Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır.

Amaç

MADDE 1

(1) Bu usul ve esasların amacı; Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yurtlarda barınmak isteyen öğrencilerin yurt başvurularının alınması ve değerlendirilmesi ile kayıt işlemlerine ilişkin usul ve esasları tespit etmektir.

Dayanak

MADDE 2

(1) Bu usul ve esaslar, Yurt Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili mevzuat hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Başvuru

MADDE 3

(1) Yurtlara başvuru usul ve esasları Bakanlık tarafından belirlenir:

A) İlk başvuru: Lisansüstü (Yüksek lisans, doktora) öğrencileri; normal öğrenim süresi içinde öğrenimlerini tamamlayamayan öğrenciler ve bir yükseköğretim programından mezun olup ikinci üniversitesini okuyan öğrenciler hariç olmak üzere;

a) ÖSYM tarafından yükseköğretim programına ilk defa yerleştirilen öğrenciler (mavi kartlı olup ÖSYM tarafından yerleştirilenler dahil),

b) Halen bir yükseköğretim programında öğrenim gören ara sınıf öğrencileri,

B) Ek başvuru:

a) ÖSYM tarafından ek kontenjanla bir yükseköğretim programına ilk defa yerleştirilen öğrenciler,

b) Özel yetenek sınavı ile yükseköğretim kurumlarına ilk defa yerleştirilen öğrenciler,

c) Lisansüstü (Yüksek lisans, doktora) öğrencileri,

ç) Yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler, yurt içi ve yurt dışı değişim programına katılan ve lisans tamamlama öğrencileri,

d) Normal öğrenim süresi içinde öğrenimlerini tamamlayamayan öğrenciler,

e) Bir yükseköğretim programından mezun olup ikinci üniversitesini okuyan öğrenciler, Bakanlık tarafından belirlenecek süre içerisinde e-Devlet Kapısı üzerinden başvuracaklardır.

(2) Boş yataklara yeniden başvuru alınmasına, sürelerinin belirlenmesine ve yedek listelerden kayıt yapılmasının sonlandırılmasına Bakanlık yetkilidir.

(3) Boş yataklar için yapılacak başvurunun, e-Devlet Kapısı üzerinden veya kurumsal internet sayfasından alınmasına Bakanlık yetkilidir.

Değerlendirme

MADDE 4

(1) Başvurular, “Yurt Başvurularının Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” doğrultusunda değerlendirilir. Değerlendirme sonucu oluşan puanlar, kontenjan türleri ve ayrılan boş yatak sayıları dikkate alınarak asil listeler belirlenir. Asil liste dışında kalan tüm öğrencilere ise yedek sırası verilir.

Yerleştirme

MADDE 5

(1) Öğretim dönemi başlangıcında aşağıdaki sıralamaya uygun olarak yurt bazında boş yatak sayıları belirlenir:

a) Gerçek ve tüzel kişilerle Bakanlık arasında yapılan protokollere göre yerleştirilecek öğrenciler.

b) Bakanlığın taraf olduğu uluslararası anlaşma ve protokollere göre yerleştirilecek öğrenciler.

c) Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca yükseköğrenim görmek üzere ülkemize getirilen burslu uluslararası öğrenciler.

ç) Taraf olunan uluslararası anlaşma ve protokollerle yükseköğrenim görmek üzere ülkemize gelen öğrencilerden Bakan tarafından yurtlarda barınması uygun görülenler.

d) Her öğretim yılında; Bakanlık hedef ve politikaları, doğal afet, sosyal olay, ekonomik kriz, kamu güvenliği, ekonomik ve sosyal durumda değişiklik, terör, şiddet, genel ahlak suçu mağduriyeti ve benzeri herhangi bir nedenle Bakanlık tarafından yurda yerleştirilmesi uygun görülen öğrenciler.

e) Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülen uluslararası değişim programlarından yararlanacak öğrenciler.

(2) Kalan boş yataklara yurt bazında yerleştirme aşağıdaki oranlara göre yapılır:

A) İlk yerleştirme işlemleri:

(1) Lisansüstü (Yüksek lisans, doktora) öğrencileri; normal öğrenim süresi içinde öğrenimlerini tamamlayamayan öğrenciler ve bir yükseköğretim programından mezun olup ikinci üniversitesini okuyan öğrenciler hariç olmak üzere;

a) % 92’sine Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yükseköğretim programına ilk defa yerleştirilen öğrenciler,

b) % 3’üne halen bir yükseköğretim programında öğrenim gören ara sınıf öğrencileri yerleştirilir.

B) Ek yerleştirme işlemleri:

(1) Kalan % 5’lik kısmın;

a) % 30’una ÖSYM tarafından ek kontenjanla bir yükseköğretim programına ilk defa yerleştirilen öğrenciler,

b) % 20’sine yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler,

c) % 20’sine özel yetenek sınavı ile yükseköğretim kurumlarına ilk defa yerleştirilen öğrenciler,

ç) % 10’una lisansüstü (Yüksek lisans, doktora) öğrencileri

d) % 10’una normal öğrenim süresi içinde öğrenimlerini tamamlayamayan öğrenciler,

e) % 10’una bir yükseköğretim programından mezun olup ikinci üniversitesini okuyan öğrenciler,

yukarıdaki oranlara göre yerleştirilir.

(3) %92 ÖSYM, %3 arasınıf dışında kalan; ÖSYM tarafından ek kontenjanla bir yükseköğretim programına ilk defa yerleştirilen öğrenciler, yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler, özel yetenek sınavı ile yükseköğretim kurumlarına ilk defa yerleştirilen öğrenciler, lisansüstü öğrenciler, normal öğrenim süresi içinde öğrenimlerini tamamlayamayan öğrenciler ve bir yükseköğretim programından mezun olup ikinci üniversitesini okuyan öğrenciler için ayrılan toplam %5’lik kontenjan dilimi (yatak kapasitesini azami kullanmak amacıyla) ilk yerleştirmede ÖSYM kontenjanına eklenerek kullanılır. Daha sonrasında ise boşalan yataklar üzerinden bahse konu kontenjan yüzdeleri ayrılır.

(4) Değerlendirme sonucunda yurtlarda barınmaya hak kazanan öğrencilere ait asil ve varsa yedek listeler hazırlanır. Asil listeden yurtlarda barınmaya hak kazanan öğrenciler, Bakanlık tarafından belirlenen sürede yurtlara kayıt yaptırır. Asil listeden kayıt yaptırmayan öğrencilerin yerine Bakanlık tarafından belirlenen sürelerde yedek listedeki sıralama dikkate alınarak yurtlara kayıt yapılır. Asil ve yedek listeler Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca denetimlere esas olmak üzere muhafaza edilir.

(5) Başvuru değerlendirme ve öğrenci yerleştirme işlemleri sistem üzerinden Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca yapılır.

Sonuçların duyurulması

MADDE 6

(1) Değerlendirme sonucunda aşağıdaki işlemler gerçekleştirilecektir:

a) Yurt yerleştirme sonuçları ve kayıt tarihleri e-Devlet Kapısı üzerinden duyurulacaktır. Öğrencilerin yurtlara yerleşmeleri halinde yurt müdürlüklerine teslim edecekleri belgelere ait bilgiler başvuru sonuçlarında yer alacaktır. Yurtta barınmaya hak kazanan öğrencilerin bankaya ücretlerini yatırmaları ve e-Devlet Kapısı üzerinden taahhütnamelerini onaylamaları gerekmektedir. e-Devlet Kapısı üzerinden taahhütnamesini onaylayamayan öğrencilerin taahhütnameleri yurt müdürlüklerince GSBNET sisteminden onaylanacaktır. Ayrıca öğrencilerden fiziki taahhütname alınmayacaktır.

b) Yurt Müdürlüğü tarafından, GSBNET sisteminden öğrencilerin özlük, durum ve öncelik bilgileri izlenecektir. Öğrencilere ait eksik bilgiler (öğrenciye ait IBAN, öğrenci ve velisine ait iletişim ve adres bilgileri, engelli öğrencilerin engel durum bilgileri ve benzeri) sistem üzerinden sık sık kontrol edilip tamamlanması ve bilgilerinde değişiklik olması halinde öğrencilerin yurt idaresini bilgilendirmeleri sağlanarak yurt müdürlükleri tarafından ivedilikle güncellenecektir.

c) Son başvuru tarihinden sonra hiçbir şekilde bilgi değişikliği, hata düzeltme ve benzeri işlem yapılmayacaktır. Ancak başvuru yapan öncelikli öğrencilerin, durumlarını başvuru tarihinden sonra belgelendirmeleri halinde imkânlar dahilinde yurda yerleştirilmeleri sağlanacaktır.

ç) Aynı öğretim dönemi içinde öğrencilerin farklı kontenjan türleri için birden fazla başvuru yapmaları halinde, başvuruları yükseköğretim programına kayıt yaptırdıkları sınav türüne göre değerlendirilir. Birden fazla başvuru yapmaları halinde son başvuruları değerlendirilir ve yapmış oldukları yanlış başvurular sistem tarafından iptal edilir.

Kayıt işlemleri

MADDE 7

(1) Asil ve yedek listeden yurda yerleşen öğrencilerin kayıt işlemleri aşağıdaki şekilde gerçekleştirilecektir:

a) Kayıt tarihleri ve süreleri Bakanlık tarafından belirlenecektir.

b) Kayıtlar e-Devlet Kapısı üzerinden yapılacaktır. Kayıt için yurda gelen öğrencilerden; 18 yaşından küçükler için Bakanlık internet sayfasından temin edilen ve doldurulan Veli/Vasi İzin Belgesi, istenecektir. Öğrencilerden gerekli olmadıkça fotoğraf istenmeyecek olup ayrıca tüm öğrencilere özel dosya zarfı açılmayarak sadece belge istenen öğrenciler için özel dosya zarfı açılacaktır.

c) Öğrencilerin öncelik ve diğer durumlarına ilişkin beyanları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından Bakanlık tarafından sorgulanacak olup doğrulanan bilgiler Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca denetimlere esas olmak üzere muhafaza edilecektir. Doğrulaması yapılamayan öğrencilerden GSBNET sisteminde belirtilen aşağıdaki belgeler istenecek olup söz konusu belgeler yurt müdürlüklerince muhafaza edilecektir;

1- Beyan edilen öncelik ve diğer durumlara ait belgeler,

2- Beyan edilen %40 ve üzerinde engelli olan ebeveynlere ait sağlık kurulu raporu.

ç) Gerçek ve tüzel kişilerle Bakanlık arasında yapılan protokollere göre yurtlara yerleştirilenlerin adli sicil sorgulaması, her yurt için temin edilen şifre ile Adalet Bakanlığı ile kurulan web servis üzerinden yapılacaktır. Sorgulamada adli sicil kaydı tespit edilen öğrencilere ait bilgiler, İl Müdürlüklerince Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bildirilerek öğrencilerin yurtta barınmalarına engel olup olmadığı hakkında görüş sorulacaktır.

01.06.2005 tarihli ve 25832 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5352 sayılı Adli Sicil Kanununun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası gereğince 18 yaşından küçüklerle ilgili adli sicil ve arşiv kayıtları ancak soruşturma ve kovuşturma kapsamında değerlendirilmek üzere Cumhuriyet Başsavcılıkları, hakim veya mahkemelerce istenebildiğinden, bu öğrencilerin 18 yaşını doldurmalarından sonra adli sicil sorgulama işlemleri web ortamında yurt müdürlükleri tarafından yapılacaktır.

d) Gerçek ve tüzel kişilerle Bakanlık arasında yapılan protokollere göre yurtlara yerleştirilen öğrencilerin aile ikamet bilgileri yurt müdürlükleri tarafından sorgulanacaktır.

e) Kayıt esnasında uluslararası öğrencilerin pasaportu kontrol edilerek fotokopisi alınacaktır. Bu öğrencilerin ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarından alacakları T.C. ikamet izni belgesini üç ay içerisinde teslim etmeleri istenecektir.

f) Verilen süre içerisinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt için başvuruda bulunmayan öğrenciler haklarını kaybedecektir. Ancak yangın, sel, deprem gibi tabi afetler, kaza veya hastalık, ikinci dereceye kadar akrabalarının vefatı ve diğer zorunlu haller sebebiyle kayıt yaptıramayan öğrenciler durumlarını belgelendirmeleri halinde boş yatak var ise kayıt yaptırabileceklerdir.

g) Öncelik seçimi ya da ebeveyn engel seçimi yapılırken öğrenciden kaynaklanan, durumunu değiştirmeyen hata var ise öğrencinin getirdiği belge kabul edilecektir. Örn: Anne ve babasını vefat etmiş olarak işaretleyen ancak şehit çocuğu belgesi getiren, ya da anne engel durumu işaretleyip babaya ait engel durumu belgesi getiren öğrencinin beyanı kabul edilecektir.

ğ) Öğrencinin yurda kaydı yapıldıktan sonra adresinde değişiklik olması halinde, yeni adresini yurt müdürlüğüne bildirmesi istenecektir.

GSBNET sisteminde yer alan Adli Sicil ve KPS modülünden adres bilgileri ve nüfus bilgileri sorgulanabilecektir.

h) Yurt müdürlükleri tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılacak yazışmalar veya internet ortamında yapılacak sorgulama neticesinde, Yurt Hizmetleri Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinde belirtilen hükümlere göre yurtlara girme şartını taşımadığı tespit edilen öğrencilerin, tespit tarihinden itibaren en geç 7 gün içerisinde yurtla ilişikleri kesilecektir.

Yurtlara yerleştirme

MADDE 8

(1) Yurda yerleştirme işlemlerinde aşağıdaki hususlara dikkat edilecektir:

a) Öğrencinin kullanımına verilen dolap ile yatak numarası aynı olacaktır.

b) İkinci öğretim öğrencileri ile gündüz eğitim gören öğrenciler imkanlar ölçüsünde ayrı blok, kat ve odalarda barındırılacaktır.

c) Uluslararası öğrencilerin ülkemiz öğrencileriyle birlikte aynı odada barındırılmalarına özen gösterilecektir.

ç) Kardeş olanlar ile engelli olması sebebiyle aynı araç gereçlerden faydalanacak öğrenciler istekleri halinde, aynı yurt, blok ve odada barındırılacaktır.

d) Yurtlarımızda barınan ve üniversiteler tarafından başka il ve ilçelerde eğitim almaları zorunlu tutulan öğrencilerin (Öğrenci Değişim Programı, İş Yeri Eğitimi Protokolü, Üniversite Senato Kararı, Özel Statülü Öğrenci olma durumu, uzun süreli staj ve benzeri) yurtlar arası nakilleri aile ikamet durumları göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Nakil işlemi yapılmadan önce söz konusu ilin Yurt Hizmetleri Birimi ile iletişime geçilerek teyit alınmasına müteakip nakil işlemi gerçekleştirilecektir.

Bu kapsamda değerlendirilecek öğrencilerden esas öğrenim gördükleri şehirdeki yurtlara dönecek olanların öncelikli olarak nakilleri yapılacaktır.

e) Yurtlara kesin kayıt yaptıran öğrencilerden yurt değiştirmek isteyenlerin nakil işlemleri Bakanlık tarafından belirlenen sürelerde yapılacaktır.

Diğer hususlar

MADDE 9

(1) Öğrencilerin öğrenim gördükleri öğretim kurumunun akademik takvimine göre yurtta barınmaya başlamaları esastır. Herhangi bir sebeple yurtta barınmaya başlamayan öğrencilerin yurt idaresinden izin talebinde bulunmaları gerekmektedir. İzin talebinde bulunmaya öğrencilerin akademik takvime göre yurtta barınmaya başlamaları gereken tarihten itibaren 15 gün içerisinde yurtta barınmaya başlamamaları halinde kayıtları yurt müdürlüğü tarafından silinecektir.

(2) Ücretsiz olarak yurda yerleşen ancak yanlış beyandan kaydı silinmesi gereken öğrencilerin akademik takvime göre yurtta barınmaya başlamaları gereken tarihler yurt ve il müdürlükleri tarafından titizlikle takip edilecektir. Yanlış beyandan dolayı kaydı silinmeden önce öğrencinin yurtta kayıtlı kaldığı gün sayısı kadar yatak ücreti tahakkuk ettirilmesi ile ilgili olarak Öğrenci Yurt İşlemleri ve Planlama Daire Başkanlığına bilgi verilmesi gerekmektedir. Öğrenci kendisine tahakkuk ettirilen borcu yatırmadığı takdirde kamu alacaklarına dair genel hükümler uygulanacaktır.

(3) Ücretsiz olarak yurda yerleşen ancak verilen süre içerisinde taahhüdünü imzalamayan öğrencilerin yatakları Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca yapılacak olan bir sonraki yerleştirme işlemi esnasında boşaltılacaktır. Bundan dolayı bu usul ve esasların 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki hususların yurt müdürlüklerince titizlikle takip edilmesi gerekmektedir (Anlaşmalı Yurt Kontenjanından yerleştirilen öğrenciler hariç).

(4) Başvuru esnasında brüt asgari ücret tutarının bir buçuk katı üzerinde bir maaşla çalıştığı tespit edilen öğrencilerin, başvuru tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumundan brüt asgari ücret tutarının bir buçuk katı ve altında bir maaşla çalıştığına ya da işten ayrıldığına dair belgeyi yurtta barınmaya başladığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde getirmemesi halinde yurttan kayıtları silinecektir.

(5) YÖS sınavı ile yükseköğretim programlarına kayıt olan öğrencilerin başvuruları sadece kendi imkanları ile gelen uluslararası öğrencilerin başvuruları ile alınır.

(6) Uluslararası öğrencilerin yurda yerleştirildikleri tarihten itibaren 15 gün içerisinde yurtta barınmaya başlamamaları halinde kayıtları yurt müdürlükleri tarafından silinecektir.

(7) Yurt Müdürlükleri tarafından, GSBNET sisteminde “Yurt Yönetim” sekmesinin altında bulunan “YÖKSİS Öğrenci Karşılaştırma” modülü ile “Sorgular” sekmesi altında bulunan “Öğrenci YÖK Kaydı Sorgulama” modülleri kullanılarak yurtta barınan öğrencilerin okul, bölüm, sınıf bilgilerinin ve öğrencilik durumlarının devam edip etmediğinin sık sık kontrolü yapılacaktır. YÖKSİS Öğrenci Karşılaştırma Modülünde yapılan kontrol sonucunda;

a) Öğrenim bilgileri doğrulanan (✔) öğrenciler ile ilgili herhangi bir işlem yapılmayacak,

b) Birden fazla öğrenim bilgisi bulunan öğrencilerin en az bir öğrenim bilgisinin doğrulanması (✔, X) durumunda da herhangi bir işlem yapılmayacak,

c) Öğrenim bilgileri uyuşmayan (X) öğrencilerin “Öğrenci Detay” sayfasında bulunan “YÖK’ten Öğrenci Güncelle” butonu kullanılarak bilgileri güncellenecek,

ç) “YÖKSİS'ten öğrenci öğrenim bilgisi doğrulanamadı” uyarısı gelen öğrenciler ise üniversitelerin öğrenci işlerine yönlendirilerek okul bilgilerinin güncellenmesi sağlanacak, bu işlemler için öğrencilere akademik takvim göz önünde bulundurularak makul bir süre tanınacak olup uyuşmazlık durumunda öğrenciden güncel bir öğrenci belgesi istenecektir. Belge ile de aktif öğrenci olduğunu ispat edemeyen öğrencilerin kayıtları silinir. En fazla bir dönem sonrasına kadar öğrencilik durumu yeniden aktif hale gelen öğrencilerin yurtta boş yer bulunması halinde havuzdan çekilmek suretiyle kayıtları yapılır.

d) Bir dönem dersini verip diğer dönem dersini veremeyen ve pasif olarak gözüken zorunlu olarak üst sınıfa geçemeyip dersini verdiği döneme zorunlu olarak ders kaydı yaptıramayan (Örn: Tıp fakültesi öğrencileri) öğrencilerin kayıtları silinerek ders kaydı yaptırabildikleri zaman yurda öncelikli olarak yerleştirilecektir.

(8) Özel veya engel durumunu “Depremzede Öğrenci (06.02.2023 tarihli Kahramanmaraş Depremi)” seçen öğrencilerden;

(a) Bekar ise anne, baba veya kardeş; evli ise eş veya çocuğu deprem nedeniyle vefat eden öğrenciler,

(b) Bekar ise kendi, anne veya baba; evli ise kendi veya eşinin oturduğu yer orta hasar ve üstü veya ağır hasar ve üstü olarak tespit edilen öğrenciler,

(c) Hali hazırda yurtlarda kayıtlı bulunan (a) ve (b) bentlerine haiz olan öğrenciler ile taşınma destek ödemesi alanlar,

depremzede olarak kabul edilerek öncelikli ve yurt ücreti ile güvence bedeli ödemeden yurtlarımızda barındırılacaktır.

Ayrıca bu öğrencilere Yurt Hizmetleri Yönetmeliğinin 6 ncı Maddesinin Birinci Fıkrasının (b) bendi; “Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu veya programının, ailesinin ikamet ettiği il veya ilçe sınırları dışında bulunması.” ile 17 nci Maddesinin Birinci Fıkrası; “Öğrenciler yurtlarda, normal öğrenim süresi kadar barındırılır.” ve aynı maddenin dokuzuncu fıkrası; “Normal öğrenim süresinde öğrenimlerini tamamlayamayan öğrencilerin yurt kayıtları silinir tekrar başvuru yapmaları ve yurt hakkı kazanmaları halinde bir öğretim yılı daha yurtlarda barınma imkanı sağlanır.” hükümleri uygulanmaz.

(9) Devlet Koruması önceliğinden yurda yerleşen öğrencilerin korumalarının devam edip etmediği yurt müdürlüklerince takip edilecektir. Yurtta barınırken Devlet koruması sona eren öğrencilerin ücretli olarak barınmaya devam etmesi için gerekli işlemler yapılacaktır.

(10) Şehit eşi, şehit çocuğu, çocuğu bulunmayan şehidin bekar kardeşi, gazi, gazi çocuğu olduğunu beyan eden öğrencilerin beyanları Bakanlık tarafından ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından sorgulanacaktır. Beyanları doğrulanamayan öğrencilerden alınacak belgeler aşağıdaki kanun maddeleri kapsamında değerlendirilecektir:

a) 667 sayılı KHK kapsamında bulunanlar.

b) 675 sayılı KHK kapsamında bulunanlar.

c) 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlananlar.

ç) 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlananlar,

d) 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık bağlananlar,

e) 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlananlar,

f) 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi ve mülga 45 inci maddesi gereğince Vazife Malullüğü aylığı bağlananlar, mülga 64 üncü maddesi uyarınca Harp Malullüğü aylığı bağlananlar,

g) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 47 inci maddesi gereğince aylık bağlananlar.

Yukarıda belirtilen belgeler, yurt başvurusu sırasında önceliği doğrulanamayan öğrencilerden yurt müdürlüğünce istenecek belgeler olup belirtilen kanunlar kapsamında hayatını kaybedenler ile malul ve engelli hale gelenlerden vazife malulü aylığı bağlanan hak sahipleri ve çocukları, yerleştirildiği yurt müdürlüğüne Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınan Seyahat Kartını veya Sosyal Güvenlik Kurumundan ilgili kanun maddelerine göre aylık bağlandığını gösterir belgeyi ibraz edeceklerdir. Bu belgeler dışında hiçbir belge kabul edilmeyecektir.

(11) Başvuru sırasında ilgili kamu kurum ya da kuruluşlarından beyanları doğrulanan öğrencilerden herhangi bir belge istenmeyecektir. Beyanları doğrulanamayan öğrencilerin ise kayıt esnasında teslim etmeleri gereken belgeler GSBNET sisteminde gösterilecek olup engel raporu için bir ay, diğer belgelerin teslimi için 7 gün süre verilecektir. Öncelik belgesi (%40 engel, şehit, gazi belgeleri ve benzeri.) veya %40 ve üzerinde engelli olan ebeveynlere ait tam teşekküllü devlet hastanesinden alınan geçerli sağlık kurulu raporunu süresi içerisinde sunamayan öğrencilerin kaydı silinecektir.

18 yaşından küçük öğrencilerin getirecekleri Sağlık Kurulu raporlarında %40 ve üzeri engel oranı belirtilen ya da “Hafif Düzeyde Özel Gereksinimi Vardır, Orta Düzeyde Özel Gereksinimi Vardır, İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Vardır, Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Vardır, Belirgin Özel Gereksinimi Vardır ve Özel Koşul Gereksinimi Vardır” ifadesi olan raporlar da kabul edilecektir.

(12) Öğrencilerin beyanları ile ilgili evraklar yurt müdürlüklerince zamanında ve eksiksiz olarak kontrol edilecektir. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında öğrencilerin GSBNET’te yer alan kişisel bilgileri dosyalanmayacaktır.

(13) 18 yaşından küçük öğrencilerin kayıt silme talepleri öğrencinin velisinin izni alınarak gerçekleştirilecektir.

(14) İstanbul ilinde asıl ve yedek listeler bittikten sonra yurt için başvuracak öğrencilerden İstanbul ili Avrupa yakasında ikamet edenlerin Anadolu yakasındaki yurtlara, Anadolu yakasında ikamet edenlerin ise Avrupa yakasındaki yurtlara kaydı yapılabilecektir.

(15) Yurtlarımızda barınan veya barınacak öğrenciler tarafından anne ve babasının her ikisinin ölüm veya gaiplik kararlarının mahkemelerce yahut resmi makamlarca verilmiş belgelerle ispat edilmesi halinde yirmi beş yaşını geçmemiş olan bekar öğrenciler yurt ücreti ve güvence bedeli alınmadan barındırılacaktır.

(16) Veliler tarafından talep edilmesi halinde; ilk kayıt sırasında yurdun odaları, sosyal tesisleri ve benzeri bölümleri tanıtım amaçlı gezdirilebilecek ve yurt hizmetleri hakkında bilgi verilecektir.

Yürürlükten kaldırma

MADDE 10

(1) Bu usul ve esaslar ile 13.08.2024 tarih ve 95611538-110.02.02/37 sayılı Bakanlık Oluru ile kabul edilen Yurtlara Başvuru, Değerlendirme, Yerleştirme, Kabul, Kayıt, Usul ve Esasları yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 11

(1) Bu usul ve esaslar Bakan tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.