Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği
Amaç
MADDE 1
(1) Bu Tebliğin amacı, bu Tebliğ kapsamında yer alan bitki adı ile anılan yağların; tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2
(1) Bu Tebliğ, 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında tanımları yapılan bitki adı ile anılan yağları kapsar.
(2) Yağ asitlerinin bünyesini veya yağ kıvamını değiştirmek amacıyla esterleştirilmiş veya hidrojene edilmiş yağları ve karışım yağları kapsamaz.
Dayanak
MADDE 3
(1) Bu Tebliğ, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan;
a) Bitkisel yağ: Sadece bitkisel kaynaklardan elde edilen, temel olarak yağ asitleri gliseridlerinden oluşan, doğal yapısı gereği az miktarda fosfatidler gibi diğer lipidleri, sabunlaşmayan bileşenleri ve serbest yağ asitlerini içerebilen yağı,
b) Ham yağ: Çözücü ekstraksiyonu ve/veya mekanik yöntemle elde edilen, duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun olan yağı,
c) Natürel yağ: Doğrudan tüketime uygun olan, yağın yapısını değiştirmeksizin, mekanik yöntemle ve ısı uygulaması ile elde edilen, saflaştırmak amacı ile sadece su ile yıkama, çöktürme, filtrasyon ve santrifüj işlemleri yapılan yağı,
ç) Rafine yağ: Doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmadan rafine edilen yağı,
d) Soğuk preslenmiş natürel yağ: Doğrudan tüketime uygun olan, ısıl işlem olmaksızın sadece mekanik yöntemle elde edilen yağı,
ifade eder.
(2) Bu Tebliğ kapsamında yer alan;
a) Aspir yağı: Aspir bitkisinin (Carthamus tinctorious L.) tohumlarından elde edilen yağı,
b) Ayçiçek yağı: Ayçiçek bitkisinin (Helianthus annuus L.) tohumlarından elde edilen yağı,
c) Babassu yağı: Çeşitli palm orbignya türlerinin meyve çekirdeklerinden elde edilen yağı,
ç) Fındık yağı: Fındık ağacının (Corylus avellana L., Corylus maksima ve Corylus colbina) meyvelerinden elde edilen yağı,
d) Hindistancevizi yağı: Hindistancevizi (Cocos nucifera L.) meyvesinden elde edilen yağı,
e) Kanola/Düşük erusik asitli kolza yağı: Düşük erusik asitli yağ içeren Brassica napus L., Brassica campestris L. ve Brassica juncea L.'nin tohumlarından elde edilen yağı,
f) Mısır yağı: Mısır bitkisi (Zea mays L.) tanelerinin embriyolarından elde edilen yağı,
g) Palm çekirdeği yağı: Palm (Elaeis guineensis) meyvesinin çekirdeğinden elde edilen yağı,
ğ) Palm çekirdeği olein: Fraksiyonlarına ayrılan palm çekirdeği yağının sıvı kısmını,
h) Palm çekirdeği stearin: Fraksiyonlarına ayrılan palm çekirdeği yağının katı kısmını,
ı) Palm olein: Fraksiyonlarına ayrılan palm yağının sıvı kısmını,
i) Palm stearin: Fraksiyonlarına ayrılan palm yağının erime noktası yüksek olan kısmını,
j) Palm süperolein: Kontrollü kristalizasyon işlemi ile iyot sayısı en az 60 olacak şekilde üretilmiş ve fraksiyonlarına ayrılmış palm yağının sıvı kısmını,
k) Palm yağı: Palm (Elaeis guineensis) meyvesinin etli mezokarbından elde edilen yağı,
l) Pamuk yağı: Çeşitli Pamuk (Gossypium spp.) kültürlerinin tohumlarından elde edilen yağı,
m) Soya yağı: Soya fasulyesinden (Glycine max (L.) Merr.) elde edilen yağı,
n) Susam yağı: Susam bitkisinin (Sesamum indicum L.) tohumlarından elde edilen yağı,
o) Üzüm çekirdeği yağı: Üzüm bitkisinin (Vitis vinifera L.) çekirdeklerinden elde edilen yağı,
ö) Yer fıstığı yağı: Yer fıstığından (Arachis hypogaea L.) elde edilen yağı,
ifade eder.
Ürün özellikleri
MADDE 5
(1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:
a) Yabancı ve/veya ransit tat ve koku içermemesi, ham ve natürel yağların kendine has renk, tat ve kokuda olması gerekir.
b) Yağ asitleri kompozisyonunun EK-1’de verilen tablodaki değerlere uygun olması gerekir.
c) Diğer kalite kriterlerinin EK-2’de verilen tablodaki değerlere uygun olması gerekir.
ç) Fiziksel ve kimyasal özelliklerin EK-3'te verilen tablodaki değerlere uygun olması gerekir.
d) Sterol kompozisyonlarının EK-4’te verilen tablodaki değerlere uygun olması gerekir.
e) Palm oleinin kayma noktası 24 oC’den fazla olamaz.
f) Palm stearinin kayma noktası 44 oC’den az olamaz.
g) Palm çekirdeği oleinin kayma noktasının 21 oC-26 oC aralığında olması gerekir.
ğ) Palm çekirdeği stearinin kayma noktasının 31 oC-34 oC aralığında olması gerekir.
h) Yer fıstığı yağı için, araşidik ve daha yüksek karbonlu yağ asitleri miktarı 48 g/kg’ı geçemez.
ı) Üzüm çekirdeği yağının eritrodiyol içeriği toplam sterolün % 2’sinden az olamaz.
i) Ağartılmamış palm yağı, ağartılmamış palm olein ve ağartılmamış palm stearinde; beta-karoten cinsinden toplam karotenoid miktarlarının sırasıyla; 500-2000, 550-2500 ve 300-1500 mg/kg olması gerekir.
(2) Bu Tebliğ kapsamında yer alan yağlara, mineral yağlar, sentetik yağlar, esterleştirilmiş yağlar veya diğer yağlar karıştırılamaz.
Katkı maddeleri
MADDE 6
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılacak katkı maddeleri, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
(2) Bu Tebliğ kapsamında yer alan natürel ve soğuk preslenmiş bitkisel yağlara hiç bir katkı maddesi ilave edilemez.
Aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri
MADDE 7
(1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerde kullanılacak, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Bulaşanlar
MADDE 8
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki bulaşanların miktarları, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Pestisit kalıntıları
MADDE 9
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarları, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere uygun olur.
Hijyen
MADDE 10
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Ambalajlama
MADDE 11
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ambalajları, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Etiketleme
MADDE 12
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde yer alan hükümler ile birlikte aşağıdaki hükümlere de uygun olur:
a) 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında yer alan tanımlar ürün adı olarak kullanılır. Ancak, ürünlerin adlandırılmasında, üretim teknolojisine uygun olarak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasında yer alan ifadeler; “natürel … yağı” veya “rafine … yağı” olarak kullanılabilir. Uygun teknoloji ile üretilmesi koşulu ile “soğuk preslenmiş” ifadesi de kullanılabilir.
b) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ve EK-1’de belirtilen yağ asidi kompozisyonuna göre adlandırılan yağlar için; “yüksek oleik asitli” ifadesi de etikette ürün adı ile aynı görüş alanında kullanılır.
Numune alma ve analiz yöntemleri
MADDE 13
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden numune alınması ve analizleri, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olur.
İdari yaptırım
MADDE 14
(1) Bu Tebliğe aykırı davrananlar hakkında 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan tebliğ
MADDE 15
(1) 13/10/2001 tarihli ve 24552 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yemeklik Yağlar Tebliği (Tebliğ No: 2001/29) yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDE 1
(1) Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 1/3/2013 tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.
(2) Bu Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar, yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yemeklik Yağlar Tebliği hükümlerine uymak zorundadır.
Yürürlük
MADDE 16
(1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17
(1) Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
EK - 1 Bitkisel Yağların Gaz Likit Kromatografi ile Tespit Edilen Yağ Asitleri Kompozisyonu (Toplam yağ asitleri yüzdesi olarak)
Yağ asitleri
Aspir Yağı
Aspir Yağı (yüksek oleik asitli)
Ayçiçek Yağı
Ayçiçek Yağı (yüksek oleik asitli)
Babassu Yağı
Fındık Yağı
Hindistan cevizi Yağı
Kanola/ Düşük Erusik Asitli Kolza Yağı
Mısır Yağı
Palm Yağı
Kaproik
C6: 0
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED-0, 7
TED
TED
TED
Kaprilik
C8: 0
TED
TED
TED
TED
2, 6-7, 3
TED
4, 6-10, 0
TED
TED
TED
Kaprik
C10: 0
TED
TED
TED
TED
1, 2-7, 6
TED
5, 0-S, 0
TED
TED
TED
Laurik
C12: 0
TED
TED-0, 2
TED-0, 1
TED
40, 0-55, 0
TED
45, 1-53, 2
TED
TED-0, 3
TED-0, 5
Miristik
C14: 0
TED-0, 2
TED-0, 2
TED-1, 0
TED-0, 1
11, 0-27, 0
TED-0, 1
16, 8-21, 0
TED-0, 2
TED-0, 3
0, 5-2, 0
Palmitik
C16: 0
5, 3-8, 0
3, 6-6, 0
4, 0-7, 6
2, 6-5, 0
5, 2-11, 0
4, 2-8, 9
7, 5-10, 2
2, 5-7, 0
8, 6-16, 5
39, 3-47, 5
Palmitoleik
C16: 1
TED-0, 2
TED-0, 2
TED-0, 3
TED-0, 1
TED
TED-0, 5
TED
TED-0, 6
TED-0, 5
TED-0, 6
Margarik
C17: 0
TED-0, 1
TED-0, 1
TED-0, 2
TED-0, 1
TED
TED-0, 1
TED
TED-0, 3
TED-0, 1
TED-0, 2
Heptadesenoik
C17: 1
TED-0, 1
TED-0, 1
TED-0, 1
TED-0, 1
TED
TED-0, 1
TED
TED-0, 3
TED-0, 1
TED
Stearik
C18: 0
1, 9-2, 9
1, 5-2, 4
2. 1-6, 5
2, 9-6, 2
1, 8-7, 4
TED-3, 2
2, 0-4, 0
0, 8-3, 0
TED-3, 3
3, 5-6, 0
Oleik
C18: 1
8, 4-21, 3
70, 0-83. 7
14, 0-71, 8
75-90, 7
9, 0-20, 0
71, 0-91, 0
5, 0-10, 0
51, 0-70, 0
20, 0-42, 2
36, 0-44, 0
Linoleik
C18: 2
67, 8-83, 2
9, 0-19, 9
18, 7-74, 0
2, 1-17
1, 4-6, 6
5, 2-22, 3
1, 0-2, 5
15, 0-30, 0
34, 0-65, 6
9, 0-12, 0
Linolenik
C18: 3
TED-0, 1
TED-1, 2
TED-0, 5
TED-0, 3
TED
TED-0, 3
TED-0, 2
5, 0-14, 0
TED-2, 0
TED-0, 5
Araşidik
C20: 0
0, 2-0, 4
0, 3-0, 6
0, 1-0, 5
0, 2-0, 5
TED
TED-0, 2
TED-0, 2
0, 2-1, 2
0, 3-1, 0
TED-1, 0
Eikosenoik (Gadoleik)
C20: 1
0, 1-0, 3
0, 1-0, 5
TED-0, 3
0, 1-0, 5
TED
TED-0, 2
TED-0, 2
0, 1-4, 3
0, 2-0, 6
TED-0, 4
Eikosadienoik
C20: 2
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED-0, 1
TED-0, 1
TED
Behenik
C22: 0
TED-1, 0
TED-0, 4
0, 3-1, 5
0, 5-1, 6
TED
TED-0, 1
TED
TED-0, 6
TED-0, 5
TED-0, 2
Dokosenoik
(Erusik)
C22: 1
TED-1, 8
TED-0, 3
TED-0, 3
TED-0, 3
TED
TED-0, 1
TED
TED-2, 0
TED-0, 3
TED
Dokosadienoik
C22: 2
TED
TED
TED-0, 3
TED
TED
TED
TED
TED-0, 1
TED
TED
Lignoserik
C24: 0
TED-0, 2
TED-0, 3
TED-0, 5
TED-0, 5
TED
TED
TED
TED-0, 3
TED-0, 5
TED
Nervoıtik
C24: 1
TED-0, 2
TED-0, 3
TED
TED
TED
TED-0, 3
TED
TED-0, 4
TED
TED
TED: Tespit edilemeyen düzey (≤ % 0, 05)
EK - 1 Bitkisel Yağların Gaz Likit Kromatografi ile Tespit Edilen Yağ Asitleri Kompozisyonu (Toplam Yağ Asitleri Yüzdesi Olarak)
Yağ asitleri
Palm
Çekirdeği
Yağı
Palm
Çekirdeği
Olein
Palm
Çekirdeği
Stearin
Palm
Olein
Palm
Stearin
Palm
Süperolein
Pamuk
Yağı
Soya
Yağı
Susam
Yağı
Üzüm
Çekirdeği
Yağı
Yer
Fıstığı
Yağı
Kaproik
C6: 0
TED-0, 8
TED-0, 7
TED-0, 2
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED
Kaprilik
C8: 0
2, 4-6, 2
2, 9-6, 3
1, 3-3, 0
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED
Kaprik
C10: 0
2, 6-5, 0
2, 7-4,5
2, 4-3, 3
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED
Laurik
C12: 0
45, 0-55, 0
39, 7-47, 0
52, 0-59, 7
0, 1-0, 5
0, 1-0, 5
0, 1-0, 5
TED-0, 2
TED-0, 1
TED
TED
TED-0, 1
Miristik
C14: 0
14, 0-18, 0
11, 5-15, 5
20, 0-25, 0
0, 5-l, 5
1, 0-2, 0
0, 5-l, 5
0, 6-1, 0
TED-0, 2
TED-0, 1
TED-0, 3
TED-0, 1
Palmitik
C16: 0
6, 5-10, 0
6, 2-10, 6
6, 7-10, 0
38, 0-43, 5
48, 0-74, 0
30, 0-39, 0
21, 4-26, 4
8, 0-13, 5
7, 9-12, 0
5, 5-11, 0
8, 0-14, 0
Palmitoleik
C16: 1
TED-0, 2
TED-0, 1
TED
TED-0, 6
TED-0, 2
TED-0, 5
TED-1, 2
TED-0, 2
TED-0, 2
TED-1, 2
TED-0, 2
Margarik
C17: 0
TED
TED
TED
TED-0, 2
TED-0, 2
TED-0, 1
TED-0, 1
TED-0, 1
TED-0, 2
TED-0, 2
TED-0, 1
Heptadesenoik
C17: 1
TED
TED
TED
TED-0, 1
TED-0, 1
TED
TED-0, 1
TED-0, 1
TED-0, 1
TED-0, 1
TED-0, 1
Stearik
C18; 0
1, 0-3, 0
1, 7-3, 0
1, 0-3, 0
3, 5-5, 0
3, 9-6, 0
2, 8-4, 5
2, l-3, 3
2, 0-5, 4
4, 5-6, 7
3, 0-6, 5
1, 0-4, 5
Oleik
C18: 1
12, 0-19, 0
14, 4-24, 6
4, 1-8, 0
39. 8-46, 0
15, 5-36, 0
43, 0-49, 5
14, 7-21, 7
17-30
34, 4-45, 5
12, 0-28, 0
35, 0-69
Linoleik
C18: 2
1, 0-3, 5
2, 4-4, 3
0, 5-1, 5
10, 0-13, 5
3, 0-10, 0
10, 5-15, 0
46, 7-58, 2
48, 0-59, 0
36, 9-47, 9
58, 0-78, 0
12, 0-43, 0
Linolenik
C18: 3
TED-0, 2
TED-0, 3
TED-0, 1
TED-0, 6
TED-0, 5
0, 2-1, 0
TED-0, 4
4, 5-11, 0
0, 2-1, 0
TED-1, 0
TED-0, 3
Araşidik
C20: 0
TED-0, 2
TED-0, 5
TED-0, 5
TED-0, 6
TED-1, 0
TED-0, 4
0, 2-0, 5
0, 1-0, 6
0, 3-0, 7
TED-1, 0
1, 0-2, 0
Eikosenoik (Gadoleik)
C20: 1
TED-0, 2
TED-0, 2
TED-0, 1
TED-0, 4
TED-0, 4
TED-0, 2
TED-0, 1
TED-0, 5
TED-0, 3
TED-0, 3
0, 7-l, 7
Eikosadienoik
C20: 2
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED-0, 1
TED-0, 1
TED
TED
TED
Behenik
C22: 0
TED-0, 2
TED
TED
TED-0, 2
TED-0, 2
TED-0, 2
TED-0, 6
TED-0, 7
TED-1, 1
TED-0, 5
1, 5-4, 5
Dokosenoik (Erusik)
C22: 1
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED-0, 3
TED-0, 3
TED
TED-0, 3
TED-0, 3
Dokosadienoik
C22: 2
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED-0, 1
TED
TED
TED
TED
Lignoserik
C24: 0
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED-0, 1
TED-0, 5
TED-0, 3
TED-0, 4
0, 5-2, 5
Nervonik
C24: 1
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED
TED-0, 3
TED: Tespit edilemeyen düzey (≤% 0, 05)
Ek-2 Diğer Kalite Kriterleri
Uçucu Madde (105° C)
En çok % 0, 2 (m/m)
Çözünmeyen Safsızlıklar
En çok % 0, 05 (m/m)
Sabun Miktarı
Rafine yağlarda en çok % 0, 005 (m/m)
Soğuk preslenmiş ve natürel yağlarda bulunmamalı
Asit Sayısı
Rafine yağlarda en çok 0, 6 mg KOH /g yağ
Soğuk preslenmiş ve natürel yağlarda en çok 4, 0 mg KOH/g yağ
Natürel palm yağında en çok 10, 0 mg KOH/g yağ
Peroksit Sayısı
Rafine yağlarda en çok 10 miliekivalen aktif oksijen / kg yağ
Soğuk preslenmiş ve natürel yağlarda en çok 15 miliekivalen aktif oksijen / kg yağ
EK - 3 Bitkisel Yağların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri