Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

BİRİNCİ KISIM

Genel Hükümler

Amaç

MADDE 1

Bu Yönetmeliğin amacı, Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi Ana Sözleşmesinde yeralan faaliyetler için gerekli her türlü mal ve hizmetlerin karlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda satınalınmasına asına, faaliyet proğramı dahilinde oluşan hurda, hareket görmeyen malzeme ile mal ve hizmetlerin satışına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

Bu Yönetmelik, Şirket hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli malzeme ve hizmet alımı ile tesis, inşa ve bu hususlarla ilgili sair alım ve satım işlemlerinin esas ve usullerini kapsar.

Ayrı bir Yönetmelikle düzenlenmiş olan bina yapımı, onarımı, kiralanması ile şebeke tesisi bu Yönetmelik hükümlerine tabi değildir.

Hukuki Dayanak

MADDE 3

Bu Yönetmelik Kamu İktisadi Teşebbüsleri hakkındaki 233 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ve Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi Ana Sözleşmesine göre hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

Bu Yönetmelikte geçen;

Şirket: Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketini,

Genel Müdür: Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi Genel Müdürünü,

Yönetim Kurulu: Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi Yönetim Kurulunu,

Malzeme Dairesi Başkanlığı: Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi Malzeme Dairesi Başkanlığını,

Merkez Daireleri: Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi Genel Müdürlüğündeki Daire Başkanlıkları, Basın ve Hukuk Müşavirlikleri, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Savunma Sekreterliği ve kurulacak diğer emsal birimlerini

Ünite Amiri: Türk Telekom Başmüdürlerini ve IMODSAN Müessesesi hariç Müstakil Türk Telekom Müdürlerini,

Ünite: “ÜNİTE” deyimi ile,

a) Türk Telekom Başmüdürlükleri ve bunlara bağlı Telekom Müdürlükleri ile İMODSAN Müessesesi hariç Müstakil Türk Telekom Müdürlükleri, Ankesörlü Telefon Müdürlükleri,

b) Türk Telekom Meslek Geliştirme Başmüdürlüğü ve bu Başmüdürlüğe bağlı Meslek Geliştirme Müdürlükleri ifade edilmektedir.

Yukarıda “a” bendinde ifade edilen Türk Telekom Başmüdürlükleri aşağıda belirtildiği şekilde gruplandırılmıştır.

L Grup Türk Telekom Başmüdürlükleri;

Adana, Adapazarı, Afyon, Antalya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul Yakası, İstanbul Anadolu Yakası, İzmir, İzmit, Kahramanmaraş, Kütahya, Kayseri, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Zonguldak.

13. Grup Türk Telekom Başmüdürlükleri;

Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Elazığ Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Isparta, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Şırnak, Tokat, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat.

Alım ve Satım İşlemlerinin Anlamı

MADDE 5

Alım ve satım işlemlerinin anlamı aşağıda açıklanmıştır.

a) Alım İşleri:

1) Stok durumunun gerektirdiği alımlar,

2) İş proğramının uygulanmasının gerektirdiği alımlar,

3) Çeşitli hizmetlere ait alımlar,

olmak üzere üç grupta toplanır.

b) Satım İşleri:

Şirket elinde bulunan her türlü taşınır malların bir bedel karşılığında diğer gerçek ve tüzel kişilere devredilmesidir.

Yönetmeliğin Uygulama Alanı

MADDE 6

Bu Yönetmeliğin alım ve satım konusuna giren bütün iş ve hizmetler hakkında koyduğu esas ve genel hükümler, Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi ve Teşkilatının 5 inci maddede sayılan alım ve satım işleri ile hizmetlerinde uygulanır.

İstisnalar

MADDE 7

Bu Yönetmelik kapsamındaki hususlara ilişkin istisnai durumlar aşağıdaki bendlerde belirtilmiştir.

a) Alım ve Satım İşlemlerine girmeyen haller:

Ünitelerin kendi stoklarından aralarında yapacakları aktarmalar bu Yönetmelik hükümlerine tabi olmaksızın, Malzeme Hareketleri ve Malzeme Ambarlama Yönetmeliğine göre yürütülür.

b) Resmi alımlar:

Genel ve Katma Bütçeye dahil Daire ve Kurumlar, Belediye ve Özel İdareler, İktisadi Devlet Teşekkülleri, Sermayesinin %50’den fazlası Devlete ait Teşekküllerden,

Şirketin iştiraki ile veya şirket mensuplarının ve emeklilerinin oluşturduğu sandık, vakıf şirket, müessese ve benzeri teşebbüs ve kuruluşlardan,

Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirme amacı ile kurulmuş olan vakıflar veya bu vakıfların birleşerek yeni bir vakıf kurmaları halinde bu vakıflar ile sermayesinin yarısından fazlası bu vakıflarca veya bu vakıflarla birlikte kamu kuruluşu niteliğinde olan kuruluşlar veya müesseselere ait olan kuruluş, şirket ve müesseseler ile özel yasalarla kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliğe sahip kuruluş ve müesseslerden,

Yapılacak mal ve hizmet alım ve satımlarında bu Yönetmelik hükümlerine uyulma zorunluluğu yoktur.

c) Acele yapılacak alımlar:

Şirket işlerinin durma tehlikesi ile karşı karşıya kalma sebebine dayanılarak,

1) Piyasa durumunun bozulması

2) Fiyatlarda anormal şekilde yükselme eğilimi görülmesi,

3) Bir malın ortadan kalkma ihtimalinin bulunması,

4) Hizmet gereği, malzemenin acilen temininin zorunlu bulunması,

Durumlarında, yalnız işletmenin durma tehlikesini ve yapılması gereken hizmet ve

işlerin aksamasını ortadan kaldıracak malzemenin acele alimini temin etmek üzere Genel Müdürlük veya Ünite Amirinin uygun görüşü ile bu Yönetmelikte yazılı prensipler dışında özel şartlarla alım yapılabilir.

Olağanüstü tedbirlerin alınmasını gerektiren tabii afetler, harp hali ve benzeri durumlarında satınalınmasında aciliyet bulunan tedbirlere ilişkin malzeme, teçhizat ve hizmetin temininde Genel Müdürlükten alınacak sözlü emire göre gerekli işlem derhal yapılır. İdari işlemleri de daha sonra tamamlanır.

d) Sözleşme yapılmayan haller:

1) “b” bendinde belirtilen kurum, kuruluş, şirket ve müesseselerden karşılıklı belirlenecek şartlara göre sipariş mektubu teyidi sureti ile de alım yapılabilir.

2) İç alımlarda, Satınalma Komisyonu kararı gerektirmeyen alımlar sipariş mektubu teyidi sureti ile yapılır.

Dış alanlarda, Türkiye’de temsilcisi bulunan firmalardan yapılacak alanlarda 1.000.000.000-TL’na kadar, Türkiye’de temsilcisi bulunmayan firmalardan ise bu limitin dışında da sipariş mektubu teyidi suretiyle anlaşma yapılabilir

Satınalma Komisyonu kararını gerektiren alımlarda sözleşme yapılmasına gerek olmaması halinde, kararı tasdike yetkili makamın onayı alınmak suretiyle sipariş mektubu teyidi ile de anlaşma yapılabilir.

3) İhalenin müteahhide tebliğ tarihinden itibaren sözleşme yapılması için tayin edilen iç alımlarda 15 günlük, dış alımlarda 30 günlük süre içinde ihale konusu iş ifa edilmişse veya Şirketçe şartnamesine göre muayenesi yapılmışsa, bu gibi hallerde taahhüt yerine getirilmiş olduğundan teminat aranmaz ve yapılan işlemlere ait vergi, resim, harç ve diğer masraflar alınmak kaydıyla müteahhitle sözleşme yapılmaz.

e) İlan yapılmayacak haller:

1) Mal ve hizmetin alınacağı firmaların bilinmesi ve bunların az sayıda bulunması, Şirketçe ilanın yapılmasında fayda görülmemesi veya acil hallerde ve doğrudan alımlarda Genel Müdürlük onayı ile, ünitelerde ise Ünite Amirinin onayı ile, alım kararı ünite yetkisinin dışında ise Genel Müdürlüğün yazılı izni ile, ilansız alım yapılabilir.

2) “b” bendinde belirtilen kurum, kuruluş, şirket ve müesseselerden yapılacak alımlarla, doğrudan yapılacak (Yed-i Vahit) alımlarda ilan yapılmaz.

f) Resmi dairelere satış:

“b” bendinde belirtilen kurum, kuruluş, şirket ve müesseselere yapılacak satışlar bu Yönetmelikte belirtilen usuller dışında karşılıklı anlaşmalara göre yapılabilir.

Mal ve hizmetin karşılıklı anlaşmalar sonucu değişimi de yapılabilir.

g) Acil gıda alımları:

İhale işleri sonuçlandırılıncaya kadar rayiç bedel üzerinden; et, ekmek, sebze ve benzeri gıda maddelerinin günlük, kuru gıda maddelerinin ise bir aylık stoğu geçmeyecek miktarda temininde bu Yönetmelik hükümlerine uyulma zorunluluğu yoktur.

h) Özelliği olan alımlar:

Beğeniye dayalı olarak yapılacak fikir ve sanat ürünleri ile reklam ve benzeri alımlar için bu Yönetmelik hükümlerine uyulma zorunluluğu yoktur.

Stok Seviyeleri

MADDE 8

Stok seviyeleri üç kısıma ayrılır;

a) En yüksek stok seviyesi:

Belirli bir zaman için depo ve ambarlarda bulundurulması gereken en çok malzeme miktarıdır.

b) En az stok seviyesi:

Malzemenin yeniden sipariş edilip, temin edilinceye kadar ambarda bulundurulması gereken en az miktardır.

c) İstek seviyesi:

Temin edilme süresi gözönünde tutularak, sarf edilmekte olan malzemenin miktarının en az seviyeden aşağı düşmeyecek şekilde hesaplanarak isteğin yapılma zamanını gösteren seviyedir.

Malzemenin en çok, en az ve istek stok seviyeleri, bunların sarf durumu göz önünde tutularak ilgili dairesince tespit edilerek Malzeme Dairesine bildirilir ve Malzeme Dairesince takip edilir.

İKİNCİ KISIM

Alım Hizmetlerinin Yetki, Program Uygulaması ve Sipariş Esasları

BİRİNCİ BÖLÜM

Alım Hizmetlerinin Konu ve Yetki Bakımından Dağılımı

Alım Yapılacak Birimler

MADDE 9

Birinci kısımdaki esaslar gereğince yerel, iç ve dış piyasalardan yapılacak alımlar ve görülecek hizmetler;

a) Malzeme Dairesi Başkanlığı tarafından yapılacak almalar,

b) Merkez Daireleri tarafından yapılacak mutemet alınılan,

c) Ünitelerin yapacağı alımlar,

olmak üzere üç kısma ayrılır.

Genel Müdürlükte Alım Yetkisi

MADDE 10

Genel Müdürlükçe yapılacak alımlar kapsamına, iş programıyla belirlenen;

a) Stok durumunun gerektirdiği alımlar,

b) İş programının gerektirdiği alımlar ile bu alımların gerektirdiği bütün sigorta, gümrük, nakliye, onarım ve bakım işleri,

c) Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulunca yaptırılması uygun görülen diğer hizmetler,

girer.

Ünitelerin Alım Yetkisi

MADDE 11

Genel Müdürlükçe yerel olarak teminine izin verilen her türlü işlemler ünitelerin alım yetkisine girer.

Üniteler, hizmetin sürekliliği bakımından gerekli tedbirleri zamanında almak ve ödeneğini de temin etmek kaydıyla bu Yönetmelikte yazılı hususlar dahilinde alım yapmakla mükelleftirler.

Alım Yetkisinin Devri

MADDE 12

Şirket ihtiyacı bir malzemenin, piyasadan daha iyi şartlarla teinin olunabileceği anlaşılır veya o yöreden alınlında Şirketçe fayda görülür ise, Genel Müdürlük bu gibi malzemenin alım işini üniteye ve aynı şekilde ünite de alım işlemine ait yetkisini bağlı müdürlüklerine devredebilir.

İKİNCİ BÖLÜM

Alım Programlarının Uygulanması ve Sipariş Esasları

Alım Programları

MADDE 13

Şirketin alım proğramı Bütçe ve İş Programında gösterilir.

Alım Programının Uygulanması

MADDE 14

Bütçe ve İş Proğramı esaslarına göre hazırlanan alım programının uygulanmasında; yıllık ihtiyaçların toplu bir şekilde alınması esâs olmakla beraber,

a) Mali imkanlar,

b) Stok durumu,

c) Mevsim ve piyasa durumu ve bunların üretim ve maliyet fiyatları üzerindeki

etkileri,

d) Ülkelerle olan ticari ve sosyal ilişkiler gibi alım fonksiyonu üzerine etki eden nedenler,

e) Mal ve hizmet ihtiyacının aciliyeti,

gözönünde tutulur.

Sipariş Talepleri

MADDE 15

Alımlar sipariş isteklerine göre yapılır.

a) Genel Müdürlükte, 100.000.000.-TL’na kadar olan alıcılarda İhtiyaç Dairesi Başkanlığından, 100.000.000.-TL’nın üstünde olan alımlarda Genel Müdürlükten,

b) Malzeme Dairesi Başkanlığınca yapılacak atımlarda; 500.000.000-TL’na kadar olan alımlar için Malzeme Dairesi Başkanlığından 500.000.000.-TL’nm üstündeki alımlar için Genel Müdürlükten,

c) Ünitelerde, 100.000.000,-TL’na kadar olan alımlarda Ünite Amirinden,

onay alınarak alım organlarına intikali gerekir.

Acil durumlarda alım organlarına siparişin yapılması için telefonla veya sözlü emir verilebilir. Ancak, bu gibi siparişlerin derhal yazı ile doğrulanması gerekir.

Tek Sipariş Yapılmaması

MADDE 16

Mücbir sebepler dışında yıllık alımlar haricinde tek sipariş isteğinde bulunulamaz. Yıllık alım proğramının hazırlanması sırasında dikkate alınmayan veya herhangi bir sebeple birdenbire ortaya çıkan acil ihtiyaçlar için istisnai olarak tek sipariş düzenlenir ve sebebleri sipariş talebinde belirtilir.

Sipariş Taleplerinde Bulunması Gereken Hususlar

MADDE 17

İster toplu, ister tek olsun ihtiyaç dairelerince gönderilecek sipariş taleblerinde istenilen mal veya hizmetlerin özelliğinin, alım şeklinin ve dayanağı olan yönetmeliğin ilgili maddesi ile birlikte gerekçesinin, ödeneğinin olup olmadığının varsa hangi proje ve tertipten karşılanacağının, tahmini bedelinin belirtilmesi ve yurtiçi, yurt dışında imal ettirilecek malzeme için gerekli açıklamaların eksiksiz yapılması ayrıca, vatsa kataloğu, numuneleri, resim ve planlarının eklenmesi gerekmektedir.

Teknik şartnamelerin ilgili dairesince Türkçe hazırlanması esastır.

Teknik şartnamelerin İngilizce hazırlanması halinde mutlaka Türkçe tercümesi bulunacaktır.

İlgili daireler, teminini istedikleri ihtiyaçları için, Malzeme Dairesine gönderecekleri sipariş taleplerine, daire amirince onaylı teknik şartnameleri eklerler. Sözkonusu teknik şartnamelerde değişiklik en geç ihale tarihinden bir hafta önce ihtiyaç dairelerince yapılır.

İdari şartnameler, Genel Müdürlükte Malzeme Dairesi Başkanlığı, ünitelerde Malzeme Müdürlüğü veya Amirlikleri tarafından hazırlanır.

Düzensiz Siparişler ve Neticeleri

MADDE 18

Yukarıda belirtilen maddelerde bildirilen şartlara uyulmaması, istek hakkında yeterli bilgi- verilmekle beraber, sonradan bu vasıfların ve miktarın gerçek ihtiyaca uymaması yüzünden siparişin yanlış belirlendiğinin anlaşılması halinde, istekte bulunanlar sorumlu olurlar.

Sipariş Verene Bilgi

MADDE 19

Genel Müdürlükte, Malzeme Dairesi, ünitelerde Malzeme Müdür ve Amirlikleri sipariş taleplerini piyasa şartları dahilinde temin edemez ise, durumu ihtiyaç dairesi veya birimine bildirir.

Ödenek Kontrolü

MADDE 20

Malzeme Dairesi sipariş isteklerini Bütçe ve İş Programına göre ödenek bakımından kontrolle yükümlüdür. Malzemenin depo kaydına alınıncaya kadar yapılan ve maliyetine giren nakliye, sigorta, gümrük ile bütün masraflar bu ödenek içinde değerlendirilir.

İç Alımlarda Teslim Süresi

MADDE 21

Malzemenin piyasada mevcut bulunması, imal ve ithal malzemesi olup olmadığı gibi hususlar ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak, malzemenin temini ve hizmetin ifası için gerekli olan süre ihtiyaç dairesince belirlenir.

Dış Alımlarda Teslim Süresi

MADDE 22

Dış alanlardaki teslim süreleri Dış Ticaret Rejimi esasları ve ihtiyaç durumu gözönünde tutularak, ihtiyaç dairesi ile Malzeme Dairesi tarafından birlikte belirlenir.

Mücbir Sebeplerden Dolayı Teslim Süresinin Uzatılması

MADDE 23

Yürürlükte bulunan mevzuatta belirtilen mücbir sebeplerin doğması halinde, Şirket teslim sürelerini uzatabilir.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Alım Esasları

BİRİNCİ BÖLÜM

Teklif İsteme Yöntemleri ve Şartnameler

Piyasa ve Firmaları Tanıma

MADDE 24

Alım servisleri, alım ve satım işlerinin en iyi ve Şirket için mali ve ekonomik bakandan en uygun şekilde teinini amacıyla piyasa araştırması yapar ve bu işlerle uğraşan firmalarca verilecek her türlü referansları toplar.

Malzeme Dairesi, mümkün ise malzemeyi doğrudan doğruya üretildiği yellerden ilk elden satın almaya bu amaç doğrultusunda üretici firmalarla doğrudan doğruya irtibat kurmaya çalışır.

İç Alımlarda Teklif İsteme

MADDE 25

İç piyasalardan yapılacak alanlarda ilan yapılmadığı takdirde, en az 3 firmadan yazılı teklif istenir.

Ancak;

a) Alınacak maddenin üçten az firma veya imalatçı elinde bulunduğu yada borsa metal olduğu,

b) Takibe rağmen belirlenen güne kadar üçten az teklif alınmış olduğu, hallerde, teklifler üçten az olabilir. Bu durum bir tutanakla tespit edilir.

100.000.000.-TL’na kadar olan çeşitli alanlarda 29 uncu maddenin “a” bendi uygulanır.

Dış Alanlarda Teklif İsteme

MADDE 26

Verilecek siparişlerde ilan yapılmadığı takdirde, yine çeşitli ülkelerde o işlerle ilgilenen en az 3 firmadan veya temsilcisinden teklif istenir.

Alım konusunun belirli bir Ülke veya Firma veya Tröst elinde bulunması, borsa metal olması veya işin özelliği itibariyle belirli bir marka veya firmadan temini gerekiyorsa yalnız bir tek firmaya da sipariş verilebilir.

Teklif İsteme Mektupları ve Şartnamelerde Bulunması Gereken Hususlar

MADDE 27

Teklif isteme mektupları ve şartnamelerde;

a) Alım yapılacak malın adı, miktarı ve mevcut ise uluslararası normu,

b) Gerekirse ayrıca bir teknik şartname, resim, krokiler mektuba eklenmek suretiyle alımı yapılacak malın teknik özellikleri,

c) Malın teslim tarihi,

d) Ödeme şartları,

e) FOT, FOB, CF, CİF, Depo Teslimi gibi fiyat esasları,

f) Vapur, tren, uçak, kamyon ve diğer sevk vasıtaları,

g) Yer belirtilmek suretiyle malın nereye yollanacağı,

h) Gerektiğinde firmadan talep edilecek garantilerin kapsamı ve şekli,

ı) Muayene, teslim yeri ve şartları,

k) Tekliflerin açık veya kapalı zarf içinde hangi tarihe kadar ve ne şekilde verileceği,

l) Vergi, resim, harç, fon ve diğer masrafların kime ait olduğu ve varsa oranları,

m) Teminat ile ilgili bilgiler,

n) Uygulanacak yaptırımlar,

o) Sözleşmenin feshi ve mücbir sebep halleri ile ilgili hükümler,

ö) Alımın özelliğine bağlı olarak diğer hususlar,

belirtilir.

Şartname Hükümlerinin Değiştirilmesi

MADDE 28

İhale tarihinden evvel ihale şartlarında bir değişiklik yapılmasına Genel Müdürlük ve Ünite Amirliklerince lüzum görüldüğü takdirde, değişiklikler ek zeyilname ile düzeltilerek, durum şartname almış ilgili firmalara yazılı olarak bildirilir. Firmalardan son şekle göre teklif vermeleri istenir.

Yapılan değişiklik ilan edilen hususi an kapsıyor ise, ayrıca ilan edilir.

İKİNCİ BÖLÜM

Alım Usulleri

Tatbik Olunacak Usul Bakımından Alımların Tasnifi

MADDE 29

Piyasadan yapılacak alımlar aşağıda gösterilen şekilde yapılır.

a) 100.000.000,-TL’na kadar çeşitli alımlar;

1) Genel Müdürlükte, Malzeme Dairesi Başkanının onayı, Satınalma Şube Müdürünün kontrol ve gözetimi ile veya (maddi duran varlık sayılmayan alımlar) Merkez Dairesi Başkanının onayı, ilgili Şube müdürünün kontrol ve gözetimi ile,

2) Ünitelerde, II. Grup Türk Telekom Başmüdürlüklerinde 50.000.000.-TL'na kadar, Ünite Amirinin onayı, Malzeme Servis Müdürü veya Amirinin kontrol ve gözetimi ile,

Alım memurları tarafından yazılı teklif aranmaksızın mahalli piyasadan fiyat araştırması suretiyle yapılır.

Gerekli ve acil hallerde, Genel Müdürlükte, Malzeme Dairesi Başkanı veya Yardımcısından, ünitelerde Ünite Amiri veya Yardımcısından önceden izin alınmak kaydıyla 250.000.000.-TL’na kadar (250.000.000.-TL dahil) alımlar, (II. Grup Türk Telekom Başmüdürlüklerinde 125.000.000-TL’na kadar) yazılı teklif aranmaksızın mahalli piyasadan fiyat araştırması suretiyle de yapılabilir.

Ancak,

Genel Müdürlükte, Malzeme Dairesi Başkanınca veya Merkez Dairesi Başkanlarınca, ünitelerde ise Ünite Amirince lüzum görülen hallerde yazdı teklif alınmak suretiyle de yapılabilir.

b) 100.000.000.-TL’dan l.000.000.000.-TL’na kadar alımlar kapalı yazdı teklif alınmak suretiyle,

c) 1.000.000.000.-TL’dan fazla alımlar ilan suretiyle, yapılır.

d) Doğrudan alımlar,

1) Malzeme standardını temin maksadıyla yapılan,

2) Kullanılarak tecrübe edilmiş ve Şirkete büyük menfaatler sağlamış olan malzemeyi değiştirmemek maksadıyla, yeni tecrübelerle daha iyisi bulununcaya kadar ve belirli bir marka ile ilgili yalnız bir firma veya imalatçıdan yapılan,

3) Üreticisi tek olmamakla beraber zorunlu hallerde sözkonusu teçhizat veya malzemeyi ihtiyaç gösteren ilgili birimler ve oluşturulacak heyetin raporuna göre Satınalma Komisyonu Kararı ve bu kararın yetkili makam tarafından onaylanması de uygun görülen,

4) 7 nci maddenin “b” bendinde belirtilen kurum, kuruluş, şirket ve müesseselerden yapılması uygun görülen,

alımlardır.

Bu şekilde alım yapmak üzere Genel Müdürün yazdı onayı ile teklif alınır. Bu durumda sözleşme, teminat ve cezai şart aranmayabilir.

Yazılı Teklif İsteme Suretiyle Yapılacak Alımlar

MADDE 30

1.000.000.000.-TL’na kadar yazdı teklif isteme suretiyle yapılacak alımlarda teklifler bir tutanakla tespit olunur ve uygun bulunan teklif yetkili makamın onayından geçirilir.

II. Grup Başmüdürlüklerde 500.000.000.-TL ve üzeri alımlar Satmalına Komisyonundan geçirilir.

İlan Yoluyla ve Kapalı Yazılı Teklif isteme Suretiyle Yapılacak Alımlar

MADDE 31

Kapalı yazılı teklif isteme yönteminde, teklif mektubu bir zarf içerisine konulup yapıştırıldıktan sonra zarfın üzerine isteklinin adı ve soyadı, açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanır veya mühürlenir. Bu zarf geçici teminata ait makbuz veya banka teminat mektubu ile istenilen diğer belgeler ile birlikte ikinci bir zarfa konularak kapatılır. Dış zarfın üzerine yalnız teklif mektubunun hangi işe ait olduğu yazılır.

Yukarıda açıklandığı şekilde istekli tarafından hazırlanan teklif zarflarına veriliş sırasına göre bir numara verilir. Bu sıraya göre tanzim edilecek liste ile birlikte teklif zarfları karar için Satınalma Komisyonuna götürülür.

Kapalı yazılı teklifler Alım Komisyonunda hazır bulunan firma temsilcilerinin huzurunda açılır. Birer birer okunup alım tutanağına kaydedilen teklif mektuplarının bir heyetin tetkikine Alım Komisyonunca karar verildiği takdirde, teklif mektupları bu heyete gönderilir ve durum bir ara kararla belirlenir. Tekliflerin incelenmesinde görevli heyet elemanları; Merkezde Genel Müdürün, ünitelerde Ünite Amirinin onayı ile oluşur. Daha sonra bu heyet tarafından hazırlanan inceleme raporu gereğince Satınalma Komisyonu gereken kararı verir.

Müteakip oturumlarda, teklifler uygun görülmediği takdirde, yapılacak işlem Komisyon tarafından bir kararla belirlenir.

Gerektiğinde, önceden Makam onayı alınmak ve şartnamede belirtilmek kaydıyla, verilen tekliflerde idari ve teknik hususlar incelendikten sonra uygun bulunan firmaların fiyatlarla ilgili zarfları Satınalma Komisyonunda firmaların huzurunda açılır. Uygun bulunmayan firmaların fiyat teklifleri zarf açılmadan iade edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

İç ve Dış Alımlarda Uygulanacak Müşterek Hususlar

Geç Gelen Tekliflerde Yapılacak İşlem

MADDE 32

Teklif vermek için tayin olunan gün ve saatten sonra gelen teklifler dikkate alınmaz.

Ancak, Şirketçe tekliflerin açılış tarihi ve/veya saatinin ertelenmesi halinde, teklif zarflarının açılmasından önce gelen teklifler de kabul edilebilir.

Kapalı Zarfların Açılması

MADDE 33

Teklif alma suretiyle yapılan alımlarda, zarflar açılırken teklif sahipleri de bulunabilir. Ancak, teklif sahiplerinin Komisyonda bulunmamaları, zarfların açılmasına engel teşkil etmez.

Dış zarflar, Komisyon huzurunda veriliş sırasına göre birer birer açılarak şartname gereğince geçici teminat ve istenilen belgelerin tam olarak bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Teminat mektubu bulunmayan veya teminat mektubunun içeriği ve miktarı eksik olan teklifler geçerli kabul edilmez. Ancak, ihale evrakında pul, imza sirküleri, ticaret odası belgesi, imzalı şartname, mümessillik belgesi gibi esası etkilemeyen noksanlıklar teklifin reddine sebep olmayıp daha sonra tamamlattırılabilir.

Şirketin İhale Yapıp Yapmamakta Serbest Olması

MADDE 34

Şirket ihaleyi yapıp yapmamakta ve ihalelerde tekliflerin Şirket için en uygun olanını tayin ve tespit ederek dilediğine dilediği miktarda vermekte, ihale konusu malzeme miktarını ihtiyaç oranında artırıp eksiltmekte serbesttir.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Alım Kararlarını Vermeye ve Uygulamaya Yetkili Makamlar

BİRİNCİ BÖLÜM

Alım Komisyonlarının Oluşturulması

Genel Müdürlükte Alım Komisyonu

MADDE 35

Genel Müdürlükte alım komisyonu;

a) 1.000.000.000.-TL’dan 5.000.000.000.-TL'na kadar (5.000.000.000.-TL dahil) olan alımlara, Malzeme Dairesi Başkan Yardımcısı, bulunmaması halinde Muhasebe ve Finansman Dairesi Başkan Yardımcısı, bulunmaması halinde sipariş talebinde bulunan Dairenin Başkan Yardımcısının başkanlığında; Hukuk Müşaviri veya Avukat, Malzeme, Muhasebe ve Finansman ve sipariş talebinde bulunan Daire Başkan Yardımcılarının iştiraki ile en az 3 asil üye ve gerektiğinde yeteri kadar uzman üyeden oluşur.

b) 5.000.000.000.-TL’dan 10.000.000.000.-TL’ya kadar (10.000.000.000.-TL dahil) olan alımlara, Malzeme Dairesi Başkanı, bulunmaması halinde Muhasebe ve Finansman Dairesi Başkanı, bulunmaması halinde sipariş talebinde bulunan Daire Başkanı başkanlığında; Hukuk Müşaviri veya Avukat, Malzeme, Muhasebe ve Finansman ve sipariş talebinde bulunan Daire Başkanları bulunmamaları halinde ilgili Başkan Yardımcılarının iştiraki ile en az 3 asil üye ve gerektiğinde yeten kadar uzman üyeden oluşur.

c) 10.000.000.000.-TL’dan yukarı olan alımlara, ilgili Genel Müdür Yardımcısı veya diğer Genel Müdür Yardımcılarından biri, bulunmamaları halinde Malzeme Dairesi Başkanının başkanlığında, Hukuk Müşaviri veya Avukat, Muhasebe ve Finansman Dairesi ve sipariş talebinde bulunan Daire Başkanı, bulunmamaları halinde yardımcılarının iştiraki ile en az 4 asil üye ve gerektiğinde yeteri kadar uzman üyeden oluşur.

Ayrıca, bu maddenin “b” ve “c” bentlerinde belirtilen tüm Satınalma Komisyonlarına Malzeme Dairesi Başkanı ile birlikte konu ile ilgili Başkan Yardımcıları ve idari üye olarak da Şube Müdürleri iştirak eder.

d) Gerektiğinde Genel Müdürlük, Satınalma Komisyonu üye adetini artırabilir.

e) Komisyon kararları çoğunlukla verilir. Oylar eşit bulunduğu takdirde Komisyon Başkanının bulunduğu tarafın oyu tercih edilir.

Karşı görüşlü üye bunun sebeplerini komisyon kararının altına yazarak imza eder.

Ünitelerde Alım Komisyonları

MADDE 36

Ünitelerde alım komisyonları aşağıdaki şekilde teşekkül eder,

a) Türk Telekom Başmüdürlüklerinde ve Meslek Geliştirme Başmüdürlüğünde;

1) Ünite Amirinin uygun göreceği Başmüdür Yardımcısı başkanlığında; Muhasebe, Malzeme Müdürü ile ihtiyaç servisi Müdüründen, bulunmamaları halinde Yardımcısı veya Amirlerinden,

2) Başmüdür Yardımcısı bulunmadığı hallerde Malzeme Müdürü başkanlığında, bulunmadığı hallerde Ünite Amirinin uygun göreceği Müdürlerden birinin başkanlığında; Muhasebe Müdürü ve ihtiyaç servisi Müdür, Müdür Yardımcısı veya Amirinden,

3) Başmüdür Yardımcısı bulunmadığı hallerde, Malzeme Müdürlüğü kadrosu bulunmayan Ünitelerde, Muhasebe Müdürünün başkanlığında, bulunmadığı hallerde Ünite Amirinin uygun göreceği Müdürlerden birinin başkanlığında ihtiyaç servisi Müdür veya Amiri, Malzeme Amiri veya Şefinden,

b) Türk Telekom İstanbul Fabrika Müdürlüğünde;

Fabrika Müdür Yardımcısı başkanlığında; Muhasebe Müdürü veya Amiri, Malzeme Müdürü veya Amiri ile ihtiyaç servisi Müdür veya Amirinden,

c) Türk Telekom Elektronik Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğünde;

Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında; Muhasebe Amiri, Malzeme Amiri ile ihtiyaç servisi Müdür veya Amirinden,

d) Türk Telekom İstanbul Ana Depo Müdürlüğünde;

Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında; Muhasebe Müdürü veya Saymanı, Malzeme Müdürü veya Amiri ile ihtiyaç servisi Amirinden,

e) Türk Telekom Uydu Haberleşme Merkezi Müdürlüğünde;

Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında; Muhasebe Amiri, Malzeme Amin ile ihtiyaç servisi Amirinden,

f) Türk Telekom Bölge Vericiler Müdürlüklerinde;

Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında; Bölge Müdürünün uygun göreceği Malzeme, Muhasebe ve diğer birimlerde görevli en az 3 üyeden oluşacak heyetten,

g) Türk Telekom Araştırma Geliştirme Müdürlüğünde,

Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında; Araştırma Geliştirme Müdürünün uygun göreceği Malzeme, Muhasebe ve ilgili diğer birimlerde görevli en az 3 üyeden oluşacak heyetten,

h) Türk Telekom Meslek Geliştirme Müdürlüklerinde;

Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında; Muhasebe Amiri, Malzeme Amiri ile ihtiyaç servisi Amirinden,

ı) Yönetim Kurulumuzca kurulması uygun görülecek diğer müstakil ünitelerde Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında; Ünite Amiri veya Müdürünün uygun göreceği Malzeme, Muhasebe ve diğer birimlerde görevli en az 3 üyeden oluşacak heyetten,

k) Telekom ve Ankesörlü Telefon Müdürlüklerinde;

Satınalma Komisyonu üyeleri Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında; bağlı oldukları ünite amirinin uygun göreceği Malzeme, Muhasebe ve ilgili diğer birimlerde görevli en az 3 üyeden,

Bu maddenin “b” ve “k” bentlerinde sayılan komisyon üyelerinin bulunmamaları

halinde yerlerine bakanlardan,

oluşur.

Alım Komisyonlarında gerektiğinde oy hakkına sahip olmamak kaydı ile alımla ilgili uzman elemanlar bulundurulabilir.

“Alım Komisyonuna;

I.Grup Türk Telekom Başmüdürlüklerinde, Türk Telekom Meslek Geliştirme Başmüdürlüğünde, Türk Telekom İstanbul Fabrika Müdürlüğünde ve Türk Telekom Bölge Vericiler Müdürlüğünde alım konusu 2.000.000.000.-TL’nı geçtiği takdirde bu Komisyona Türk Telekom Ünite Amiri, Türk Telekom Meslek Geliştirme Ünitesi Amiri, Türk Telekom İstanbul Fabrika Müdürü, Türk Telekom Bölge Vericiler Müdürü,

II.Grup Türk Telekom Başmüdürlüklerinde, Türk Telekom Elektronik Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğünde, Türk Telekom İstanbul Ana Depo Müdürlüğünde, Türk Telekom Uydu Haberleşme Merkezi Müdürlüğünde, Türk Telekom Araştırma Geliştirme Müdürlüğünde, Türk Telekom Meslek Geliştirme Müdürlüğünde ve Yönetim Kurulumuzca kurulması uygun görülecek diğer müstakil ünitelerde, alım konusu 1.000.000.000.-TL’nı geçtiği takdirde bu Komisyona Türk Telekom Ünite Müdürü, Türk Telekom Elektronik Bilgi İşlem Merkezi Müdürü, Türk Telekom İstanbul Ana Depo Müdürü, Türk Telekom Uydu Haberleşme Merkezi Müdürü, Türk Telekom Araştırma Geliştirme Müdürü, Türk Telekom Meslek Geliştirme Müdürü ve Yönetim Kurulumuzca kurulması uygun görülecek diğer müstakil ünitelerde Ünite Müdürleri,

başkanlık eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Alım Komisyonları ile Teknik İnceleme Komisyonlarının Görev ve Çalışma Esasları

Alım Komisyonlarının Görev ve Çalışma Esasları

MADDE 37

Alım Komisyonlarının başlıca görevleri;

a) İhale tekliflerini almak, açmak ve tutanağı düzenlemek,

b) Tekliflerin teknik şartnamelere uygun olarak verilip verilmediğini kontrol etmek,

c) Teklifleri ilgili birime teknik yönden inceletmek,

d) Tekliflerin teknik yönden uygun görülenlerini idari ve ticari yönden incelemek veya inceletmek ve değerlendirmek,

e) Pazarlık ve/veya fiyat indirimi görüşmeleri yapmak,

f) Uygun teklif için karar almak,

g) Yönetmelikte belirtilen diğer işlemleri, yürütmektir.

Komisyonlar, alım konusu işin tahmini tutan hakkında bir fikir edinmek amacıyla evvelce yapılmış benzeri işlerden ve ilgili yayınlardan yararlanır.

Komisyonlar kendilerine gelen işleri, ödenekleri ve yetkileri çerçevesinde karara bağlarlar.

Alım Komisyonları Genel Müdürlükte 35 inci, ünitelerde 36 ncı maddelerde belirlenen usul ve limitler dahilinde üye tam sayısı ile toplanır ve kararlarını çoğunlukla alır.

Komisyon üyeleri çekimser oy kullanamazlar. Karara karşı olanlar gerekçelerini kararda ayrıca belirtirler. Komisyon Başkanı ve üyeleri kararlardan şahsen sorumludurlar.

Alım Komisyonu Kararlarında Bulunması Gereken Hususlar

MADDE 38

Alım komisyonlarınca alınan kararlarda;

a) Alımın konusu,

b) Talep yazısının tarihi, numarası ve talep eden birimi,

c) Alım ve Satım Yönetmeliğinin hangi maddesi kapsamında yapıldığı,

d) İhalenin yapıldığı tarih,

e) Verilen teklif mektuplarının adedi ve fiyat dökümü,

f) Teklif mektuplarının şartnamelere uygun olup olmadığı,

g) Alınan kararın gerekçeleri,

h) Nihai olarak varılan sonuç,

belirtilir ve kararların altına Komisyon Başkanı ve Üyeteri’nin adı ve soyadı ile memuriyet unvanları yazılmak sureti ile imza ettirilir.

Gerektiğinde kararlara, şartnameler, teklif fotokopileri ve değerlendirme raporları ilave edilir.

Atım Komisyonu Kararlarının İptali

MADDE 39

Alım komisyonu kararlarının iptali, kararların alımı sırasında takip edilen usule uygun olarak yapılır.

Teknik İnceleme Komisyonlarının Görev ve Çalışma Esasları

MADDE 40

Teknik İnceleme Komisyonları; Alım Komisyonunun bulunduğu yerdeki ihtisas dairesi veya birim amirinin başkanlığında olmak üzere en az 3 uzmanın katılması ile kurulabileceği gibi, konunun özelliğine göre mal ve hizmet alım işleminde bulunmuş olan Genel Müdürlük ve üniteler bünyesinde birim amirinin teklifi ve bir üst amirin onayı ile biri başkan olmak üzere en az 3 uzmanın katılması ile oluşur.

Teknik İnceleme Komisyonu Başkanı, tekliflerin incelenip en kısa zamanda sonuçlandırılmasını sağlar. Bu süre bir aydır. Ancak, gerekli görüldüğü durumlarda komisyonun oluşturulmasına onay veren amirden süre uzatımı talep edilebilir. Teknik inceleme komisyonlarınca tamamlayıcı bilgi edinilmesi gerekli görüldüğünde teklifin özü ve fiyatı değişmemek kaydıyla teklif sahibinden bilgi, belge veya örnek istenebilir.

İhale onaylanıp kesinleşmeden önce hiçbir teklif sahibine teklif değerlendirme sonuçları ve durumları hakkında bilgi verilmez.

Komisyona katılan üyelerin her biri varılan sonuçlar hakkında düzenlenen raporu imzalar. Farklı görüşte olan üye rapora şerh koyarak imzalar. Ancak, bu takdirde görüşün gerekçesi yazılı olarak rapora eklenir. Bütün üyelerce imzalanmış rapor ilgili birimce yetkili organlardan geçirilerek Alım Komisyonuna gönderilir. Gerektiğinde, teknik inceleme ve değerlendirme komisyonu üyeleri Satınalma Komisyonuna davet edilerek açıklama istenebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Alım Kararlarının Tamamlanması

Genel Müdürlükte Alım Kararlarının Tamamlanması

MADDE 41

Alım Komisyonlarının verdikleri kararlar aşağıda gösterilen makamların yazılı onayı ile kesinleşir.

a) 100.000.000 TL’na kadar (100.000.000 TL dahil) olan alımlar;

1) Malzeme Dairesinde, alım şubesinin teklifi ve Malzeme Dairesi Başkan yardımcısının onayı ile,

2) Merkez Dairelerde, maddi duran varlık sayılmayan alımlar, ihtiyaç şubesinin teklifi ve Daire Başkanının onayı ile,

b) 100.000.000.-TL’ndan l.000.000.000.-TL’na kadar (1.000.000.000.-TL dahil) olan alımlar, Alım Komisyonundan geçirilmeden alım şubesinin teklifi ve Malzeme Dairesi Başkanın onayı ile,

c) 1.000.000.000.TL’ndan 5.000.000.000.-TL’na kadar (5.000.000.000.-TL dahil) olan alımlar, Alım Komisyonu Kararının Malzeme Dairesi Başkanının onayı ile,

d) 5.000.000.000-TL’ndan 10.000.000.000.-TL’na kadar (10.000.000.000.-TL dahil) olan alımlar, Alım Komisyonu Kararının Genel Müdür Yardımcısının onayı ile,

e) 10.000.000.000.-TL’ndan 20.000.000.000,-TL’na kadar (20.000.000.000.-TL dahil) olan alımlar, Alım Komisyonu Kararının Genel Müdürün onayı ile,

f) 20.000.000.000.-TL’ ndan fazla olan alımlar, Alım Komisyonu Kararına müsteniden Genel Müdürün teklifi Yönetim Kurulunun kararı ile,

kesinleşir.

Maddi duran varlık sayılmayan tıbbi malzeme ve ilaçların alımına mahsus olmak üzere 41inci maddenin “b” bendindeki limit Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığınca da uygulanır.

Ünitelerde Alım Kararlarının Tamamlanması

MADDE 42

Ünitelerde alım kararları aşağıda gösterilen makamların yazılı onayı ile kesinleşir.

a) I.Grup Türk Telekom Başmüdürlüklerinde, Türk Telekom Meslek Geliştirme Başmüdürlüğünde, Türk Telekom İstanbul Fabrika Müdürlüğünde, Türk Telekom Bölge Vericiler Müdürlüklerinde;

1) 1.000.000.000.-TL’na kadar (1.000.000.000.-TL dahil) çeşitli alımlar, Alım Komisyonundan geçirilmeden alım servisinin teklifi ve Ünite Amirinin onayı ile,

2) 1.000.000.000.-TL’ndan 2.000.000.000.-TL’na kadar (2.000.000.000.- TL dahil) olan alımlar, Alım Komisyonu Kararının Ünite Amirinin onayı ile,

3) 2.000.000.000.-TL’ndan 5.000.000.000 -TL’na kadar (5.000.000.000.- TL dahil) olan alımlar, Alım Komisyonu Kararının Malzeme Dairesi Başkanının onayı ile,

4) 5.000.000.000 -TL’ndan 10.000.000.000.-TL’na kadar (10.000.000.000.- TL dahil) olan alımlar, Alım Komisyonu Kararının Genel Müdür Yardımcısının onayı ile,

5) 10.000.000.000.-TL’ndan 20.000.000.000.-TL’na kadar (20.000.000.000.- TL dahil) olan alımlar, Alım Komisyonu Kararının Genel Müdürün onayı ile,

6) 20.000.000.000.-TL’ndan yukarı olan alımlar, Alım Komisyonu Kararına müsteniden Genel Müdürün teklifi ve Yönetim Kurulunun kararı ile,

kesinleşir.

Bu maddenin “a” bendinin 2 ve 3üncü alt bentlerindeki 2.000.000.000.-TL’lik limit Türk Telekom İstanbul Yakası, Türk Telekom İstanbul Anadolu Yakası, Türk Telekom Ankara ve Türk Telekom İzmir Başmüdürlükleri için 3.000.000.000.-TL olarak uygulanır.

b) II. Türk Telekom Başmüdürlüklerinde, Türk Telekom Elektronik Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğünde, Türk Telekom İstanbul Ana Depo Müdürlüğünde, Türk Telekom Uydu Haberleşme Merkezi Müdürlüğünde, Türk Telekom Araştırma Geliştirme Müdürlüğünde, Türk Telekom Meslek Geliştirme Müdürlüklerinde ve Yönetim Kurulumuzca kurulması uygun görülecek diğer müstakil ünite müdürlüklerinde;

1) 500.000.000.-TL’na kadar (500.000.000.-TL dahil) çeşidi alımlar, Alım Komisyonundan geçirilmeden alım servisinin teklifi ve Ünite Amirinin onayı ile,

2) 500.000.000.-TL’ndan 1.000.000.000.-TL’na kadar (1.000ç000.000.-TL dahil) olan alımlar, Alım Komisyonu Kararının Ünite Amirinin onayı ile,

3) 1.000.000.000.-TL’ndan 5.000.000.000.-TL’na kadar (5.000.000.000.- TL dahil) olan alımlar, Alım Komisyonu Kararının Malzeme Dairesi Başkanının onayı ile,

4) 5.000.000.000.-TL’ndan 10.000.000.000 -TL’na kadar (10.000.000.000.- TL dahil) olan alımlar, Alım Komisyonu Kararıma Genel Müdür Yardımcısının onayı ile,

5) 10.000.000.TL'ndan 20.000.000.000.-TL’na kadar (20.000.000.000.- -TL dahil) olan alımlar, Alım Komisyonu Kararının Ünite Amirinin teklifi, Genel Müdürün onayı ile,

6) 20.000.000.000.-TL'ndan yukarı olan alımlar, Alım Komisyonu Kararına müsteniden Genel Müdürün teklifi ve Yönetim Kurulunun onayı ile,

kesinleşir.

c) Telekom ve Ankesörlü Telefon Müdürlüklerinde;

İlgili Başmüdürün vereceği yetkiye dayanılarak, topluca temin edilmeyen ve sadece kendi ihtiyaçları bulunan malzemeye ait olmak şartıyla;

1) 50.000.000.-TL’na kadar (50.000.000.-TL dahil) çeşitli alımlar, Alım Komisyonundan geçirilmeden alım servisinin teklifi ve Müdürün onayı ile,

2) 50.000.000.TL'ndan 250.000.000.TL’na kadar (250.000.000.-TL dahil) olan alımlar Müdürlüğün teklifi, bağlı olduğu Ünite Amirinin onayı ile,

yapılır.

Telekom ve Ankesörlü Telefon Müdürlüklerinde 250.000.000-TL’nin üzerinde alım yapılmaz.

Ancak;

Gerektiğinde mahallen alımında fayda görülen malzeme ile yaptırılması zorunlu hizmetler için bağlı oldukları Ünite Amirinin vereceği yazılı izine istinaden alım işlemi yapılabilir.

Alım Kararlarının Yürürlüğe Girmesi

MADDE 43

Alım kararları, kararla ilgili sipariş firmaya tebliğ edilip, iç alımlarda 15 gün, dış alımlarda 30 gün içerisinde siparişin kabul edildiğinin teyit ettirilmesi veya sözleşmeye bağlanması ile yürürlüğe girer.

BEŞİNCİ KISIM

Müşterek Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM

İlan, Alım Yöntemleri ve Sözleşmeler

İlan ve Şekilleri

MADDE 44

Tahmini bedelleri 1.000.000.000.-TL’ndan fazla olan alımlarda ilan yapılması gereklidir. İstisnai durum 7 nci maddenin e/1 bendinde belirtilmiştir.

İlan aşağıdaki şekillerde yapılacaktır.

a) Tahmini bedeli 5.000.000.000,-TL’na kadar (5.000.000.000.-TL dahil) olan iç ve dış alımlar için teklif verme gününden önce Resmi Gazete’de veya 7 gün içerisinde en az iki defa o mahalde çıkan günlük bir gazetede ilan yapılır. Ayrıca, bu alımlarla ilgileneceği tahmin edilen firmalara veya temsilcilerine ilan durumu mektupla bildirilebilir. Günlük gazete çıkmayan yerlerde 7 gün zarfında bir gazete çıkmış ise, bu gazetede yapılan bir ilan kafi görülür.

Birden fazla gazetenin çıkması halinde ilan uygun görülen gazetede yapılır.

b) Tahmini bedeli 5.000.000.000-TL’ndan yukarı olan alımlar Resmi Gazete’de ilan edilir. Gerektiğinde Resmi Gazeteden başka mahalli gazetede ve/veya o malzemenin bulunabileceği büyük şehirlerde çıkan gazetelerden birisinde “a” bendinde belirtildiği şekilde ilan edilebilir.

Resmi Gazete’de ilan edilmesine lüzum görülmemesi halinde veya mahallen temini gerekli olan hallerde, önceden Genel Müdürlüğün onayı alınmak suretiyle, yalnızca mahalli gazetelerde ilan edilmek suretiyle alım yapılabilir.

c) Gazete çıkmayan yerlerde Şirketin uygun yerlerinde ilan yapıştırılmak suretiyle ve ayrıca, o yerin örf ve adetine göre ilan yaptırılır.

d) Teklif isteme tarihinin tespitinde iç alımlarda son ilan tarihinden itibaren en az 15 gün, dış alımlarda ise en az 30 gün sonrası kabul edilir.

e) Acil hallerde “a" ve “d” bentlerindeki yazılı süreler kısaltılabilir.

Alım Yöntemleri

MADDE 45

Alımlarda aşağıda belirtilen yöntemlerden birinci yöntemin uygulanması esastır. Ancak, ikinci yöntemin uygulanmasının talebi halinde bu husus sipariş talebinde bulunan birimce ihaleye ilişkin olarak yetkili mercilerden alınan onayda ve şartnamede belirtilir.

a) Pazarlıksız Yapılan Alımlar:

Teklifler açıldıktan sonra firmalar tarafından verilecek indirim teklifleri kabul edilmeyecek, ihale konusunda pazarlık yapılmayacak ve bu husus “Daha sonra yapılacak indirim teklifleri kabul edilmez” kaydıyla idari şartnamelerde belirtilecektir.

Ancak, ihtiyaç biriminin talebi halinde müteakip alımlarda rekabet ortamının sağlanması ve ihtiyacın birden fazla kaynaktan, zamanında temin edilmesinin gerekli görülmesi halinde, en ucuz bedelin kabul edilmesi kaydıyla, ihaleye katılıp şartname hükümlerini yerine getiren diğer firmalardan da alım yapılabilir.

b) Pazarlık Uygulanarak Yapılan Alımlar:

Yazılı olarak alman açık ve kapalı teklifler üzerine verilen alım kararı, yetkili mercilerce onaylanmadan önce, en uygun ve en ucuz teklif veren firmanın şartlarını kabul etmek kaydıyla, uygun bedelden % 5 nispetinden az olmamak üzere bir indirim yapıldığı ve bunun için pazarlığa esas bedelin 51 inci maddede belirtilen nispetlerde kat'i teminat verildiği takdirde, tenzilat yapan firmalar ile en ucuz ve uygun fiyat teklif etmiş olan firma arasında bir defaya mahsus olmak üzere açık pazarlık yapılır.

Gerektiğinde firmalardan indirim tekliflerini kapak zarf içinde vermeleri de istenebilir.

Tenzilat teklifi yukarıda belirtilen nispetten az olduğu takdirde dikkate alınmaz.

Sistemi bütünleyen veya ilaveten alınması Şirketçe uygun görülen malzeme ve teçhizat hariç, başlangıçta ihaleye iştirak etmemiş bulunan firmaların sonradan yapacakları teklifleri ile ihaleye iştirak etmiş olup ancak, teklifinde yer almayan malzeme veya teçhizata ilişkin sonradan verdikleri teklifler kabul edilmez.

Alım komisyonu- kararı gerektirmeyen alımlarda; artırım ve indirim tekliflerine ilişkin maddeler uygulanmayabilir.

Pazarlık ortamının oluşması halinde, tenzilat yapan firmalar ile en ucuz ve uygun fiyat teklif etmiş olan firma yetkilileri, yetki belgeleri kontrol edilmek suretiyle Satınalma Komisyonu huzuruna alınırlar.

Komisyonca gerek duyulması halinde firma yetkililerinin de oluru alınmak suretiyle pazarlık için asgari indirim miktarı tespit edilebilir.

Bu işlemlerin bitmesini müteakip ilk söz hakkı fiyatı kırılan firma yetkilisine verilmek suretiyle % 5’lik kırmadan sonra oluşan bedel üzerinden pazarlık başlatılır.

Pazarlığa iştirak eden firma yetkilileri tespit edilen asgari indirim miktarı da dikkate alınmak suretiyle indirimli fiyatlarını belirtirler. Pazarlıktan çekilen firma yetkilileri yapmış olduğu en son indirimli bedeli alım zaptına yazarak ve imzalayarak komisyon huzurundan çıkartılır.

Pazarlık, en ucuz bedele inmiş olan firma yetkilisine en son oluşan bedeli, alım zaptına yazdırılmak ve imzası alınmak suretiyle sonuçlandırılır.

Pazarlığa ara verilmez.

Pazarlık ortamının oluşmaması, yani tenzilat teklifi alınmaması halinde, en ucuz bedeli teklif etmiş olan firma yetkilisi Satınalma Komisyonu huzuruna alınarak fiyatından indirim yapması istenilir.

Firma yetkilisinin indirim yapması halinde indirimli bedel, indirim yapmaması halinde ise teklif bedeli dikkate alınmak suretiyle nihai karar verilir.

Sözleşmelerde Bulunması Gereken Hususlar

MADDE 46

Sözleşmeler, şartnamelerde yeralan hususlar gözönüne alınarak hazırlanır.

Sözleşme İmza Yetkisi

MADDE 47

Alım işleri ile ilgili bütün sözleşmeleri imzalamaya,

a) Genel Müdürlükte;

Birinci derecede Genel Müdür ve Yardımcıları,

İkinci derecede Malzeme Dairesi Başkanı, Malzeme Dairesi Başkanlığının ilgi alanının dışındakiler için İlgili Daire Başkanı,

Ancak, 5.000.000.000.-TL’na kadar (5.000.000.000.-TL dahil) alım işleri de ilgili sözleşmeleri imzalamaya birinci derecede Malzeme Dairesi Başkanı, ikinci derecede Malzeme Dairesi Başkan Yardımcısı,

b) Ünitelerde;

1) Ünite Başmüdürü ile Yardımcıları,

2) İstanbul Fabrika Müdürü ile Yardımcıları,

3) Elektronik Bilgi İşlem Merkezi Müdürü ile Yardımcıları,

4) Ana Depo Müdürü de Yardımcıları,

5) Uydu Haberleşme Merkezi Müdürü de Yardımcıları,

6) Bölge Vericileri Müdürü de Yardımcıları, Yardımcı bulunmayan Müdürlüklerde ise ilgili Müdür,

7) Araştırma Geliştirme Müdürü ile Yardımcıları,

8) Meslek Geliştirme Müdürü de Yardımcıları,

9) Yönetim Kurulumuzca kurulması uygun görülecek Müstakil Ünite Müdürü ile Yardımcıları,

yetkilidir.

Teklif Sahibinin Sözleşme Yapmaması Hali

MADDE 48

İç alımlarda, 15 gün içinde geçici teminatını kat’i teminata çevirmeyen, teklifinden vazgeçen veya sözleşme yapmayan teklif sahibinin geçici veya varsa kat’i teminatı nakde çevrilerek gelir kaydolunur ve teklif hükümsüz sayılır. Ancak, talep halinde Genel Müdürlükçe ve ünitelerce makul bir sebebe dayanmak kaydıyla bu süre uzatılabilir.

Dış alımlarda, yabancı bir bankanın aracılığı ile temin olunacak kontrgarantiye dayanan teminatlarda 30 günlük sözleşme yapma süresi, talep halinde Genel Müdürlükçe makul bir sebebe dayanmak kaydıyla uzatılabilir. Bu süre içinde teminat vermeye ve sözleşme yapmaya gelmeyen teklif sahibinin geçici teminata nakde çevrilerek gelir kaydolunur.

Teminatın gelir kaydolunması halinde Genel Müdürlük veya üniteler isterlerse uygun teklifte bulunan diğer firmalardan biri ile anlaşabilir veya yeniden alıma geçebilir.

İKİNCİ BÖLÜM

Tahmini Bedel ve Teminat

Tahmini Bedel

MADDE 49

Alım için ilan yapılmadan veya teklif istenmeden evvel tahmini bedellerin tespiti gerekir. Ancak, bedel tahmininde fayda umulmayan hallerde bedel tahmin edilmeksizin de alım yapılabilir.

Bedel tahminleri, yeni alımlar için ihtiyaç talebinde bulunan ihtiyaç servisi tarafından, ambar stoklarının ikmali için yapılacak alımlar için ise Malzeme Dairesi tarafından yapılır.

Geçici Teminat

MADDE 50

1.000.000.000.-TL’nın üzerinde açık ve kapalı teklif almak suretiyle yapılacak alımlarda teklif mektupları ile birlikte ihale bedeli üzerinden % 3 oranında geçici teminat alınır. Teminat mektubunun alınması mümkün olmayan hallerde bu alım için Genel Müdürlükten bu yönde onay alınarak alım yapılabilir. 1.000.000.000.-TL’na kadar olan alımlarda gerek duyulan haller dışında geçici teminat alınmaz.

Tahmini bedelin bildirilmemesi halinde isteklilerden teklif bedellerine göre hesap edecekleri geçici teminat istenir.

Doğrudan yazılı teklif almak suretiyle yapılacak iç ve dış alımlarda geçici teminat aranmayabilir.

Geçici teminatın mektup olarak verilmesi halinde teminat mektubunun iç alımlar için Maliye Bakanlığının teminat vermeye yetkili kıldığı bankalarca veya Hazine Müsteşarlığının özel iznini almış özel finans kurumlarınca, dış alımlar için yabancı bankanın kontrgarantisine dayalı olarak Türkiye’deki bankalarca tanzim edilmesi gerekir.

Kontrgarantiye dayalı teminatın ihale saatine kadar yetiştirilememesi halinde yabancı firma yetkili temsilciliğinin Türkiye’deki bankalardan usulüne uygun olarak vereceği teminat mektubu kabul edilebilir. Bu teminat, teklif veren firmanın şartnamedeki esaslara uymaması halinde yabancı firmanın vermiş olduğu kontrgarantiye dayalı teminat gibi işlem görür. Ancak, firma 15 gün zarfında kontrgarantili teminat getirmek zorundadır. Bu süre içinde kontrgarantili teminat getirmediği takdirde teklifi geçersiz sayılır. Kontrgarantili teminata getirdiğinde evvelce verdiği teminat iade olunur.

Kat’i Teminat

MADDE 51

Taahhüdün, sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yapılmasını sağlamak amacıyla sözleşmenin yapılmasından evvel müteahhitten sözleşme bedeli üzerinden iç alımlarda % 6, dış alımlarda % 12 oranında kat’i teminat alınır. Verilen kat’i teminat, teminat olarak kabul edilen diğer kıymetlerle değiştirilebilir.

Doğrudan yazılı teklif almak suretiyle yapılan akınlar ile 7 nci maddenin d/3 bendinde belirtilen alımlarda kat’i teminat, aranmayabilir.