Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak lüks sayılan otomobil ve arazi taşıtları yeniden belirlenmiş ve ayrıca 01.01.1997 tarihinden itibaren uygulanacak olan motorlu taşıtlar vergisi tutarları da yeniden değerleme oranında artırılarak aşağıda gösterilmiştir.

1) TAŞITLARIN LÜKS DERECELERİ:

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin 7 numaralı bendinde, "Lüks otomobil: Maliye ve Gümrük Bakanlığınca uluslararası otomobil kataloğlarındaki bilgiler de dikkate alınmak suretiyle lüks sayılan, otomobil ve arazi taşıtlarını ifade eder. Bunların hangi derecelerde lüks otomobil sayılacağı Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tespit olunur." hükmü yer almaktadır.

Bu hükmün Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak lüks otomobil uygulaması, 01.01.1997 tarihinden başlamak üzere aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.

a) Otomobil ve arazi taşıtlarından motor silindir hacmi 1600 cm3' den (1600 cm3 dahil) küçük olanlar, lüks otomobil olarak kabul edilmeyecektir. Bunların yurt içinde veya yurt dışında imal edilmiş olmasının lüks otomobil uygulamasında bir önemi bulunmamaktadır.

Motor silindir hacmi 1601 cm3'den büyük olan, otomobil ve arazi taşıtları ise lüks otomobil olarak kabul edilecektir. Bu taşıtların net ağırlık ve yaşlarına göre girecekleri lüks dereceleri aşağıda gösterilmiştir.

b) Arazi taşıtlarından; münhasıran yük taşımaya mahsus olanlar lüks otomobil olarak kabul edilmeyecek, yük ve yolcu taşıyabilen iki ve daha fazla sıralı oturma yeri bulunan açık kasalı olanlar ise, yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde lüks otomobil olarak kabul edilecektir.

c) Lüks otomobil uygulaması ile ilgili olarak daha önce çıkartılan 7 ve 8 seri no.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğleri 01.01.1997 tarihinden itibaren yürürlülükten kaldırılmıştır.

2) 01.01.1997 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI:

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 30/12/1993 gün ve 21804 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3946 sayılı Kanunun 35 inci maddesi ile değiştirilen 10 uncu maddesinde,

''... Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan vergi miktarları o yıl için Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır.

Bu suretle hesaplanan ve ödenmesi gereken vergi miktarlarında 10.000 liranın, (III) sayılı tarife için ödenecek vergi miktarlarının hesaplanmasında ise 1.000 liranın altındaki tutarlar dikkate alınmaz."

hükmüne yer verilmiştir.

Bakanlığımızca 1996 yılı için yeniden değerleme oranı % 72,8 olarak tespit edilmiş ve 252 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ilan edilmiş bulunmaktadır.

Buna göre, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesi hükmü gereğince, Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde yer alan (I), (II), (III) ve (IV) sayılı tarifelerdeki vergi miktarları 01/01/1997 tarihinden geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artmaktadır.

Motorlu taşıtlar vergisi 01/01/1997 tarihinden itibaren aşağıdaki tarifelere göre tahsil edilecektir.

a) Otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.

Bu hadler, I inci derece lüks otomobiller için 3 kat, II nci derece lüks otomobiller için 2 kat ve III üncü derece lüks otomobiller için 1,5 kat olarak uygulanır.

b) (I) sayılı tarifede yazılı taşıtlar dışında kalan motorlu kara taşıtları aşağıdaki (II) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.

c) Özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler aşağıdaki (III) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.

d) Uçak ve helikopterler (Türkkuşu, Türk Hava Kurumuna ait olanlar hariç) aşağıdaki (IV) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.

Tebliğ olunur.