolayısıyla olağanüstü hallerde, seferberlik ve savaşta, terk edilmesi ya da boşaltılması gereken kışla ve garnizonları içindeki taşınmaz mallar, kışla ve garnizon komutanı ile taşınmaz malların korunması ve kullanılmasından sorumlu olan birlik komutanı ya da kurum amirince kendi kadro ve kuruluşunda bulunan ve özellikle o taşınmaz maldan yararlanan birlik ya da kurum personelinden teşkil edilen teslim ve tesellüm heyetleri tarafından korunur.
Teslim ve tesellüm heyetleri; savaş halinin sonuna, birlik ve kurumun aynı yere dönmesine, o kışla ve garnizona yeni ve başka bir birlik ya da kurumun verilmesine veya o yere Silâhlı Kuvvetlerin ihtiyacı yok ise, Maliye Bakanlığının mahalli millî emlak teşkilatlarına teslim edilmesine kadar görev yaparlar.
Teslim ve tesellüm heyetlerindeki personelin miktarı, barındırılmaları, beslenme, koruma ve korunmaları için, seferberlik plânlamaları ve hazırlıklarına özel hükümler konur ve alarm tatbikatlarında uygulanarak aranır.
Söz konusu heyetin kontrol ve denetlemeleri, gereğine göre o yerdeki askerlik şubesi başkanlığı ya da jandarma birlik komutanlığına verilir.
Kullanımında ya da muhafazasında korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları bulunan birlik komutanlıkları veya kurum amirliklerince, anılan taşınmaz malların savaşta zarar görmemesi amacıyla, Lahey Sözleşmesi ile tespit edilen ve bir örneği EK-H’de bulunan uluslararası koruma işaretinin, bina, tesis ve benzeri taşınmaz malların boyutlarına uygun olarak kapılarına asılması ya da havadan görülebilecek şekilde çatılarına gerilmesi sağlanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Mal Sorumlusu Olanlar ile Mal Saymanı, Mal Sorumlusu ve Hesap Sorumlularının Görev Yetki ve Sorumlulukları
Mal Sorumluları
Aşağıda belirtilenler mal sorumlularıdır:
a) Birlik, kurum, depo, okul, eğitim merkezi, üs, grup ve benzeri komutanlık ve kuruluşlarda; karargah bölüğü / birliği ya da aynı hizmeti gören eşiti birlik ikmal subay/ astsubayları,
b) Deniz ve Hava Kuvvetlerinde her birlik, kurum, gemi, üs, destek üs ve benzeri bağımsız kuruluşlarda (L-101) Ordu Mal Yönetmeliğine göre mal sorumlusu görevini yapanlardır.
Mal Saymanının Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Mal saymanının görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanununun 14, 19, 25 ve 96 ncı, (L-101) Ordu Mal Yönetmeliğinin 44 üncü maddeleri ile bu Yönetmelik hükümlerine göre 4 üncü maddede belirtilen ve bölgesinde bulunan taşınmaz malların kayıtlarını tutmak,
b) Taşınmaz malların her zaman muayene ve kontrollerini yapmak, koruyucu bakımlarının yapılması ve onarılması gerekenler için yetkililere önerilerde bulunmak,
c) Mal ve hesap sorumlularının kayıtlarını kontrol etmek,
ç) Kayıtlarında bulunan taşınmaz malları, ilgili mal sorumlusuna teslim etmek, ya da sorumluların değişmelerinde, bunların devir ve teslimlerini sağlamak ve izlemek,
d) Kullanılmasına ihtiyaç kalmayan ve fakat elde bulundurulması gereken taşınmaz malların korunmalarını sağlayacak tedbirleri aldırmak,
e) Birlik ya da kurumların garnizon değişikliklerinde taşınmaz malların, yeni gelen ya da koruyacak olan birlik ya da kurum taşınmaz mal mal sorumlusuna devir ve teslimini yapmak ve kontrol etmek,
f) Kendi kusuru dışında olanlar hariç, taşınmaz mallarda kayıp ve zararlar meydana getirenler ve tecavüzlere göz yuman ya da sebebiyet verenler hakkında, yasal yollara başvurmak ve takibini yapmak,
g) Yeni yapılan bina ve tesislerin geçici ve kesin kabullerine katılmak, geçici kabulde EK-J'de belirtilen bilgi, belge ve projeleri ilgililerinden teslim alarak taşınmaz mal sicil dosyalarını tanzim etmek, birlik taşınmaz mal sorumlusuna teslim edilmesi gereken ve EK-J'de belirtilen birlik taşınmaz mal dosyasını tanzim ederek teslim belgesi karşılığında birlik taşınmaz mal sorumlusuna teslim etmek,
ğ) Devlet Taşınmaz Malları Muhasebesi Yönetmeliğinde öngörülen bilgileri kapsar şekilde hazırlanacak bir çizelgeyi, her yıl Temmuz ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığının ilgili birimlerine vermek,
h) Sayman olarak taşınmaz malların hesaplarını Sayıştay ve denetleme kurullarına vermek,
ı) Taşınmaz malların tümünün boşaltılmasında, yeni birlik ya da kurumlar gelinceye ya da boş olarak kalacaksa sonuna kadar korunması amacı ile koruma ekiplerini sağlamak için gerekiyorsa, ilgili makamlar katında teşebbüste bulunmak,
i) Kayıtlarının silinmesi gereken taşınmaz malların, kayıt silme işlemlerini hazırlatmak, hazırlamak ve sonuçlandırmak,
j) Maliye Bakanlığına geri verilecek, diğer bakanlık ya da kuvvetlere devredilecek taşınmaz mallara ait son işlemleri yapmak.
Mal Sorumlusunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Mal sorumlusunun görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Mal saymanından ya da bir önceki mal sorumlusundan devir ve teslim aldığı taşınmaz malları, herhangi bir değişiklik yapmadan ve yaptırmadan korumak ve kullandırmak,
b) Sicil devir ve teslim belgelerine göre hesabını tutmak ve saymana karşı hesabını vermek,
c) Meydana gelen değişiklik ve hesapları siciline işlemek üzere, yazılı olarak mal saymanına bildirmek, değişiklik ve hasarların, kişilerin kusurlarından meydana geldiğinin bir teknik kurul aracılığıyla saptanması halinde, haklarında yasal işlemlere başvurmak üzere mal saymanına bildirmek,
ç) Normal bakım ve onarımı yaptırmak, ödeneği gerektiren durumları, sorumlu kışla/birlik komutanı veya kurum amirine bildirmek,
d) 45 günden fazla ayrılışlarında, hesabını vermekle yükümlü olduğu taşınmaz malları, bir başka mal sorumlusuna devir ve teslim etmek ve mal saymanından ilişik kesme belgesi almak,
e) Geçici ve kesin kabul işlemlerine katılmak ve kendisine teslim edilen bilgi, belge ve projeleri muhafaza etmek.
Hesap Sorumlusunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Hesap sorumlusunun görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Mal saymanının emrinde olarak, taşınmaz malların kayıt ve hesaplarını tutmak,
b) Taşınmaz mal sicil dosyalarını tamamlamak, işlemlerini izlemek,
c) Gelen devir ve teslim, kayıt silme belgelerinin kayıtlar ve albümlerle olan uygunluğunu kontrol etmek,
ç) Taşınmaz malların yıllık bakım, onarım, değişiklik ve harcama çizelgelerini doldurmak,
d) Atanma, yurtdışı görev, açığa alınma, ölüm ve benzeri hallerde mal saymanının devir ve teslim belgelerini hazırlamak,
e) Saymanlığın hesabını her zaman, taşınmaz mal hesap denetleme kurullarına hazır bulundurmak,
f) Mal saymanının vereceği ve taşınmaz mal yönetimi ile ilgili diğer işlem ve hizmetleri yapmak.
ALTINCI BÖLÜM
Mal Saymanı ve Mal Sorumlularının Kullanacakları Belgeler ile Stok Kayıt Kartları
Mal Saymanlarının Kullanacakları Belgeler
Mal saymanlarının kullanacakları belgeler şunlardır:
a) Taşınmaz Mal Gönderme Belgesi (L-101-3) (EK-A),
b) Taşınmaz Mal Dağıtım Belgesi (EK-B),
c) Dağıtım Belgesi (L-101-4),
ç) Sayım Düzeltme Belgesi (L-101-6),
d) Sarf, İmal ve İstihsal Belgesi (L-101-7),
e) Taşınmaz Mal Sayım Çizelgesi (EK-C),
f) Taşınmaz Mal Kayıt Kartı (EK-Ç),
g) Stok Kayıt Kartı (L-101-16),
ğ) Belge Kayıt Kütüğü (L-101-20),
h) Mutemet Tanıtma Kartı (L-101-22),
ı) Mal Saymanları Arasında Devir ve Teslim Senedi (L-101-26),
i) Devir ve Teslim Belgesi (L-101-27),
j) Taşınmaz Mal Devir ve Teslim Belgesi (EK-D),
k) Tutanak (L-101-28),
l) Taşınmaz Mal Kayıt Silme Belgesi (L-103-3),
m) İşgal Tutanağı (EK-E),
n) Taşınmaz Mal Devir Çizelgesi (EK-F),
o) Taşınmaz Mal Sicil Dosya Kartı (EK-G),
ö) Taşınmaz Mal Foto Kartı (EK-Ğ).
Mal Sorumlularının Kullanacakları Belgeler
Mal sorumlularının kullanacakları belgeler şunlardır:
a) Taşınmaz Mal Dağıtım Belgesi (EK-B),
b) Dağıtım Belgesi (L-101-4),
c) Sarf, İmal ve İstihsal Belgesi (L-101-7),
ç) Sayım Çizelgesi (EK-C),
d) Tevhit Edilmiş Senet Kayıt Kartı (L-101-17),
e) Mutemet Tanıtma Kartı (L-101-22),
f) Devir ve Teslim Belgesi (L-101-27),
g) Taşınmaz Mal Devir ve Teslim Belgesi (EK-D),
ğ) Tutanak (L-101-28),
h) Taşınmaz Mal Kayıt Silme Belgesi (L-103-3),
ı) İşgal Tutanağı (EK-E),
i) Taşınmaz Mal Sicil Dosya Kartı (EK-G),
j) Taşınmaz Mal Foto Kartı (EK-Ğ).
Stok Kayıt Kartının Kullanılması
Taşınmaz malların yönetimi ve saymanlığı ile ilgili olup, gönderme ve alma belgesi ciltleri, basılı evrak, kitap ve benzeri taşınır mallar için Ordu Mal Yönetmeliğindeki stok kayıt kartı kullanılır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Taşınmaz Malların Kayıtlandırılması
Yeni Yapılan Taşınmaz Malların Kabulünde Mal Saymanlarının Görevi
İhale ya da emanet suretiyle yapılan taşınmaz malların geçici ve kesin kabullerinde, ilgili sınıf mal saymanları hazır bulundurulur. Taşınmaz mal saymanı kabullerde daimi üyedir. Kabul heyetince geçici/kesin kabul tutanaklarının imzalanmasını müteakip taşınmaz mal saymanınca diğer sınıf mal saymanlarına kendi sınıfları ile ilgili malzeme/teçhizatın devir teslimi yapılır. İlgili sınıf mal saymanlarının kabul mahallinde bulundurulmasından taşınmaz malı kullanan birliğin bağlı olduğu komutanlık/kurum amirliği sorumludur. Geçici kabul tutanaklarının imzalanması ile taşınmaz mal, mal saymanlığına devredilmiş olur.
Yeni Yapılan Taşınmaz Mallarda Mal Saymanlığınca Yapılacak İşler
İhale ya da emanet suretiyle yeni yapılan ve mal saymanlığınca teslim alınan taşınmaz mallar, ilgili mal saymanlığınca sayım düzeltme belgesi tanzim edilmek suretiyle irada alınır ve karta işlenir. Kayıtlandırma için kullanılan belgelerden birer nüsha Millî Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığına gönderilir. İrada alınan ve karta işlenen taşınmaz mallar da geçici ve kesin kabullerde herhangi bir nedenle bulunamayan sınıf mal saymanlarına ait malzeme/tesisat/teçhizat için örneği EK-A’da gösterilen taşınmaz mal gönderme belgesi tanzim edilir ve taşınmaz malın bağlı bulunduğu ilgili sınıf mal saymanlığına yollanır.
İhale ya da Emanet Usulü Dışında Edinilen Taşınmaz Malların Kayda Alınması
Askeri hizmetlerde kullanılmak üzere; hali hazırda hazinenin mülkiyetinde bulunan veya kamulaştırma, satın alma, devir, trampa, bağış, dava yolu, irtifak hakkı tesisi ve benzeri yollarla hazine adına tescil edilerek tahsisi sağlanan taşınmaz mallar ile kullanım izni alınan ormanlık alanlar kayıtlandırma amacıyla İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığınca ilgili İnşaat Emlak Başkanlığına bildirilmesini müteakip, taşınmaz mal saymanlığınca sayım düzeltme belgesi tanzimi suretiyle irada alınır ve devir teslim belgesi ile kullanıcı birlik mal sorumlusuna teslim edilir. Kayıtlandırma için kullanılan belgelerden birer nüsha Millî Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığına gönderilir.
Kiralanan Taşınmaz Mal İşlemleri
Kiralanan taşınmaz malların hesaplarının tutulması, saymanlarla sorumlular arasında devir ve teslim edilmeleri ve kullanılmaları ile bakımları, aynı şekil ve koşullarla, kullanma hakkı Bakanlığa verilmiş hazine malı diğer taşınmaz mallar gibi yürütülür. Ancak, bu kiralanan taşınmaz mallar için sayım çizelgesi hariç, diğer belgeler kullanılmaz.
Bu gibi malların sahipleri ile yapılan sözleşmeler ve kiralandıkları tarihteki durum tutanakları mal saymanı ve sorumlularında bulunur. Ödemeler, kullanan birliğin EK-E’deki işgal tutanağına dayanılarak ve usulüne göre yapılır.
Taşınmaz Mal Sicil Dosyasının Tanzimi
Her taşınmaz mal için saymanlıklarda taşınmaz mal sicil dosyaları tanzim edilecektir. Tanzim edilecek dosyalar, Taşınmaz Mal Sicil Dosyası 1, 2, 3 şeklinde tanzim edilecek olup, numaralandırılan her dosya birden çok dosya haline getirilmesi durumunda ise 1A, 1B, 1C, 2A, 2B, 2C, 3A, 3B, 3C şeklinde teselsül ettirilecektir.
Taşınmaz mal sicil dosyalarının tanziminde dikkat edilecek hususlar şunlardır:
a) Taşınmaz mallarla ilgili olarak tanzim edilecek proje, bilgi ve belgeler EK-J'dedir.
b) Taşınmaz mal sicil dosyaları için tanzim edilecek 3 dosyada bulunacak bilgiler;
(1) Araziye Ait Bilgiler Dosyası:
Bu dosyada, EK-J Çizelgedeki birinci ve ikinci bölüm yer alacaktır.
(2) Bina ve Tesise Ait Proje Bilgileri Dosyası:
Bu dosyada, EK-J Çizelgedeki üçüncü bölüm yer alacaktır.
(3) İhale ve Müteahhit Bilgileri Dosyası:
Bu dosyada, EK-J Çizelgedeki dördüncü ve beşinci bölüm yer alacaktır.
c) Her dosyadaki bilgiler, EK-J Çizelgedeki sıraya göre tanzim edilecektir.
ç) Geçici kabul çalışmaları ile birlikte bina ve tesis ile ilgili EK-J Çizelgedeki belirlenmiş olan proje, bilgi ve belgelerin, kontrol amirlerince (İnşaat Şube Müdürleri veya özel görevlendirilmiş kontrol amirleri) hazırlattırılarak ilgili taşınmaz mal saymanına teslim belgesi tanzim edilmek suretiyle teslimi yapılır. Taşınmaz mal saymanınca, EK-J Çizelgede belirtilen belge ve projeler, teslim belgesi düzenlenerek, ilgili birlik taşınmaz mal sorumlusuna teslim edilir. Tanzim edilen teslim belgeleri kontrol amirliği ve taşınmaz mal saymanlarınca muhafaza edilir.
d) Geçici kabul esnasında teslim edilemeyen kesin hakediş raporu, kesin kabul tutanağı vb. bilgi ve belgeler en geç kesin kabul tarihine kadar sorumlusuna teslim edilir.
e) As-Built projeler kesin hesapları yansıtacak şekilde düzenlenir.
Kod Numarası
Taşınmaz malların kayıt ve saymanlık işlerinde, stok numarası yerine geçmek üzere, bütün belge ve işlemlerde bir kod numarası kullanılır. Kod numarası 4 kısımdan oluşur.
a) Birinci Kısım : Yapının yapıldığı yılı dört haneli olarak ifade eder. Eski yapılarda bu tarih bilinmiyor ya da herhangi bir kaynaktan da saptanamıyorsa (1923) rakamı konur.
b) İkinci Kısım : Yapının kullanıldığı hizmeti belirtir ve EK-I'daki üçlü harf gruplarından biri kullanılır.
c) Üçüncü Kısım : Taşınmaz malların yapı cinsini gösterir ve EK-İ'deki üçlü harf gruplarından biri kullanılır.
ç) Dördüncü Kısım : Üç basamaklı bir rakam olup o kışla ya da garnizonda binalara verilen ve albümlerde de gösterilen plân numarasını gösterir.
d) b ve c bentlerinde yazılı, kullanma amaçları ile yapı cinsleri listelerde gösterilmemiş olanlar için, taşınmaz mal saymanları uygun ve kolay anlaşılabilir bir kısaltma bulur ve kullanırlar.
Bakım, Onarım ve Değişikliklerde Yapılacak İşlemler
Ödenek ya da hangi kaynaktan sağlanırsa sağlansın gereç harcaması suretiyle yapılan normal bakım, onarım ve değişiklikler, kuruşlandırılmış olarak ve her seferinde ikinci keşiflere dayanılarak taşınmaz mal kayıt kartında ve albümlerde gösterilir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Devir Ve Teslim İşlemleri
Sayman ve Sorumlular Arasında Devir ve Teslim
Mal saymanları ile hesap ve mal sorumluları arasındaki devir ve teslimler, L-101 Ordu Mal Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre bu Yönetmeliğin sonunda ekleri bulunan belgeler kullanılarak yapılır.
Taşınmaz Malların Geri Verilmesi
Bir taşınmaz malın usulüne göre ve emirle Maliye Bakanlığına ya da diğer Kuvvetlere geri verilmesinde ve devredilmesinde de 30 uncu maddede belirtilen belgeler kullanılır.
Saymanlar Arasında Devir Teslim
Mal saymanları arasındaki devir ve teslim belgeleri iki nüsha olarak hazırlanır. Bu iki nüsha, hesap denetlemeleri için saymanlıkta alıkonur.
Mal Sorumluları Arasında Devir ve Teslim İşlemleri
Mal sorumluları arasında yapılan devir ve teslim belgeleri iki nüsha olarak en geç bir ay içinde bağlı bulunulan mal saymanlığına gönderilir. Mal saymanları, bu belgeleri bir ay içinde incelemek ve onayladıktan sonra göndermek ya da kayıtlara uygunsuzluğunu saptadığı takdirde yasal işlemlere geçmek zorundadırlar.
Sayman ve Sorumlulara Verilecek İlişik Kesme Belgeleri
Devir ve teslimleri açıksız ve eksiksiz olarak tamamlayan mal saymanı ve sorumlularına, yeni mal saymanı ya da mal sorumlusunun bağlı olduğu mal saymanı tarafından L-101 Ordu Mal Yönetmeliğindeki ilişik kesme belgesi verilir.
DOKUZUNCU BÖLÜM
Taşınmaz Malların Sayımları
Taşınmaz Malların Sayımlarına İlişkin Esaslar
Taşınmaz malların sayımları, aşağıdaki esaslar dahilinde, mali yılın birinci gününe devreden mevcudu ve durumu gösterir şekilde ve yılda bir kez yapılır.
a) Sayımın yaptırılması sorumluluğu, ilgili İnşaat Emlak Başkanlığına aittir.
b) Edinme şekli ve kaynağı ne olursa olsun, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında bulunan taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları da dahil olmak üzere mevcut bütün taşınmaz mallar sayımlara katılır.
c) Sayımlarda EK-C’de gösterilen sayım çizelgesi kullanılır.
ç) Sayımın yaptırılmasından sorumlu İnşaat Emlak Başkanlıkları, her yıl 3 kişilik bir taşınmaz mal sayım kurulu kurarlar. Bu kurulda mal saymanı ile sayım yapılacak taşınmaz malın mal sorumlusu bulunur. Diğer teknik personel İnşaat Emlak Başkanlığı ya da sayımı yapılacak birlik veya kurumdan seçilerek heyete dahil edilir.
d) Sayım kurulu, her yıl Şubat ayında hazırlanıp yayımlanacak programa göre, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları içerisinde birlikleri dolaşarak sayımları tamamlamak zorundadır.
e) Sayım çizelgeleri 4 nüsha olarak hazırlanır. Bunlardan birer nüsha mal saymanı ve mal sorumlularına, diğer iki nüshası Kuvvet Komutanlıklarına gönderilmek üzere Millî Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığına gönderilir.
f) Sayım çizelgeleri sayım kurulu tarafından imzalanır. Sayımın yapıldığı birlik komutanı ya da kurum amiri tarafından onaylanır.
g) Sayım çizelgeleri, saymanlıktaki kayıtlar, devir ve teslim belgeleri ile karşılaştırıldıktan , kontrol edildikten ve kayıtlarla, mevcutlara uygunlukları belirtildikten sonra, İnşaat Emlak Başkanlıklarına da imzalatılarak onaylattırılır.
ğ) Sayım kurulları, her kışlayı, garnizon albümlerinde verilen isimlerle sırayı esas alarak çalışırlar. Taşınmaz malın, herhangi bir nedenle, isim, konuş, kuruluş ya da kullanma amacında bir değişiklik olmuş ise, bu değişiklikler sayım çizelgelerinde belirtilir.
h) Plân numaraları ile kapı ve kod numaraları sayım çizelgelerinde gösterilir.
ı) Yıkılma, yanma ve benzeri nedenlerle kayıt silme işlemleri henüz tamamlanmamış, fakat mal sorumlusu ile mal saymanlarının zimmetinde bulunan taşınmaz mallar, sayım çizelgelerinde gösterilmekle beraber bu durumları çizelgede de açıklanır.
i) 189 sayılı Millî Savunma Bakanlığı İskân İhtiyaçları İçin Sarfiyat İcrası Ve Bu Bakanlıkça Kullanılan Gayrimenkullerin Lüzumu Kalmayanların Satılmasına Selahiyet Verilmesi hakkındaki Kanuna göre satışı yapılmak üzere, bulunulan yer mal müdürlüğüne ya da defterdarlığına teslim edilerek, devir ve teslim tutanağı ile kayıttan düşülen taşınmaz mallar da durumları belirtilmek üzere sayımlarda gösterilir.
j) Üzerinde bina ya da sabit tesisler bulunsun ya da bulunmasın arazinin sayımında tapu kayıtları esas alınır. Albümlerinde yeteri kadar bilgi bulunmayan kışlaların arazi yüzölçümleri, yalınç usullerle hesaplanarak çizelgeye yazılır.
k) Sayım sırasında her ne suretle olursa olsun, taşınmaz mallara gerçek ya da tüzel kişiler tarafından yapıldığı saptanan tecavüzler, sayım çizelgelerinde gösterilmekle beraber, gerekli işlemi yapılmak üzere, mal sorumlusunun bağlı bulunduğu kışla ya da garnizon komutanlığı kanalından belgeleri ile birlikte, ilgili İnşaat Emlak Başkanlıklarına bildirilir. İnşaat Emlak Başkanlıkları mal müdürlükleri, millî emlak müdürlükleri, Hazine avukatları, muhakemat müdürlükleri ile koordine etmek suretiyle tecavüzlerin ortadan kaldırılmasını ve sonuçlandırılmasını sağlarlar. Ayrıca olayın mahiyeti belirtilip, saptanan delil ve belgeler eklenerek bağlı bulunulan üst makamlara da bilgi verilir.
l) Mülkiyeti gerçek ya da tüzel kişilere ait bulunan taşınmaz malların sayımında, kira sözleşmesi ve durum tutanağına göre miktarı ile yıllık kirası sayım çizelgesinde gösterilir. Üzerinde bina yada sabit tesisler varsa, bunların plân numaraları da gösterilmek suretiyle boyutları, yapı cinsi, kullanma amacı gibi cins ve nitelikleri belirtilir. Kira sözleşmesi ve bununla ilgili işlemler yapılmamış ise nedenleri açıklanır.
ONUNCU BÖLÜM
Kayıt Silme İşlemleri
Taşınmaz Malın Kaydının Silinmesi
Aşağıda yazılı nedenlerden ötürü taşınmaz malların kayıtları silinebilir:
a) Harap olan ve yetkili teknik elemanların, içerisinde insan ve hayvan barındırılması ya da gereç konulmasının tehlikeli ve sakıncalı ya da yıkılabilir bir durumda olduğunu açıkça belirten raporların bulunması halinde,
b) Yanan ve doğal olaylar nedeniyle yıkılan ya da kullanılmaz bir duruma gelen taşınmaz malların, bu durumlarının belgelerle belirtilmesi halinde,
c) Kamu yararı için yerine yenisi, başkası ya da daha geliştirilmişinin yapılması gerektiği hallerde, eski taşınmaz malların bu durumunun belgelenmesi halinde,
ç) İhmal, kasıt, sabotaj ve benzeri nedenlerle harap ve kullanılmaz bir duruma gelmeleri halinde,
d) Onarımları ekonomik olmayıp, onarım maliyeti, yeniden yapım maliyetinin %75’i ve daha yukarısında olması halinde.
Kayıt Silme Belgeleri
Kayıt silme işlemi, aşağıdaki belgelerin mevcut olması, ayrıca bu Yönetmeliğin 38 ve 39 uncu maddeleri ile L-103 Kayıt Silme Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde belirtilen esasların yerine getirilmesi halinde tamamlanır:
a) L-103 Ordu Malı Kayıt Silme Yönetmeliğinin EK-C’sinde yer alan kayıt silme belgesi,
b) Teknik rapor,
c) Komutanlık önerisi,
ç) Mahkeme kararı sureti (gerekenlerde),
d) Doğal olaylara ait resmi rapor sureti,
e) Emirle yapılan kayıt silmelerde yetkili makamın emir sureti,
f) Askeri maksatlarla kullanılması mümkün olanların L-101 Ordu Mal Yönetmeliğine göre kurulacak bir heyet tarafından tutulacak tutanağa göre irada alındığına dair sayım düzeltme belgesi.
Kayıt Silme Belgelerinin Onayı
Taşınmaz malların kayıt silme belgeleri ve ekleri, onaylanmak üzere, Kuvvet Komutanlıklarınca ve Kuvvet Komutanlıklarının görüşleri ile birlikte, altı nüsha olarak Millî Savunma Bakanlığına gönderilir.
Onaylı kayıt silme belgelerinden bir nüsha Maliye Bakanlığına, bir nüsha ilgili Kuvvet Komutanlığına, üç nüsha ilgili İnşaat Emlak Başkanlığına gönderilir. Bir nüsha İnşaat Emlak Daire Başkanlığınca muhafaza edilir.
Kayıt Silme İşlemlerinde Uygulanacak Esaslar
Kayıt silme işlemlerinde uyulması gereken hususlar aşağıda belirtilmiştir:
a) Kayıt silme belgelerinin her bölümü doldurulur. Yetkililerce imzalanır ve mühürlenir.
b) Teknik raporda, en az iki yetkili mühendis ile taşınmaz mal sorumlusundan meydana gelen kurulun ve birlik komutanı ya da kurum amirinin imzası ve mührü bulunur. Bu rapor, İnşaat Emlak Başkanı tarafından onaylanır.
c) Komutanlık önerisinde kayıt silmeye girişilmesinin nedeni, buna ait belge ve emirlerin özeti, taşınmaz mal içindeki gereç ya da personelin ve hayvanların nerede barındırılacağı, taşınmazın korunması gerekli kültür ve tabiat varlığı kapsamında olup, olmadığı ile benzeri diğer gerekli görülecek bilgiler bulunur.
ç) Kaydının silinmesi Millî Savunma Bakanlığınca onaylanan taşınmaz malın üzerindeki garnizon muayene komisyonunca askeri hizmetlerde kullanılabilir nitelikte bulunan ve sınıf sınıf ayrılan malzemeler, taşınmaz mal saymanlığınca sayım düzeltme belgesi hazırlanmak suretiyle irada alınır ve ilgili saymanlıklara, ekinde dağıtım belgesi yer alan gönderme belgesi ile yollanır. Askeri hizmetlerde kullanılması mümkün olmayan taşınmaz mal üzerindeki malzemeler, satın alma komisyonları vasıtası ile satılarak elde edilen gelirin 3212 sayılı Silâhlı Kuvvetler İhtiyaç Fazlası Mal ve Hizmetlerinin Satış, Hibe, Devir ve Elden Çıkarılması; Diğer Devletler Adına Yurt Dışı ve Yurt İçi Alımların Yapılması ve Eğitim Görecek Yabancı Personel Hakkında Kanun gereğince Millî Savunma Bakanlığı bütçesine özel ödenek kaydedilmek üzere merkezde Millî Savunma Bakanlığının 1 Sayılı Merkez Saymanlık Müdürlüğüne, taşrada ise Millî Savunma Bakanlığı 1 Sayılı Saymanlık Müdürlüğüne aktarılmak üzere mahalli defterdarlık, mal müdürlüğü veya saymanlıklara yatırılması sağlanır ve buna ait onaylı makbuz sureti taşınmaz mal saymanlıklarınca muhafaza edilir.
d) Yukarıda belirtilen işlemler, üç ay içerisinde tamamlandıktan sonra kaydı silinen taşınmaz mal, taşınmaz mal saymanlığınca kayıtlardan düşülür.
ONBİRİNCİ BÖLÜM
Denetlemeler ve Çeşitli Hükümler
Hesap Denetlemeleri
Hesap denetlemeleri, 5/8/1969 tarihli ve 13267 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan "Askeri Kadroların ve Ordu Mallarının Denetimine İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre yapılır.
Bölgesel Plân
Kışla komutanlıklarınca, her kışlanın 1/1000, 1/5000 ölçekli bir bölgesel plânı yapılır. Bu plânda işgal edilen arazinin sınırları ile mevcut bina, baraka, hangar, cephanelik ve benzeri taşınmaz mallarla, kışlanın geliştirilmesine ait bilgiler belirtilir.
Plândan bir nüsha, kışlanın brifing odasına ya da istihbarata müsait olmayan uygun bir yerine camlı ve çerçeveli olarak asılır, bir nüsha da taşınmaz mal sorumlusunca muhafaza edilir.
Bölgesel Plânlarda;
| a) | Arazi sınırları | : Sarı, |
| b) | Yollar, köprü ve menfezler | : Kahverengi, |
| c) | Elektrik tesisatı | : Yeşil, |
| ç) | Su tesisatı | : Mavi, |
| d) | Kanalizasyon tesisatı | : Kırmızı, |
| e) | Doğalgaz tesisatı | : Turuncu, |
| f) | Kalorifer tesisatı | : Lacivert, |
renkle gösterilir.
Plân numarası
Her bina ve sabit tesise bir plân (albüm) numarası verilir. Bu numaralar, garnizon/kışla durum albümlerinde de aynen gösterilir. Ancak plân numaraları her bir kışla için (001) den başlamak suretiyle kışla içerisinde yer alan bina ve sabit tesislerin tamamına birbirini takip eder tarzda verilir. Her birlik için (001) den başlayan ayrı bir albüm numarası verilmez.
Plân numaraları binaların girişine göre sağ taraf köşesine, görülebilecek yükseklikte 50 cm. çapından az olmamak üzere 3 cm. kalınlığında çizilmiş bir dairenin içine aynı kalınlıkta ve siyah yağlıboya ile yazılır.
Ürünler
Garnizon arazisi içerisinde bulunan bağ, incirlik, zeytinlik, meyvelik ve benzeri taşınmaz malların ürünleri, özel bakım ve korumaya tabi tutulur ve bunlar, her yıl mevsiminde levazım mal saymanlığı ile koordineli olarak birlik içinde tüketilir ya da İç Tedarik Bölge Başkanlıkları veya satın alma komisyonları vasıtasıyla satışı yapılarak elde edilecek gelir, 3212 sayılı Silâhlı Kuvvetler İhtiyaç Fazlası Mal ve Hizmetlerinin Satış, Hibe, Devir ve Elden Çıkarılması Diğer Devletler Adına Yurt Dışı ve Yurt İçi Alımların Yapılması ve Eğitim Görecek Yabancı Personel Hakkında Kanun gereğince Millî Savunma Bakanlığı bütçesine özel ödenek kaydedilmek üzere merkezde, Millî Savunma Bakanlığının 1 Sayılı Merkez Saymanlık Müdürlüğüne taşrada ise Millî Savunma Bakanlığı 1 Sayılı Saymanlık Müdürlüğüne aktarılmak üzere mahalli defterdarlık, mal müdürlüğü veya saymanlıklara yatırılması sağlanır ve buna ait onaylı makbuz ilgili inşaat emlâk başkanlığına gönderilir.
Konutlar
Silâhlı Kuvvetler personeli için konut olarak kullanılmak üzere yapılan, yaptırılan, satın alınan ya da başka yollarla edinilen taşınmaz malların, bakım, onarım, işletme ve benzeri konulardaki yönetimleri, yayımlanan özel yönergeleri esaslarına göre yürütülür.
Bu gibi konutlar da, mal saymanları tarafından bu Yönetmeliğe göre ve diğer taşınmaz mallarda olduğu gibi birlik taşınmaz mal mal sorumlusuna devir ve teslim edilir.
Diğer Konular
Taşınmaz malların yönetimine dair olan bu Yönetmelikte yer almamış bulunan konular için L-101 Ordu Mal Yönetmeliğindeki hükümler uygulanır.
ONİKİNCİ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
31/7/1972 tarihli ve MSB 87-1 (MSY/319-1) sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Taşınmaz Mal Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Taşınmaz mal gönderme ve alma belgeleri, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde imha edilir.
Kullanım şekillerinde ve bünyelerinde değişiklik olan bina ve tesisler, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak ilk sayımda tespit edilerek Millî Savunma Bakanlığına bildirilir.
Yürürlük
Sayıştay’ın görüşü de alınarak hazırlanan bu Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlandıktan bir ay sonra yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma ve Maliye Bakanları yürütür.