Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır.

Amaç ve kapsam

MADDE 1

(1) Bu Yönergenin amacı; Kurum lehine tahsil edilen vekalet ücretlerinin dağıtımına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2

(1) Bu Yönerge, 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun, 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Vekalet Ücretlerinin Dağıtımına Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin ilgili hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3

(1) Bu Yönergenin uygulanmasında;

a) Kurum: Türkiye İş Kurumunu,

b) Genel Müdür: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürünü,

c) Hukuk Müşavirliği: Kurum merkez teşkilatında hukuk hizmetlerini yürüten birimi,

d) I. Hukuk Müşaviri: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü 1.Hukuk Müşavirini,

e) Hukuk Müşaviri, Kadrolu Avukat: Avukatlık ruhsatına sahip, Kurumu yargı mercilerinde temsil yetkisini haiz memuru,

f) Sözleşmeli Avukat: Kurum taşra teşkilatında vekalet akdine dayanılarak çalıştırılan avukatı,

g) Vekalet Ücreti: Mahkemeler, hakemler veya icra daireleri tarafından Kurumumuz lehine Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen ücreti,

ifade eder.

Vekalet ücretlerinin bir hesapta toplanması

MADDE 4

(1) Kurum lehine hükmedilen vekalet ücretleri kural olarak; icra dairelerine veya Kurum hesaplarına ödenir.

(2) Genel müdürlük veya il müdürlükleri hesaplarında bulunan vekalet ücretleri, bu Yönergenin 5 inci maddesinde belirtilen işlemlerin yapılmasını müteakip Kurum merkez muhasebe birimi nezdinde açılan emanet hesaplarında toplanır.

Vekalet ücretlerine ilişkin yapılacak işlemler

MADDE 5

(1) Taşra kadrolu avukatlarınca tahsil edilen vekalet ücretleri;

a) Taşra kadrolu avukatları tarafından Kurum lehine tahsil edilen vekalet ücretleri %55, %40 ve %5 ayrımına tabi tutularak ekte yer alan kadrolu avukatlara ait vekalet ücreti veri tablosuna işlenir ve vekalet ücretinin tahsilini takip eden ayın ilk haftası içerisinde İl Müdürlüğüne ibraz edilir.(Ek-1)

b) İl Müdürlüğü hukuk servisi tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra veri tablosu İl Müdürlüğü muhasebe servisine iletilir.

c) İl Müdürlüğü muhasebe servisi tarafından veri tablosundaki ayrıma göre, tahsil edilen vekalet ücretlerinin,

%5’lik kısmı 333.18.01.04 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri-05 hesabına,

%95’lik kısmı 333.18.01.01 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri hesabına

alınarak Genel Müdürlüğe maledilir.

d) Genel Müdürlüğe maletme işlemi vekalet ücretinin tahsilini takip eden ayın ilk haftası içerisinde yapılır ve maletme bilgilerini içeren üst yazı, ekinde veri tablosu ile birlikte dağıtımlı olarak gereği için Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığına ve Hukuk Müşavirliğine gönderilir.

(2) Merkez kadrolu avukatları/hukuk müşavirlerince tahsil edilen vekalet ücretleri;

a) Merkez kadrolu avukatları/hukuk müşavirleri tarafından Kurum lehine tahsil edilen vekalet ücretleri %55, %40 ve %5 ayrımına tabi tutularak ekte yer alan kadrolu avukatlara ait vekalet ücreti veri tablosuna işlenir ve vekalet ücretinin tahsilini takip eden ayın ilk haftası içerisinde Hukuk Müşavirliği makamına ibraz edilir.(Ek-1)

b) Hukuk Müşavirliği tahakkuk memuru tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra veri tablosu üst yazı ile birlikte gereği için Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığına gönderilir.

c) Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından veri tablosundaki ayrıma göre, tahsil edilen vekalet ücretlerinin,

%5’lik kısmı 333.18.01.04 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri-05 hesabına,

%95’lik kısmı 333.18.01.01 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri hesabına

alınır.

(3) Sözleşmeli avukatlarca tahsil edilen vekalet ücretleri;

a) Sözleşmeli avukatlar tarafından Kurum lehine tahsil edilen vekalet ücretlerinin %70’i sözleşmeli avukata ödenir. %30’luk kısmın %5’i (%1,5) Kurum’a gelir kaydedilir. %30’luk kısmın %95’i (%28,5) ise Kurum kadrolu avukatlarına dağıtılmak üzere ilgili emanet hesaplarına alınır.

b) Sözleşmeli avukatlar tarafından Kurum lehine tahsil edilen vekalet ücretleri %70, %28,5 ve %1,5 ayrımına tabi tutularak ekte yer alan sözleşmeli avukatlara ait vekalet ücreti veri tablosuna işlenir ve bağlı bulunulan İl Müdürlüğüne ibraz edilir.(Ek-2)

c) İl Müdürlüğü muhasebe servisi tarafından tahsil edilen vekalet ücretleri,

Tahsil eden avukatın ad soyad ve TC. kimlik numarası belirtilerek %70’lik kısmı 333.18.02.02 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri -70 hesabına,

%1,5’lik kısmı 333.18.02.04 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri-1,5 hesabına,

%28,5’lik kısmı 333.18.01.01 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri hesabına

alınır.

d) Serbest meslek makbuzu ibrazı karşılığında İl Müdürlüğü tarafından kontroller yapılır ve tahsil edilen tutarın %70’lik kısmı 333.18.02.02 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri -70 hesaptan brüt tutar üzerinden gerekli yasal kesintiler yapıldıktan sonra ilgili avukata bağlı bulunulan İl Müdürlüğünce ödenir.

e) 333.18.01.01 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri - 28,5 hesabında bulunan %28,5’lik kısım ve 333.18.02.04 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri - 1,5 hesabında bulunan %1,5’lik kısım Genel Müdürlüğe tahsilini takip eden ayın ilk haftası içerisinde maledilir ve maletme bilgilerini içeren üst yazı ekinde veri tablosu dağıtımlı olarak gereği için Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığına ve Hukuk Müşavirliğine gönderilir.

Hukuk Müşavirliği ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yapılacak işlemler

MADDE 6

(1) Hukuk Müşavirliği, dağıtımın yapılacağı ağustos ve en geç vekalet ücretinin tahsili takip eden yılın ocak ayında tarafına iletilen veri tablolarını dikkate alarak, kadrolu avukat/hukuk müşavirinin ad soyad ve TC. Kimlik numarası ile %55 ya da %40’lık kısmın hangisinden vekalet ücreti alacağını belirtir liste yapar ve listeyi üst yazıyla birlikte gereği için Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına gönderir. Liste oluşturulurken fiili altı ay çalışma süresinin sağlanmış olma şartı ile ödeme yapılacak avukata/hukuk müşavirine ait varsa icra kesintisi ve nafaka talepleri göz önünde bulundurulur.

(2) Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği tarafından gönderilen listede gerekli kontrolleri yapar ve liste uyarınca;

a) 333.18.01.04-Dağıtılacak Vekalet Ücretleri-05 hesabında bulunan tutar ile 333.18.02.04-Dağıtılacak Vekalet Ücretleri-1,5 hesabında bulunan tutarı Kurumun ilgili gelir hesabına aktarır,

b) Gelire alma işleminden sonra 333.18.01.01 Dağıtılacak Vekalet Ücretleri hesabında bulunan tutardan ödenecek %55’lik kısmı, tahsil eden kadrolu avukat/hukuk müşavirinin ad soyad ve TC. kimlik numarası ile 333.18.01.02-Dağıtılacak Vekalet Ücretleri-55 hesabına alarak listede belirtilen ilgili avukata limit dahilinde öder,

c) Vekalet ücretinin dağıtımının yapılacağı yıl içerisinde; dava ve icra dosyası takip eden ancak %55’lik kısımdan limitini dolduramayan ile dava ve icra dosyası takip etmeyen avukat/hukuk müşavirine fiili altı ay çalışma süresinin sağlanmış olması şartıyla 333.18.01.01 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri hesabında bulunan tutardan ödenecek %40’lık kısmı kadrolu avukat/hukuk müşavirinin ad soyad ve TC. kimlik numarası ile 333.18.01.03 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri - 40 hesabına alarak listede belirtilen ilgili avukatlara limit dahilinde eşit olarak öder.

(3) Vekâlet ücretinin dağıtıldığı ağustos ayında vekalet ücretini limit dahilinde alamayan avukat/hukuk müşavirlerinden;

a) Dava ve icra dosyası takip eden avukat/hukuk müşavirine 333.18.01.01 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri hesabında bulunan tutardan ödenecek %55’lik kısım, kadrolu avukat/hukuk müşavirinin ad soyad ve TC. kimlik numarası ile 333.18.01.02 -Dağıtılacak Vekalet Ücretleri - 55 hesabına alınarak listede belirtilen ilgili avukata limit dahilinde,

b) Dava ve icra dosyası takip eden ancak %55’lik kısımdan limitini dolduramayan ile dava ve icra dosyası takip etmeyen avukat/hukuk müşavirine fiili altı ay çalışma süresinin sağlanmış olması şartıyla 333.18.01.01 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri hesabında bulunan tutardan ödenecek kısım ad soyad ve TC. kimlik numarası ile 333.18.01.05 -Limit Fazlası hesabına alınarak listede belirtilen ilgili avukata eşit olarak limit dahilinde

en geç vekalet ücretinin tahsili takip eden yılın ocak ayında ödenir.

(4) Bu Yönerge ve dayanak mevzuat hükümlerine göre vekalet ücreti ödenen ve limiti dolduramayan kadrolu avukat/hukuk müşavirine öncelikle ödemenin yapıldığı yıl 333.18.01.01 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri hesabında bulunan tutardan, üst limite ulaşılamaması halinde en eski tarihli vekalet ücretinden ödeme yapılır.

Vekalet ücreti ödenecekler

MADDE 7

(1) Kurumu adli ve idari yargıda, icra mercileri ve hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili kılınanlardan aylık ücret ve tazminatları 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 10 uncu maddesine göre ödenenler dışındaki hukuk müşaviri ve kadrolu avukatlara bu Yönerge kapsamında vekâlet ücreti ödenir.

(2) Kadrolu avukatlara/hukuk müşavirlerine limit dahilinde ödeme yapılacak olup, Kurum sözleşmeli avukatlarına sözleşme hükümleri kapsamında tahsil ettikleri vekalet ücretinin %70’lik kısmı limite tabi olmaksızın ödenir.

Vekalet ücreti ödeme zamanı

MADDE 8

(1) Vekalet ücretleri, merkez ve taşra kadrolu avukatları/hukuk müşavirlerine vekalet ücretinin dağıtıldığı yılda Genel Müdürlük tarafından, yalnızca ağustos ya da en geç vekalet ücretinin tahsili takip eden yılın ocak ayında ödenir.

(2) Vekalet ücretinin;

(a) Dağıtımının yapıldığı yılda fiili 6 ay (izinli ve raporlu geçirilen süreler fiili 6 aylık sürenin hesabında dikkate alınmaz) çalışma süresini dolduran merkez ve taşra kadrolu avukatları/hukuk müşavirlerinin vekalet ücretleri, her yılın ağustos ayında,

(b) Dağıtımının yapıldığı ağustos ayında henüz fiili 6 ay çalışma süresini dolduramayan ancak yıl içerisinde fiili 6 ay çalışma süresini dolduracak merkez ve taşra kadrolu avukatları/hukuk müşavirlerinin vekalet ücretleri ise en geç vekalet ücretinin tahsili takip eden yılın ocak ayında

ödenir.

(3) Yıl içerisinde takip ettikleri icra ve dava dosyaları dolayısıyla tahsil etmiş oldukları vekalet ücretlerinin %55’lik kısmı, Genel Müdürlük emanet hesabında biriken vekalet ücretlerinden tek seferde ağustos ya da en geç vekalet ücretinin tahsili takip eden yılın ocak ayında brüt tutar üzerinden gerekli yasal kesintiler yapıldıktan sonra ödenir.

(4) Bu madde kapsamı dışında merkez ve taşra kadrolu avukatları/hukuk müşavirleri tarafından vekalet ücreti talebinde bulunulamaz.

Ödenecek vekalet ücretinin limiti ve dağıtım şekli

MADDE 9

(1) Emanet hesabında toplanan vekalet ücretleri, vekalet ücretinin yıllık tutarı hukuk müşavirleri ve avukatlar için Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak aylık brüt tutarının oniki katını geçmemek üzere merkez ve taşra teşkilatında görev yapan avukatlar/hukuk müşavirlerine;

(a) Dava ve icra dosyası takip eden avukat/hukuk müşavirine vekalet ücretlerinin öncelikle %55’lik kısmı, kalanı ise vekalet ücretinin dağıtımının yapıldığı yıl içerisinde altı aydan fazla süreyle hukuk biriminde fiilen görev yapmış olma şartıyla %40’lık kısmı,

(b) Dava ve icra dosyası takip etmeyen avukat/hukuk müşavirine ise vekalet ücretinin dağıtımının yapıldığı yıl içerisinde altı aydan fazla süreyle hukuk biriminde fiilen görev yapmış olma şartıyla eşit bir şekilde %40’lık kısmı

ilgili hesaplardan dağıtılır.

(2) Dava/icra dosyasının birden fazla kadrolu avukat tarafından takip edilmesi halinde dosya safahati incelenir. Yapılan işlemler (dava/cevap dilekçeleri, duruşma, temyiz, keşif, haciz vs) tespit edilir. Dosyanın tüm işlemleri ilgili avukatların işlemlerine oranlanır ve bu oran vekalet ücretinin hangi avukata verileceğinin belirlenmesinde esas alınır. Ancak dosyada emeği olan avukatların emek ve mesaisinin göz önünde bulundurulmasında I. Hukuk Müşavirinin takdir hakkı saklıdır.

(3) %40’lık kısmın ödeneceği vekalet ücreti havuzunda ödemenin yapılacağı yıl yeterli vekalet ücreti bulunmaması halinde vekalet ücreti limitini doldurmayanlara limiti tamamlayacak kadar fark ödemeleri en eski tarihli yıla ait vekalet ücretlerinden yapılır.

Bütçeye gelir kaydedilmesi

MADDE 10

(1) Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı 333.18.01.01 - Dağıtılacak Vekalet Ücretleri emanet hesabında muhafaza edilen ve dağıtımı yapılmayan vekalet ücretleri, tahsilini takip eden üçüncü bütçe yılının sonunda Kuruma gelir kaydedilir.

Tereddütlerin giderilmesi

MADDE 11

(1) Bu Yönergenin uygulanmasına ilişkin tereddüt edilmesi halinde Maliye Bakanlığına görüş sorulur.

Geçiş hükümleri

MADDE 12

(1) Bu Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar vekalet ücreti emanet hesaplarında bulunan tutarlardan;

(a) 2015 ve 2016 yılı içinde Kurum muhasebe hesabında (hesaplarında) muhafaza edilen vekalet ücretleri,

(b) 2017 yılından itibaren ise 333.18.01.01- Dağıtılacak Vekalet Ücretleri hesabında muhafaza edilen ve dağıtımı yapılmayan vekalet ücretleri

tahsilini takip eden üçüncü bütçe yılının sonunda Kuruma gelir kaydedilir.

Yürürlük

MADDE 13

(1) Bu Yönerge onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14

(1) Bu Yönerge hükümlerini Genel Müdür yürütür.

Ek-1 Kadrolu Avukatlar- Vekalet Ücreti Veri Tablosu

Ek-2 Sözleşmeli Avukatlar- Vekalet Ücreti Veri Tablosu