Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 4)

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç

MADDE 1

Bu Yönetmeliğin amacı;

a) İstanbul Altın Borsasının kanun, kararname, tebliğ ve yönetmeliklerle kendisine verilen görevleri daha kısa zamanda ve kolaylıkla yerine getirmesini,

b) İstanbul Altın Borsasının birimleri arasında koordinasyonun sağlanmasını, işbirliği olanaklarının artmasını,

c) İstanbul Altın Borsasına verilmiş bulunan görevlerin çeşitli yönetim kademeleri arasında bölünüşünün ve bu görevlerin yerine getirilmesinde ilgililerin yetki ve sorumluluklarının belirgin hale gelmesini, verilmiş olan yetkilerin kullanılmasını ve yetkilerin kullanılmasında karşılaşılabilecek tereddütlerin giderilmesini,

d) İstanbul Altın Borsasının organizasyonunu, çeşitli hizmet birimlerinin görev ve yetki alanlarını, Borsa personelinin yetki, görev ve sorumluluklarını,

düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

Bu Yönetmelik ile İstanbul Altın Borsasının görev, yetki ve sorumlulukları, iç teşkilatı, yönetim ve çalışma kural ve yöntemleri düzenlenmiştir.

Borsanın teşkilat şeması bu Yönetmeliğe eklidir.

Dayanak

MADDE 3

Bu Yönetmelik, 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 29/4/1992 tarihli ve 3794 sayılı Kanun ile değişik 40/A maddesi hükmüne dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

Bu Yönetmelikte geçen;

Borsa : İstanbul Altın Borsasını,

Başkan : İstanbul Altın Borsası Başkanını,

Yönetim Kurulu : İstanbul Altın Borsası Yönetim Kurulunu,

Genel Kurul : İstanbul Altın Borsası Genel Kurulunu,

SPK : Sermaye Piyasası Kurulunu,

Genel Yönetmelik: 3/4/1993 tarihli ve 21541 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kıymetli Madenler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Genel Yönetmeliğini,

İAB Yönetmeliği: 30/6/1999 tarihli ve 23741 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Altın Borsası Yönetmeliğini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

İstanbul Altın Borsasına İlişkin Genel Hükümler

Borsanın kuruluş amacı

MADDE 5

Borsa, kıymetli madenlerin ve kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçlarının; açık, düzenli, serbest rekabet şartları ile güven ve istikrar içinde alınıp satılmasını sağlamak, fiyatları tespit ve ilan etmek, yönetmeliklerle verilen diğer işleri yapmak amacıyla kurulmuştur.

Borsanın hukuki yapısı

MADDE 6

Borsa, 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 29/4/1992 tarihli ve 3794 sayılı Kanun ile değişik 40/A maddesi çerçevesinde, Genel Yönetmelik ve İAB Yönetmeliği ile öngörülen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuş, yetkilerini kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak kullanan, Sermaye Piyasası Kurulunun gözetim ve denetimine tabi olan kamu tüzel kişiliğini haiz bir kurumdur.

Borsanın görev ve yetkileri

MADDE 7

Borsanın görev ve yetkileri; İAB Yönetmeliğinin 3’üncü maddesinde belirtildiği üzere;

a) Borsada Hazine Müsteşarlığı tarafından tanımlanan ve standartları belirlenen kıymetli madenlerin işlem göreceği kıymetli maden piyasalarını oluşturmak,

b) Teşekkül ettirilecek piyasalarla ilgili hukuki düzenlemeleri ve organizasyonu yapmak,

c) Borsada yapılan alım, satım işlemlerinin güven ve istikrar içinde serbest rekabet şartları altında kolayca ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak, bu kuralların dışına çıkan Borsa üyelerine İAB Yönetmeliğinde belirtilen müeyyideleri uygulamak,

d) Borsada, olağan dışı menfi gelişmelerin meydana gelmesi halinde, mevzuatın verdiği yetkiler içinde gerekli önlemleri almak,

e) Kıymetli madenlere dayalı ve bunların ödünç verilmesini konu alan sermaye piyasası araçlarının işlem göreceği piyasaları oluşturmak,

f) Sermaye Piyasası Kurulu ve Hazine Müsteşarlığı tarafından tevdi edilen görevleri yapmaktır.

Diğer kuruluşlarla işbirliği

MADDE 8

Borsa, görevlerinin yerine getirilmesinde Bakanlıklardan, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan, Hazine Müşteşarlığı’ndan, T.C. Merkez Bankasından, ilgili resmi ve özel kuruluşlar ile kişilerden görüş, bilgi ve yardım isteyebilir. Borsa, kanunen başka merciler tarafından takibi ve sonuçlandırılması gereken hususları ilgili mercilere intikal ettirir.

Borsanın organları ve teşkilatı

MADDE 9

Borsanın organları; Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Borsa Başkanından oluşur.

Borsa Genel Kurulu, Borsa üyelerinden meydana gelir ve Borsanın üst karar organıdır.

Yönetim Kurulu, Genel Yönetmeliğin 18 inci maddesine göre atanan Borsa Başkanı ile aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesindeki esaslara göre seçilen 4 üyeden oluşan karar organıdır. Borsa Başkanı, Yönetim Kurulunun ve yürütme teşkilatının başıdır.

Borsanın idari yapısı Başkan ve Başkanlık Teşkilatından oluşur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Genel Kurulun Görev, Yetki ve Çalışma Esasları

Genel kurul

MADDE 10

Genel Kurulun görev ve yetkileri, daveti ve gündemi, toplantı usulü, nisapları ve kararları hususlarında Genel Yönetmelik uygulanır.

Davet ve gündem

MADDE 11

Genel Kurul; her yılın ilk üç ayı içinde Yönetim Kurulunun belirleyeceği bir tarihte olağan olarak toplanır. Genel Kurul gerekli hallerde, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulunun daveti veya gereğinde SPK’nın daveti üzerine olağanüstü olarak da toplanır.

Genel Kurulun gündemi, Yönetim Kurulunca hazırlanarak ilan edilir. Gündem ve davet mektubu Genel Kurul üyelerine ve bu Yönetmelikte oy hakkı olmaksızın toplantıya katılması öngörülenlere, toplantı tarihinden en az 15 gün önce taahhütlü olarak gönderilir.

Toplantı usulü

MADDE 12

Genel Kurul toplantısı, Borsa Başkanı tarafından açılır. Başkanlık divanına, Genel Kurulca bir başkan ile 2 katip üye seçilir. Toplantı, divan başkanı tarafından, gündem çerçevesinde yönetilir.

Üyeler, oylarını bizzat veya vekilleri aracılığı ile kullanabilirler. Genel Kurulda bir kişi birden fazla üyeyi temsil edemez.

Oy sayımı ve tasnifi başkanlık divanınca yapılır. Divan gerekli gördüğü takdirde oy tasnifi için bir kurul oluşturabilir.

Toplantıya katılan üyelerin veya vekillerinin, ad ve soyadları ile temsil ettikleri üyenin, unvan ve adresini gösteren ve Genel Kurul başkanı tarafından imza edilen bir cetvel düzenlenerek ilk oyların toplanmasından önce, hazır bulunanların görebilecekleri bir yere asılır. Bu cetvel, toplantıya davete ait diğer belgelerle birlikte Genel Kurul tutanağına eklenir.

SPK temsilcisi oy hakkı olmaksızın Genel Kurula katılabilir.

Nisaplar

MADDE 13

Genel Kurul, üye tam sayısının yarısından fazlasının katılması ile toplanır. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanamadığı takdirde, genel kurul, usulünce tekrar toplantıya davet olunur. İkinci toplantıda, en az üye tam sayısının dörtte birinin hazır bulunması zorunludur.

Gündem sırasının değiştirilmesi, katılanların salt çoğunluğu ile mümkündür. Gündeme yeni hususların ilave edilebilmesi için üye tam sayısının üçte ikisinin oyu gerekir.

Genel Kurulda üyelerin sahip oldukları oy miktarı, son üç yılda borsadaki pazar ve piyasalarda yaptıkları işlem hacminin parasal tutarının, işlem yaptıkları toplam iş gününe bölünmesi suretiyle bulunan ortalamaya göre hesaplanır. En yüksek ortalamaya sahip üyeden başlanarak, azalan ortalama esasına göre sıralama yapılır. Genel Kurulda ilk on üyenin her birinin on oy, on birinci sıradan yirminci sıraya kadar olan üyelerin her birinin yedi oy, yirmi birinci sıradan otuzuncu sıraya kadar olan üyelerin her birinin beş oy, otuz birinci sıradan kırkıncı sıraya kadar olan üyelerin her birinin üç oy, kırk birinci sıradan sonraki üyelerin her birinin bir oy hakkı vardır.

Üyelerin oy ağırlığı, Genel Kurul toplantısından önceki otuzuncu gün itibariyle Borsa Başkanlığınca hesaplanır ve toplantıdan en az yirmi gün önce Borsa Bülteninde ilan edilir. Borsada işlem yapmaya başladığı süre üç yıldan daha kısa olan üyelerin, oy ağırlığı mevcut işlem yaptıkları süre itibariyle hesaplanır. Üyeler, olağanüstü Genel Kurul toplantılarında, bir önceki olağan Genel Kurul toplantısında sahip oldukları kadar oy kullanırlar.

Kararlar mevcut oyların çoğunluğu ile alınır. Oylar, esas itibariyle el kaldırma suretiyle verilir. Ancak katılanların kararına göre, yazılı ya da gizli oya başvurulabilir.

Kararlar

MADDE 14

Genel Kurulda verilen kararlar, yapılan seçimlerin sonuçları ve üyelerin beyanları bir tutanağa geçirilir. Borsa başkanlığı bu tutanağın düzenlenmesi için başkanlık divanına yardımcı olur.

Genel Kurul tutanakları, başkanlık divanı tarafından imzalandıktan sonra, izleyen ilk iş günü SPK'ya gönderilir.

Genel Kurul kararları, SPK'ya tebliğinden itibaren 15 gün sonra yürürlüğe girer. SPK, kendisine sunulan Genel Kurul kararında herhangi bir aykırılık tespit ettiği takdirde, bu süre içinde, Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır ve gerekçelerini de bu çağrıda bildirir.

Borsa Genel Kurulu kararlarına karşı, yürürlüğe girmesinden itibaren idari yargı yoluna başvurulabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yönetim Kurulunun Görev, Yetki ve Çalışma Esasları

Yönetim kurulu

MADDE 15

Yönetim Kurulunun yapısı ve üyelerinin seçimi, görev ve yetkileri hususlarında Genel Yönetmelik uygulanır.

Yönetim kurulunun görev ve yetkileri

MADDE 16

Yönetim Kurulunun başlıca görev ve yetkileri şunlardır:

a) Borsaya ilişkin her türlü iç mevzuatı hazırlamak,

b) Kıymetli madenlerin, borsada işlem görme esaslarını belirlemek,

c) Borsa işlerinin mevzuata ve kurallara uygun olarak düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,

d) Genel Kurulca kurulanlar dışında yönetmeliklerle belirlenmiş veya ihtiyaç duyulabilecek komiteleri kurarak üyelerini seçmek ve çalışma esaslarını düzenlemek,

e) Borsa işlemlerinde çıkabilecek uyuşmazlıkları inceleyerek sonuçlandırmak,

f) Borsa bültenini çıkarmak, Borsa tarafından açıklanması gereken bilgilerin ve borsada teşekkül eden fiyatların muntazam olarak yayınlanmasını sağlamak,

g) Borsa işlemleriyle ilgili istatistikler düzenleyerek yayımlamak,

h) Borsanın bütçesini hazırlayıp Genel Kurula sunmak,

ı) Borsanın kadrosunu ve kesin hesabını hazırlayarak Genel Kurula sunmak,

j) Borsa gelirlerinin tahsilini ve giderlerinin yapılmasını sağlamak,

k) Borsa adına imzaya yetkili olanları ve yetki sınırlarını belirlemek,

l) Her türlü personel atamalarını yapmak ve bu atama yetkisini, gerektiğinde borsa başkanına devretmek,

m) Mevzuatla verilen sair görevleri yerine getirmek.

Yönetim Kurulu, yürürlükteki mevzuata göre yetki alanına giren konularda tam yetkilidir. Bu yetkiler Genel Kurul tarafından kısıtlanamaz.

Yönetim kurulu üyelerinin görev ve yetkileri

MADDE 17

Yönetim Kurulu üyelerinin başlıca görev ve yetkileri şunlardır:

a) Yönetim Kurulu üyeleri aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler:

1) Yönetim Kurulu toplantılarına katılmak, gündem konuları hakkında görüş bildirmek ve karar oluşturmak,

2) Yönetim Kurulunca verilen görevleri yerine getirmek,

3) Yönetim Kurulu çalışmalarının uyumlu, verimli ve düzenli yürütülmesini sağlamak konusunda Yönetim Kurulu Başkanına yardımcı olmak.

b) Yönetim Kurulu üyeleri;

1) Borsa işleri hakkındaki görüş, düşünce ve önerilerini Borsa Başkanlığına bildirirler.

2) Yönetim Kurulu kararı alınmasına gerekli görülen konuların görüşülmesi ve karara bağlanması veya Yönetim Kurulunca verilen kararların uygulanması ile ilgili olarak Başkanlığa öneri getirirler.

Yönetim kurulu üyelerinin hizmet birimleri ile ilişkileri

MADDE 18

Yönetim Kurulu üyelerinin Borsa Teşkilatının ana ve yardımcı hizmet birimleri ile ilişkileri yalnızca Başkanlık aracılığı ile sağlanır.

Gündem ve toplantılar

MADDE 19

Borsa Başkanı tarafından belirlenen gündem ve toplantı günü ile saati Özel Kalem ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından üyelere bir davet yazısı ile bildirilir. Başkanın teklifi ve üyelerin kararı ile toplantı gündeminde değişiklik veya ilaveler yapılabilir. Gündem dışı olarak üyeler tarafından yapılacak önerilerin aynı toplantıda görüşülmesi toplantıya katılanların oy birliği ile olur.

Toplantı ve karar nisabı

MADDE 20

Borsa Yönetim Kurulu, Borsa başkanının daveti üzerine ayda en az bir defa başkan dahil en az dört üyenin hazır bulunması ile toplanır. Denetçiler, oy sahibi olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilirler.

Kararlar, katılan üye sayısının çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın katıldığı görüş kabul edilmiş sayılır.

Yönetim Kurulu üyeleri kendileri veya temsilcisi oldukları şirketler hakkında alınacak kararlara iştirak edemezler. Ayrıca, Yönetim Kurulu üyeleri, alınacak kararlarda taraf olan kimselerle son iki yılda istihdam, sermaye veya ticari anlamda bir ilişki kurmuş olmaları ya da aralarında eş dahil üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlık bulunması durumunda, bu hususu gerekçeleri ile birlikte Yönetim Kuruluna bildirmek ve toplantı tutanağına işlenmesini sağlamakla yükümlüdürler.

Kararlar

MADDE 21

Toplantıda alınan kararlar, ilgili önergelerin toplantıya katılan Yönetim Kurulu üyeleri tarafından imzalanması ile uygulamaya konulur ve en geç bir ay içinde karar defterine yazılıp Başkan ve toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanır.

Karara aykırı görüşte olan üye, farklı görüşlerinin gerekçelerini kararda belirtmek zorundadır.

Yönetim Kurulunun kararları, aralarında açık bırakılmamak ve satır aralıklarında çıkıntı olmamak kaydıyla, noterden onaylanmış birbirini izleyen sayfa numaralı ciltli bir deftere, metnin sağlığından hiçbir şekilde şüpheyi gerektirmeyecek bir biçimde tarih ve numara sırasıyla yazılır.

Karar defterine her toplantıya ait kararların yazılmasında aşağıdaki hususlar gözetilir:

a) Toplantıya katılanların adları,

b) Gündem sırasına göre konu ile ilgili öneri yazısı veya önerge,

c) Karar metni,

d) Var ise ayrı görüş açıklaması.

Kararın her sayfası Başkan ve üyeler tarafından paraf edilir. Kararın son sayfası Başkan ve üyelerin adları yazılarak toplantıya katılanlar tarafından imzalanır.

Kararların uygulanması

MADDE 22

Yönetim Kurulu kararları ilgili hizmet birimlerine duyurulur ve Başkan tarafından gerekli talimatların verilmesi ile ilgili hizmet birimleri tarafından uygulanır. Gerekli görülen hallerde Başkan, Başkan Yardımcılarını da kararların uygulanması için görevlendirebilir.

Karar Defteri, karar örnekleri ve Yönetim Kurulu kararının alınmasına dayanak teşkil eden belgeler Borsa Başkanlığı nezdinde saklanır. Karar örneklerinin aslına uygunluğu Borsa Başkanı tarafından onaylanır.

Görüşmelerin gizliliği ve toplantıya katılabilecek olanlar

MADDE 23

Yönetim Kurulunun toplantıları gizlidir. Yönetim Kurulunca belirli bir konuda görüşlerini bildirmeleri yada belli dosyaların raportörlüğünü yapmaları istenen Borsa Teşkilatı mensupları kişi veya kişiler de ilgili oldukları konuların görüşüldüğü Yönetim Kurulu toplantılarına davet edilebilirler.

Ancak Yönetim Kurulu kararları toplantıya dışarıdan katılanların yanında alınmaz.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Denetim Kurulunun Seçimi, Görev ve Yetkileri

Denetim kurulu

MADDE 24

Denetim Kurulunun yapısı ve üyelerinin seçimi, görev ve yetkileri hususlarında Genel Yönetmelik uygulanır.

Görev ve yetkileri

MADDE 25

Denetçiler, Borsanın hesap ve işlemlerini, kanun, kararname, tebliğ ve Genel kurul kararları çerçevesinde denetlemekle görevli ve yükümlüdürler.

Denetçiler yönetime müdahale edemez; görüşlerini yazılı olarak Borsa Başkanlığına bildirir. Bu raporlardaki işlemlerle ilgili hususlarda yönetim kurulu gerekli tedbirleri alır.

Borsa başkanlığı, denetçilerin talep edeceği bütün bilgi ve belgeleri vermekle yükümlüdür.

Denetçiler, her yıl sonunda borsanın işlem ve hesapları hakkında hazırlayacakları raporu Genel kurula sunarlar. Denetçiler, gerekli gördükleri takdirde ara raporlar hazırlayıp görüşlerini ilgili mercilere duyururlar.

Denetçiler oy sahibi olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilirler.

ALTINCI BÖLÜM

Komiteler Teşekkülü ve Görevleri

Uyuşmazlık komitesi ve görevleri

MADDE 26

Borsada bir başkan ve iki üyeden oluşacak bir Uyuşmazlık Komitesi kurulur.

Uyuşmazlık Komitesi, Borsa üyeleri adına olağan Genel Kurulda gösterilecek Hukuk veya İktisadi ve İdari Bilimler alanlarında yüksek öğrenim görmüş, Borsa işlemleri konusunda uzman niteliğini taşıyan adaylar arasından ikişer yıl için Yönetim Kurulunca seçilecek bir başkan ve iki üyeden meydana gelir. Yönetim Kurulunca sıra belirtilerek ayrıca en çok üç yedek üye tayin edilir.

Uyuşmazlık Komitesi Borsa işlemlerine ilişkin olarak, üyeler ve üyelerle müşterileri arasında çıkan uyuşmazlıkların idari yoldan çözümü için Borsa Yönetim Kuruluna yardımcı olur.

Komite Yönetim Kurulu adına her türlü incelemeyi yapmaya, tarafları ve tanıkları dinlemeye, Borsa Başkanlığından bilirkişi tayini istemeye yetkili olup, gerekli incelemeyi tamamladıktan sonra, uyuşmazlık konusundaki görüşünü, dayanağını teşkil eden belgelerle birlikte yazılı olarak Borsa Başkanlığına sunar.

Komite görevlerini kurul halinde yerine getirir. Komitenin yönetiminde ve üyeler arasındaki iş bölümünde Komite Başkanı yetkili ve sorumludur.

Borsanın Hukuk İşleri Müdürlüğü Komitenin raportörlüğünü yapar.

Komite en az iki üyenin hazır bulunması ile toplanır ve Komite görüşü için en az iki üyenin olumlu oyu gerekir. Çekimser oy kullanılamaz. Karşı oy kullanan üye, görüşünün gerekçesini kararda belirtmek zorundadır.

Üyeliği düşen veya sona eren üyenin kalan görev süresini tamamlamak üzere ilk yedek üye asil üyeliğe atanır.

Komitenin çalışma usul ve esasları İAB Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

Disiplin komitesi ve görevleri

MADDE 27

Borsada bir başkan ve iki üyeden oluşacak bir Disiplin Komitesi kurulur.

Disiplin Komitesi olağan Genel Kurulda gösterilecek yüksek öğrenim görmüş adaylar arasından ikişer yıl için Yönetim Kurulunca seçilecek bir başkan ve iki üyeden meydana gelir. Komiteye seçilecek kişilerin Borsanın diğer organlarında görev almamış olmaları şarttır. Yönetim Kurulunca sıra belirtilerek en çok üç yedek üye tayin edilir.

Komite en az iki üyenin hazır bulunması ile toplanır. Disiplin Komitesi Borsada düzeni ve dürüstlüğü bozan ve Borsa işlerine hile karıştıran, Borsa işlerinin açık, düzenli ve dürüst yürütülmesi için alınan kararlara uymayanlarla ilgili disiplin kararlarının verilmesinde Yönetim Kuruluna yardımcı olur.

Disiplin Komitesinin görevi bu Yönetmelikte öngörülen disiplin suçlarıyla ilgili incelemeleri yapmak, bu Yönetmelikte yer alan disiplin kurallarına göre karara bağlamak ve bu kararları Yönetim Kurulunun onayına sunmaktır.

Komite kararları için en az iki olumlu oy gerekir. Çekimser oy kullanılamaz. Karşı oy kullanan üye, görüşünün gerekçesini kararda belirtmek zorundadır.

Asil üyenin görevden ayrılması veya üyeliğinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde ilk yedek üye kalan süreyi tamamlamak üzere üyeliğe atanır.

Borsa Hukuk İşleri Müdürlüğü, Komitenin raportörlüğünü yapar.

Komitenin çalışma usul ve esasları İAB Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Başkanlık Teşkilatı ve Genel Yönetim İlkeleri

Başkanlık teşkilatı

MADDE 28

Borsanın İdari Teşkilatı aşağıda gösterilmiştir:

1) Borsa Başkanlığı,

2) Başkan Yardımcılıkları,

3) Hizmet Birimleri.

Borsa başkanı

MADDE 29

Borsa Başkanı Genel Yönetmeliğin 18 inci maddesine göre atanır. Borsa Başkanının görev süresi 4 yıldır.

Borsa Başkanı Borsanın en üst amiri olup aynı zamanda Borsa Yönetim Kurulu Başkanıdır. Borsa Başkanı, Borsanın Genel yönetimi ve temsilinden sorumludur.

Bu sorumluluk, Borsanın çalışmalarının Genel çerçevede düzenlenmesi, denetlenmesi, değerlendirilmesi ve gerektiğinde kamuya yansıtılması görev ve yetkilerini kapsar.

Başkan, görevlerinin yerine getirilmesinde yeteri kadar danışman hizmetinden yararlanabilir.

Başkan yardımcıları

MADDE 30

Başkan Yardımcıları, Genel Kurul tarafından onaylanan kadro cetvelinde belirtilen sayıda, Başkanın teklifi üzerine Yönetim Kurulu tarafından atanır.

Başkan Yardımcıları, kendi sorumluluğundaki hizmet birimlerinin Borsa Başkanı adına Genel yönetimi ve temsilinden sorumludur. Başkan Yardımcılarının, Borsa Personel Yönergesinde belirtilen nitelikleri taşımaları zorunludur.

Başkan Yardımcıları; kendi sorumluluğu altındaki hizmet birimlerinin;

a) Kanun, kararname, tebliğ ve yönetmelikler ile Yönetim Kurulu kararları ve Başkan talimatları çerçevesinde yönetmek,

b) Kendisine bağlı birimlere gereken talimatları vermek ve bunların uygulanmasını talep ve temin etmek,

c) Kademeler arasında uyum ve işbirliğini, çalışmanın organizasyon ve koordinasyonunu sağlamak,

d) Borsanın yıllık bütçe önerisi içinde kendi sorumluluğuna giren kısımları hazırlayarak Borsa Başkanına sunmak,

e) Araştırma ve izleme faaliyetlerinden elde edilen sonuçları, yapılan başvurulara ilişkin olarak hizmet birimlerinden gelen dosyaları hazırlanan görüş ve önerilerle gerekirse kendi görüşünü de ekleyerek Borsa Başkanına sunmak,

f) Kendi sorumluluk alanına giren Borsa gelirlerinin toplanmasını ve giderlerinin yapılmasını sağlamak, çalışanların özlük haklarına ve personel hukukuna ilişkin olarak kendi yetkisine bırakılan işlemleri yürütmek,

g) Başkanın verdiği yetki çerçevesinde Borsayı ilgili resmi ve özel kuruluşlar nezdinde temsil etmek, bu kuruluşlarla ilgili ilişkileri yürütmek,

ile görevli ve yetkilidirler.

Başkan Yardımcılarının görev alanları ve bağlı olan hizmet birimlerini belirlemeye ve değiştirmeye Borsa Başkanı yetkilidir.

Borsa Başkanı tarafından bu konuda, aynı kişide birleşemeyecek görevler ilkesi gözetilmek suretiyle yapılan belirlemeler ve bu belirlemelerdeki değişiklikler bir Genelge ile düzenlenir. Bu Genelgelerden ve Genelgelerde yapılan değişikliklerden SPK’ya ivedilikle birer örnek gönderilir.

Borsanın hizmet birimleri

MADDE 31

Doğrudan Başkana veya Başkan Yardımcılarına bağlı olarak görev yapan Borsanın hizmet birimleri, müdürlükler ile bunlara bağlı olarak çalışan uzman personel, servis personeli, güvenlik personeli ve diğer çalışanlardan oluşur.

Borsanın hizmet birimleri aşağıda gösterilmiştir:

a) Teftiş Kurulu Başkanlığı,

b) Baş Hukuk Müşaviri,

c) Özel Kalem ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü,

ç) Koruma ve Güvenlik Müdürlüğü,

d) Hukuk İşleri Müdürlüğü,

e) Mali ve İdari İşler Müdürlüğü,

f) Piyasalar ve Takas Müdürlüğü,

g) Bilgi İşlem ve Enformasyon Müdürlüğü,

h) Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü.

Teftiş Kurulu Başkanlığı, Baş Hukuk Müşaviri, Özel Kalem ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Başkanlık Danışmanları doğrudan Borsa Başkanına bağlıdır. Borsa Başkanı diğer hizmet birimlerinden kendisine doğrudan bağlı olarak çalışacakları belirleme ve değiştirme hususunda yetkilidir.

Borsa personeli

MADDE 32

Borsa Başkanı dışındaki Borsa personelinde aranacak şartlar, personelin görev, yetki ve sorumlulukları, çalışma usul ve esasları, nitelikleri, sayıları, işe alınmaları, özlük hakları ve disiplin konularına ilişkin esaslar Genel Yönetmelik uyarınca düzenlenir.

Borsa personeli, borsa üyeleriyle doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir menfaat ilişkisi kuramaz.

Kamu haklarından yasaklı, yüz kızartıcı bir suçtan, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma suçlarından, sermaye piyasası mevzuatına aykırılıktan dolayı hükümlü bulunanlar, iflas etmiş olanlar, Ödeme Güçlüğü İçinde Bulunan Bankerlerin İşlemleri Hakkında 35 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre kendisi veya ortak veya yöneticisi olduğu kuruluşlar hakkında tasfiye kararı verilmiş olanlar, yetki belgesi ve borsa üyelik belgesi iptal edilmiş kuruluşların yöneticileri ve bu iptalde sorumluluğu bulunanlar, borsaya başkan olarak atanamaz, borsa organlarına seçilemez, borsada görevlendirilemezler. Bu şartlardan birisinin sonradan ortaya çıkması halinde, daha önceden borsaya başkan olarak atanan, organlara seçilen ve borsada görevlendirilenlerin görevleri sona erer.

Borsa personeli özel bir kanuna dayanmadıkça resmi veya özel hiç bir görev alamaz, ticaretle uğraşamaz, ortaklıklarda pay sahibi olamaz. Borsada kıymetli madenler üzerinde işlem yapma amacıyla emir veremez. Kanun ve diğer mevzuat gereğince resmi bir göreve ilişkin olarak verilen işler ile hayır dernekleri, amacı sosyal yardım ve eğitim işlerine yönelmiş vakıflardaki görevler ve kar amacı gütmeyen kooperatif ortaklığı bu hükmün dışındadır.

Borsanın hissedarı olduğu veya ileride hissedar olabileceği şirketlerde Borsa personelinin Yönetim veya Denetim Kurulu üyeliği yapabilmesi veya benzer görevleri üstlenmesi ve bu görevler için ücret alabilmesi Borsa Başkanının teklifi ve Sermaye Piyasası Kurulunun onaylaması ile mümkündür.

Borsa personelinin kanun ve diğer mevzuat gereğince resmi bir göreve ilişkin olarak verilen işleri yürütmesi, Borsanın iştigal konusu ile ilgili olmak kaydı ile bilirkişilik veya hakemlik yapması her defasında Borsa Başkanının yazılı onayını almak ve bu görevler için alacağı ücreti Borsanın Mali ve İdari İşler Müdürlüğüne bildirerek, tahsil edeceği ücretin yarısını Borsaya devretmek suretiyle mümkündür.

Müdür

MADDE 33

Başkan veya Başkan Yardımcısına bağlı olarak kendi biriminin Borsa Başkanı adına Genel yönetimi ve temsilinden sorumludur. Müdür, kendi biriminin yıllık çalışma programını hazırlar ve onaylandıktan sonra bu programın uygulanmasını ister ve denetler. Müdürlüğün bütçe önerisini, yıllık çalışma raporunu bağlı olduğu mercie sunar. Müdür, görevli olduğu birime, kanun, kararname, tebliğ, yönetmelik ve Borsa kararları ile verilmiş görevlerin eksiksiz ve zamanında yerine getirilmesini, biriminin alt kademeleri arasında uyum ve işbirliğini, çalışmanın organizasyon koordinasyonunu sağlamakla görevlidir.

Müdür, uzman personelin sıfat ve yetkilerini taşır.

Her Müdür; planlama, uygulama ilkelerinin belirlenmesi, işin organizasyonu, Borsada eğitim ve geliştirme konularında görev ve sorumluluk taşır.

Müdürler, bu yükümlülüklerini yerine getirmek için;

a) Yönetimleri altındaki faaliyetlerin düzenli bir şekilde yürütülmesini planlar ve düzenler,

b) Mevcut uygulamanın doğruluk ve yeterliliğini diğer görevlilerle işbirliği anlayışı içinde sürekli olarak izler,

c) Çeşitli önerileri değerlendirip ilgili makama sunar,

d) Yönettikleri faaliyetleri organize eder ve amiri bulundukları birim görevlilerine işleri dağıtarak yetki ve sorumlulukların sınırlarını belirler,

e) Kendi birimi için hizmete uygun personelin seçiminde, işe alınmasında, terfisinde ve görevine son verilmesinde idareye görüş bildirir,

f) Kendi biriminin Görev ve Çalışma Esasları önerisini düzenler,

g) Verimliliği sağlamak amacıyla, yerleşme ortamının uygunluğunu ve gerekli araç ve gereçlerin sağlanması girişimlerinde bulunur,

h) İşlerin süresinde, doğru ve tam olarak yürütülmesini sağlamak üzere tüm faaliyetleri kontrolü altında tutar,

i) Diğer birimlerle ilgili işlem ve kararlarda koordinasyonu sağlar ve iş akışını hızlandırıcı önlemleri alır,

j) Personelin birim içindeki tüm faaliyetler ve işlemler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar,

k) İş yeteneklerini dikkate alarak, uyumlu iş dağıtımı yaparken, personele daha iyi yetişme olanağı yaratmaya çaba gösterir,

l) Kanun, kararname, yönetmelik ve tebliğlerle Borsaya verilmiş bulunan görevlerden, kendi birimlerini ilgilendirenlerin zamanında ve en iyi bir şekilde yerine getirilmesi için gerekli çabayı gösterir ve önlemleri alır.

Müdür yardımcısı

MADDE 34

Bir birimdeki iş hacminin gerektirmesi halinde, birim müdürünün talimatı çerçevesinde çalışmak ve görevlerinde ona yardımcı olmak amacıyla müdür yardımcısı atanabilir.

Borsa uzmanı

MADDE 35

Borsanın hizmet birimlerinde görev almak üzere Borsa Personel Yönergesinde uzman personel için aranan şartları taşıyan personeldir.

Kendi birim müdür ve müdür yardımcılarının talimatları çerçevesinde kendilerine verilen işleri yaparlar.

Borsanın asli görevlerinde çalıştırılmak üzere, giriş sınavı ile hizmete alınan, yeterlik sınavına tabi tutulan ihtisas sahibi personeldir.

Uzman personeli borsa eksperleri, uzmanlar, denetim elemanı ve bunların yardımcıları oluştururlar.

Programcılar, sistem analistleri mühendisler, mimarlar ve avukatlar da özlük hakkı bakımından uzman personel statüsüne tabi tutulurlar.

Uzman personelin yönetme ve yürütme, çalışma ve yetiştirme gibi faaliyetlerinin organizasyonu ile protokol ve temsil konularında "meslek kıdemi" ilkesi uygulanır.

Meslek kıdemi, personelin yeterlik sınavı tarihleri ve bu sınavdaki derecelerine göre belli edilir.

Uzman personel Genel olarak;

a) Borsa Başkanlığının talimatları doğrultusunda üyelerinin her türlü hesap, kayıt ve defterlerini denetlemek,

b) Borsaya yapılan başvurulara, alınan, derlenen ve tevdi edilen bilgi ve belgelere, denetim ve izleme sonuçlarına ilişkin dosyaları inceleyip Borsaca alınacak idari kararların dayanak ve gerekçesini oluşturmak, raportörlüğünü yapmak,

c) Mevzuat ve uygulama ile ilgili olarak karşılaşılan ya da Başkanlıkça gerekli görülen değişik konular hakkında etüt, araştırma ve incelemeler yapmak, görüş bildirmek, öneride bulunmak,

d) Gerekli görülen hallerde, mevzuata ilişkin tasarıların hazırlanmasına, görüşülmesine, Borsa içi ya da kuruluşlar arası toplantı ve çalışmalara katılmak, konferans vermek, kurs ve seminerler yapmak,

e) Borsa mevzuatı, kıymetli madenler, para, altın ve döviz işlemleri, aracılık faaliyetleri, işletmecilik, muhasebe ve mali analiz gibi mesleki konularda yurt içindeki ve yurt dışındaki gelişmeleri ve yayınları izlemek, gerekli dökümanı toplamak ve Başkanlıkça bu konularda öngörülen çalışma ve incelemeleri yapmak,

f) Uzman personel yardımcılarının yeterli biçimde yetiştirilmesine, bilgi ve deneyimlerinin geliştirilmesine yardımcı olmak, Borsanın sınav komisyonlarına, diğer çalışma komisyon, komite ve toplantılarına katılmak,

ile görevlidirler.

Uzman personel, görev konularına giren işler yanında mesleki ve bilimsel çalışmalara da önem verir. Başkanlık, bu tür çalışmaları, Kıymetli Madenler Borsası yönünden yararlı görülen konulara ağırlık vermek suretiyle ve gerektiğinde programa bağlayarak düzenler ve özendirir. Personel akademik kariyer çalışmalarına başlamadan önce yazılı olarak Başkanlıktan onay alır.

Başarılı inceleme ve araştırma sonuçlarının Borsa tarafından yayınlanması sağlanır.

Yapılacak işin niteliği, hacmi ve süresinin birden fazla uzman elemanın birlikte çalışmasını gerektirdiği hallerde Başkanlık tarafından yazılı olarak çalışma ekip ve komisyonları oluşturulur. Ekip başkanı da ayrıca belirtilir.

Ekip veya komisyonların çalışma sonuçları ortak bir raporda toplanır. Hazırlanacak ortak raporda çalışmaya katılanların adı, rapor sayısı ve imzası yer alır. Ekip çalışmalarında, personelin bilgi, görgü ve tecrübelerinin geliştirilmesine özen gösterilir.

Ekiplerin görevi rapor düzenleninceye kadar devam eder.

Ekip veya komisyon çalışmalarının biçimi ve özü, iş bölümü, bilgi alma, yazışma ve raporun hazırlanmasına ilişkin hususlar, ekip veya komisyona katılanların görüşleri de alınarak ekip veya komisyon başkanı tarafından belirlenir.

Ekip başkanı, çalışmaların gidişi hakkında, talep edildiğinde Başkanlığa özet bilgi verir.

Uzman yardımcısı

MADDE 36

Hizmet birimlerinde göreve almak ve uzman personel olarak yetiştirilmek üzere Borsa Personel Yönergesinde düzenlenmiş bulunan şartları taşıyan personeldir.

Uzman yardımcıları iki yılı uzman refakatinde olmak üzere görevli oldukları hizmet birimlerinde bağlı oldukları uzmanların vereceği meslek ve görevleri ile ilgili her türlü işi yaparlar.

Uzman yardımcıları en az iki yıl uzman refakatinde çalıştıktan sonra Borsa Personel Yönergesinin 35 inci maddesine göre yapılacak yeterlilik sınavına alınır. Sözlü ve yazılı sınav notu ve yeterlilik etüdü değerlendirmesi ortalaması 100 üzerinden en az 70 olan uzman yardımcıları, uzman kadrosuna alınır.

Şef, şef yardımcısı, memur, servis ve güvenlik personeli

MADDE 37

Yönetim mensubu personel ve uzman personel dışında Borsa Personel Yönergesinde belirtilen şartları taşıyan ve kadro cetvelinde yer alan servis personeli ve güvenlik personeli, kendi hizmet birimlerinde kendilerine verilen görevleri yerine getirirler.

Servis ve güvenlik personelinin görevde yükselmeleri Borsa Personel Yönergesinde düzenlenen esaslara tabidir.

Görev ve yetki ilişkisi

MADDE 38

Bir görevin yerine getirilmesi bu göreve ilişkin yetkilerin de ilgiliye tanınmasını gerektirir. Her personel, ilgili mevzuat ve yetkili amirlerince kendine verilen yetki çerçevesinde görevlerin yapılmasında gerekli dikkat ve özeni göstermek zorundadır.

Görev ve yetkilerin kullanılışı

MADDE 39

Görev ve yetkiler etkin bir biçimde sürat, güven içerisinde ülke ekonomisi ve toplum yararları gözetilerek yerine getirilir ve kullanılır. Görevler, Borsa topluluğunda iş ahengini yaratacak ve personelin sorumluluk payını belirtecek bir iş bölümüne göre ve verimlilik ilkesine bağlı olarak verilir ve yerine getirilir.

Yetki devri

MADDE 40

Yönetici personel yetkilerinden uygun gördüklerini astlarına devredebilir. Devredilen yetkilerin kapsam ve sınırları, işin gereğine göre, yetkiyi devreden amir tarafından yazılı olarak belirlenir.

Amirler tarafından devredilmiş olan yetkiler, amirin değişmesi halinde, yeni amirce aksine bir talimat verilmediği sürece aynen devam eder.

Bir göreve vekaleten atananlar, o görev için verilmiş olan yetkiyi tam olarak kullanırlar ve buna göre de o görevden sorumlu tutulurlar.

Başkan devredeceği yetkileri ve bunların kullanışını ilgili mevzuat uyarınca kendi takdirine göre yazılı olarak düzenler.

Vekalet

MADDE 41

Boş olan bir kadroya veya geçici olarak görevinden ayrılan personelin yerine Borsa içinden aynı düzeyde veya bir alt kademedeki personeli vekil olarak görevlendirmeye ve görevlendirilen personelde gerektiğinde değişiklik yapmaya Borsa Başkanı yetkilidir.

Sorumluluk

MADDE 42

Tüm personelin sorumluluğu görevlerinden doğan yetkileri ile orantılıdır. Görevlerin yerine getirilmesinde iş gereklerine, çalışma esaslarına, gizlilik ilkelerine, mevzuata ve verimlilik ölçülerine aykırı hareket ve kararları ile kasıt, hata ve ihmallerinden meydana gelen olumsuz sonuçlardan görevli amir ve ilgili personel sorumludur.

Personel, Borsaya verdikleri zararları Genel Yönetmelik ve diğer mevzuat uyarınca tazminle yükümlüdür.

Müdür ve personeli

MADDE 43

Müdürler, kendilerine doğrudan doğruya bağlı bulunan personele mevzuat hükümleri içinde emir verme yetkisine sahiptirler. Müdüre başvurmaya olanak bulunmayan acele hallerde personel, kendi sorumluluğu altında inisiyatif kullanarak gereken önlemi alır ve durumu derhal Müdürüne bildirir.

İşlerin sürekliliği

MADDE 44

Borsadaki görevler yerine getirilirken, görülen hizmetin bir bütünün parçası, tamamlayıcısı, başlangıcı veya devamı olduğu gözden uzak tutulamaz.

Bu nedenle görülen her hizmet, görev ve iş, zaman, nitelik ve nicelik bakımlarından öteki hizmet, görev ve işlere aykırı düşecek ya da onları aksatacak özellik taşıyamaz.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Çalışma Birimlerinin Teşkilatı ve Görev Tanımları

Teftiş kurulu başkanlığı

MADDE 45

Borsa Başkanlığınca, tespit olunacak esaslar çerçevesinde borsa üyelerinin işlemlerinin teftiş ve denetimi ile Borsa içi işlemlerin denetlenmesi, Başkanlık tarafından gerekli görülen hallerde Borsa çalışanları hakkında soruşturma yapmakla yükümlüdür. Teftiş Kurulu Başkanlığı, doğrudan doğruya Başkana karşı sorumludur.

Teftiş Kurulu Başkanlığı, yönetim ve hizmet bakımından Kurul Başkanı, Kurul Başkan Yardımcısı, yeterli sayıda başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcısı ve servis personelinden oluşur.

Bu Kurulun görev ve çalışma esasları özel bir Yönetmelik ile düzenlenir.

Başkanlık danışmanları

MADDE 46

Gerekli görülen hallerde öngörülecek hizmetlerin yürütülmesini teminen yeterli sayıda başkanlık danışmanı görevlendirilmesine Borsa Başkanı yetkilidir.

Baş hukuk müşaviri

MADDE 47

Baş Hukuk Müşaviri hukuki konularda Başkana görüş sunmak, gerektiğinde Başkan adına ve Başkanın talimatları doğrultusunda Borsayı adli, idari ve diğer kurumlar nezdinde temsil etmek, Borsa ve ilgili mevzuatlarda günün ihtiyaçlarına göre yapılması gerekli yeni düzenleme çalışmalarına destek vermek, yardımcı olmak ve Başkana seçenekli görüş bildirmekle yükümlüdür.

Baş Hukuk Müşaviri ayrıca;

a) Hukuk İşleri Müdürlüğünün koordinasyonunu ve bu Müdürlükçe yapılan çalışmaları takip ve yönlendirmek,

b) Yönetim Kurulu toplantılarının yapılmasını ve kararların yazılmasına yardımcı olmak,

c) Genel Kurul Toplantılarının usulüne uygun olarak, zamanında yapılması için tüm çalışmalara nezaret edip sonuçlandırmak,

d) Disiplin Komitesinin çalışmalarının hazırlık safhasını koordine etmek,

e) Uyuşmazlık Komitesi çalışmalarının ön hazırlıklarını koordine etmek ve bunlarla ilgili kararların yazılıp uygulanmasına yardımcı olmak,

f) Borsanın hizmet birimlerine gerekli hallerde müşavirlik hizmeti sunmak,

g) Başkan tarafından verilecek diğer görevleri yapmak,

ile görevli ve yetkilidir.

Hukuk işleri müdürlüğü

MADDE 48

Hukuk İşleri Müdürlüğü, Borsa tarafından tespit olunacak esaslar çerçevesinde çalışmaları yürütmek, Başkanlığa ve diğer hizmet birimlerine hukuki danışma yardımı yapmak, görüş bildirmek, Borsaya ilişkin her türlü uyuşmazlığın mercilerinde takibi ve çözümlenmesi amacıyla Borsayı adli, idari ve ilgili diğer kurumlar nezdinde temsil etmek, Başkanlık tarafından hukuki konularda verilen diğer çalışmaları yapmak ve gerektiğinde Baş Hukuk Müşavirinden görüş alıp, bu görüş doğrultusunda hareket etmek; Uyuşmazlık ve Disiplin Komitelerinin Raportörlüğünü yapmak, üyelik başvuruları sırasında gerekli belgelerin tamamlanması ve Başkanlık onayına sunulmasını sağlamak, üyelik teminatlarının tesis ve takibini sağlamak, temerrütlerin takibini, üyelerle ve temsilcileri ile ilgili uyuşmazlık kararlarının takibini, üyeler ve temsilcilerle ilgili disiplin kararlarının, geçici veya süresiz çıkarma işlemlerinin takibini sağlamak, Başkanlık tarafından verilecek diğer görevleri mümkün olan titizlik ve özenle yapmakla görevli ve yükümlüdür.

Hukuk İşleri Müdürlüğü, gerektiğinde dışarıdan danışmanlık hizmeti alabilir.

Baş Hukuk Müşavirinin atanmadığı veya görevi başında bulunamadığı zamanlarda görevlerini Hukuk İşleri Müdürü yürütmekle yükümlüdür.

Hukuk İşleri Müdürlüğü; Müdür, Müdür Yardımcısı ile yeter sayıda özel ihtisas personeli ile servis personelinden oluşur.

Özel kalem ve halkla ilişkiler müdürlüğü

MADDE 49

Özel Kalem ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Borsa Başkanına doğrudan bağlı olarak özel kalem, basın ve halkla ilişkiler görevlerini ve Başkanlığın sekreterya işlemlerini yürütür.

Özel Kalem ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü; Borsanın basın ve yayın kuruluşları ile ilişkilerini planlamak ve yürütmek, basında borsa ve ekonomik gelişmeler ile ilgili çıkan haberlerin derlenmesini ve ilgililere sunulmasını sağlamak, borsanın basın yayın organlarına açıklamalarının yapılmasını sağlamak, borsanın kamuoyuna tanıtılması ile ilgili çalışmaları yapmak; Borsanın Basın Kuruluşları ile koordinasyonunu, Başkanlık tarafından gerekli görülen konularda basın duyuruları ve basın toplantılarının düzenlenmesini ve Borsanın tanıtımını ve diğer kuruluşlarla işbirliğini sağlamak, Başkanın yurtiçi ve yurtdışına yapacağı seyahat, görüşme ve konuşmaları organize etmek, Yönetim Kurulu toplantılarını organize etmek, kararların saklanmasını sağlamak, görevi ile ilgili diğer yazışma, dosyalama ve diğer işleri yapmakla görevlidir.

Özel Kalem ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü; müdür, uzman, uzman yardımcısı, başkanlık sekreteri, başkanlık şoförü, hizmetli ve servis personelinden oluşur.

Piyasalar ve takas müdürlüğü

MADDE 50

Piyasalar ve Takas Müdürlüğü, kıymetli madenlerin ve kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçlarının işlem göreceği piyasalar, Borsa ile ilgili mevzuatta yapılacak değişiklikler çerçevesinde açılacak yeni pazar ve piyasalar ile ilgili çalışmaları yapmak, işlem esaslarını düzenleyerek ilgili makama sunmak, alım satım işlemleri ile kıymetli maden ödünç işlemlerini yürütmek; üyelerden biri tarafından yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda ilgili yönetmelikler uyarınca gerekli bildirimleri ve işlemleri yapmak, üye temsilci başvurularının ön incelenmesinin yapılarak Başkanlık onayına sunulmasını, yetki verilen ve yetkisi kaldırılan temsilcilerin ilgili birimlere bildirilmesini, üyelerin Borsa salonlarında kontenjan dahilinde temsilci bulundurmasını, üyelerin Borsa içinde verimli çalışması için gereken ortamı sağlamak, üye ve temsilcilerine ilişkin veri tabanı oluşturma işlerini yürütmek, mevzuat hükümleri gereği istenen üye ve temsilcilere ait bilgi ve belgelerin saklanmasını sağlamak ile yükümlüdür.

Piyasalar ve Takas Müdürlüğü bünyesinde bulunan Takas Merkezi, Borsa üyelerinin Borsa işlemlerinden doğan borç ve alacak yükümlülüklerini yerine getirebilmelerinin sağlanması amacıyla, üyeler arasındaki kıymetli maden ve nakit takasını kendi takas merkezi veya Borsanın takas işlemlerini sürdüren takas bankası aracılığı ile sağlar.

Piyasalar ve Takas Müdürlüğü, üyeler ve üyeler dışında kalan kişi ve kuruluşlar adına Saklama Merkezinde kıymetli madenleri saklamak, kıymetli madenlerin hak sahibi üyelerin hesaplarına aktarma ve teslimat işlerini yapmakla yükümlüdür.

Piyasalar ve Takas Müdürlüğü; müdür, müdür yardımcısı ve hizmet bakımından kendisine bağlı, yeterli sayıda uzman, uzman yardımcısı ile başveznedar, veznedar ve diğer servis personelinden oluşur.

Bilgi işlem ve enformasyon müdürlüğü

MADDE 51

Bilgi İşlem ve Enformasyon Müdürlüğü, Borsa hizmet birimlerinin gerekli bilgi sistemleri altyapı ve teknolojilerini araştırmak, kurmak, geliştirmek ve işletmek, teknolojik altyapı ve içeriğindeki bilgilerin güvenliğini sağlamak, denetimini yapmak, tüm bilgi teknolojileri yapısının işlerliğini ve devamlılığını sağlamak, Borsa piyasalarında gerçekleşen işlemlere ait verileri derlemek, düzenlemek ve bu bilgileri periyodik dönemlerde yayıma hazır hale getirmek, kıymetli madenler ve kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçları ile ilgili teknik gelişmeleri izlemek ve gerekli önerilerde bulunmak görevlerini yürütmekle yükümlüdür.

Bilgi İşlem ve Enformasyon Müdürlüğü; müdür, müdür yardımcısı, sistem analisti, programcı, programcı yardımcısı, uzman, uzman yardımcısı, şef, şef yardımcısı ve hizmet bakımından kendisine bağlı yeter sayıda servis personelinden oluşur.