Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır.

E-72919021-010.07-128

Konu: Zorunlu Karşılıklar Uygulama Talimatında Değişiklik Hk.

İlgi: a) 4.01.2025 tarih ve 32 sayılı yazımız.

b) 11.01.2025 tarihli ve 80 sayılı yazımız.

İlgi'de kayıtlı yazılarımız ile kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında yapılan değişiklikler ile ilgili olarak bankalardan gelen sorulara yönelik aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

• 3/1/2025 tarihi itibarıyla muafiyet süresi sona eren deprem bölgesine kullandırılan kredilerin kapsamı daraltılarak talimatta yer alan istisna krediler arasına eklenmişti. Bu kapsamda;

- Deprem bölgesinde yerleşik kişilere kullandırılan tüketici kredileri (ihtiyaç ve taşıt) mevcut muafiyet kapsamında yer almamaktadır.

- Muafiyet kapsamı dışına çıkarılan krediler, kredi büyümesi hesaplamasında ilgili olduğu kredinin türüne göre baz dönem stok bakiyesine eklenebilecektir.

- Deprem bölgesinde 6/2/2023 tarihi itibarıyla yerleşik olma şartı aranmamakla birlikte, 17/1/2025 tarihinden (dahil) geçerli olmak üzere deprem bölgesinde yerleşikliğin "ticaret siciline kayıtlı olunan yer veya işyeri adresi" ile tespit edilmesine karar verilmiştir.

- Önceden olduğu gibi, deprem bölgesine kullandırılan kredilere ilişkin hususların tespitindeki tüm sorumluluk bankaya ait olup ihtiyaç duyulan bilgi ve belgelerin ilgili işletmeden istenmesi esastır.

• 31/1/2025 hesaplama döneminden itibaren KOBİ tanımına giren işletmelere kullandırılan krediler için yüzde 2,5 oranında büyüme sınırı getirilmişti. Bu kapsamda;

- KOBİ tanımına giren işletmelere kullandırılan krediler için"Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği" hükümleri çerçevesinde değerlendirme yapılması, KOBİ vasfına sahip olduğu değerlendirilen işletmelerin KOSGEB nezdinde bulunan KOBİ veri tabanlarında da yer alması gerekmektedir. Söz konusu şartlar, kredi kullandırılacak KOBİ ile aynı risk grubunda yer alan tüm işletmeler için de aranmaktadır.

- Sadece 31/1/2025 hesaplama dönemi bildirimlerinde, KOBİ Yönetmeliği uyarınca KOBİ vasfına sahip işletmelere kullandırılan krediler (aynı risk grubunda yer alan tüm işletmelerin de aynı Yönetmelik kapsamında KOBİ vasfına sahip olması koşuluyla)KOSGEB veri tabanı kaydı aranmaksızın baz dönem stok bakiyesine eklenebilecektir.

- Ancak yeni açılan veya yenilenen krediler için KOSGEB veri tabanına kayıt olunması şartı aranmaya devam edilecektir.

• Türk lirası cinsinden kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasından istisna tutulan "Uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan sürdürülebilirlik kapsamında KOBİ'lere kullandırılan krediler" için "KOSGEB nezdinde bulunan KOBİ veri tabanlarında yer alma" şartı aranmamakta ve uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşları ile yapılan sözleşmeler çerçevesinde hareket edilmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede Zorunlu Karşılıklar Uygulama Talimatı'nın değişen sayfası ekte yer almaktadır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederiz.